Astronomlardan çığır açan keşif: Yeni bir kara delik sınıfı bulundu

Güneş'in 3,3 katı kütledeki yeni kara delik, Samanyolu Galaksisi'nin en küçük kara deliği oldu

Kara delikler öyle büyük bir çekim kuvvetine sahip ki ışık dahil hiçbir şey onlardan kaçamıyor (NASA)

Bilim insanları mümkün olduğu düşünülenden daha küçük bir kara delik sınıfı keşfetti. 

Astronomlar yıllardır, kara deliklerin Güneş kütlesinin en az 5 katı olması gerektiğine inanıyordu. Ancak,'in kütlesinin 3,3 katı bir kara delik keşfettiler. Bu kütle onu Samanyolu'nun bilinen en küçük kara deliği yapıyor. 

Ohio Eyalet Üniversitesi'nden astronomi profesörü Todd Thompson, “Bu ipucuyla birlikte, kara delik arayışında henüz gerçekten incelemediğimiz başka bir popülasyon olduğunu gösterdik” diye konuştu.

“İnsanlık süpernova patlamalarını, süper kütleli kara deliklerin nasıl patladığını, elementlerin süper kütleli yıldızlarda nasıl oluştuğunu anlamaya çalışıyor" diyen Thompson, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eğer yeni bir kara delik popülasyonunu ortaya çıkarabilirsek, bize hangi yıldızların patladığını, hangilerinin patlamadığını, hangilerinin kara delikleri ve hangilerinin nötron yıldızlarını oluşturduğunu söyler. Yeni bir çalışma alanı açar.

Kara delikler öyle büyük bir çekim kuvvetine sahip ki ışık dahil hiçbir şey onlardan kaçamıyor. Yıldızların ölmesi, büzülmesi ve ardından patlamasıyla oluşuyorlar. Kara deliklerden daha hafif nötron yıldızlarıysa yıldızların ölmesi ve içine çökmesiyle ortaya çıkıyor. 

Gökbilimciler yıllardır, yalnızca Güneş kütlesinin 5-15 katı kara delikleri biliyordu. Nötron yıldızlarının Güneş kütlesinin 2,5 katına çıktığı durumda bir kara deliğe çökececeğine inanıyordu. 

Astronomlar 2017'de, 1,8 milyar ışık yılı uzaklıktaki galakside birleşen iki kara deliği tespit etmek için Lazer İnterferometre Kütle Çekim Dalga Gözlemevi (LIGO) kullandı. Bu kara deliklerden biri Güneş'in kütlesinin 31 katı, diğeriyse 25 katıydı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu da kara deliklerin daha önce kaydedilenden daha büyük kütlelere sahip olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar böylece, boyutları en küçük kara delikle en büyük nötron yıldızı arasında olan kara delikler keşfedebileceklerini düşünmeye başladı. 

Science dergisinde yayımlanan makaleye göre astronomlar, Samanyolu'ndaki yaklaşık 100 bin yıldızdan ışık spektrumları toplayan Apache Point Gözlemevi'nin Galaktik Evrim Deneyi'nden gelen verileri inceledi ve Güneş'in 3,3 katı kütledeki düşük kütleli bir kara delik keşfetti. 

Profesör Thompson, “Burada yaptığımız şey, kara delik araştırmaları için yeni bir yöntem bulmaktı. Fakat aynı zamanda, gökbilimcilerin hiç bilmediği, yeni bir düşük kütleli kara delikler sınıfının ilk örneğini (potansiyel olarak) keşfettik" diye konuştu.

Nesnelerin kütleleri, oluşumları ve evrimi hakkında bilgi verir; bize doğalarını anlatır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU