Nijerya filmini Oscar’dan diskalifiye eden Akademi’ye tepki: İngilizce bu ülkenin resmi dili

Lionheart, Nijerya’nın resmi dili İngilizce ağırlıklı çekilmiş

Genevieve Nnaji, Lionheart'ın hem yönetmeni hem de başrol oyuncusu (YouTube / MPM Premium)

Nijerya’nın Oscar adayı filmini, yapımın diline ilişkin bir sorun üzerine diskalifiye eden Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences) eleştiri oklarının hedefi haline geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Wrap’ın Uluslararası En iyi Uzun Metraj Film kategorisine oy verenlere gönderilen bir e-postaya dayanarak verdiği habere göre yönetmenliğini Genevieve Nnaji’nin üstlendiği Lionheart, bu kategoriden elendi.

Websitesine göre film, dilinin çoğunlukla İngilizce olması nedeniyle kategori dışı bırakıldı. Bu durum, Akademi’nin Uluslararası En İyi Uzun Metraj Film kategorisine yönelik koşullarını karşılamıyor.

Bu kategorinin kuralları açıkça şunları söylüyor:

Tamamlanmış filmin yanı sıra orijinal diyalog parçasının kaydı, ağırlıklı olarak İngilizce haricinde bir dil ya da dillerde olmalı. Doğru, okunaklı İngilizce altyazı gereklidir.

Ancak aralarında Nnaji ve yapımcı Ava DuVernay’ın da bulunduğu çoğu kişi İngilizce, Nijerya’nın resmi dili olduğundan Lionheart’ın diskalifiye edilmesini haksız buldu.  

DuVernay şöyle yazdı:

Akademi’ye: Nijerya’nın ilk Uluslararası En İyi Uzun Metrajlı Film adayını İngilizce olduğu için diskalifiye ettiniz. Ama İngilizce, Nijerya’nın resmi dili. Bu ülkeyi kendi resmi dilinde Oscar için yarışmaktan mahrum mu bırakıyorsunuz?

Lionheart’ta başrol de oynayan Nnaji, DuVernay’e açıklaması için minnettarlığını sunarak şunları ekledi:

Bu film Nijeryalılar olarak konuşma şeklimizi temsil ediyor. Bu, ülkemizde konuşulan 500’den fazla dil arasında bir köprü işlevi gören İngilizce’yi de içeriyor. Dolayısıyla bizi TekNijerya (#OneNigeria) yapıyor. (…) Bunun Fransızların eski Fransız kolonisindeki toplulukları birleştirme şeklinden bir farkı yok. Bizi sömürgeleştireni biz seçmedik. Her zamanki gibi bu film ve birçok benzeri, Nijeryalı olmaktan gurur duyuyor.

The Independent'ın konuyla ilgili görüşüne başvurduğu Akademi’den henüz bir yanıt gelmedi. 

Babasının zor durumdaki işini kurtarmaya çalışan bir kadının hikayesini anlatan Lionheart, Netflix’te izlenebilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU