IŞİD lideri Bağdadi nasıl yakalandı?

Reuters ajansı ve New York Times gazetesi Irak Şam İslam Devleti örgütü lideri Ebubekir el Bağdadi'nin nasıl öldürüldüğü ile ilgili istihbarat ve güvenlik yetkilileri ile konuştu

Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump'ın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün lideri Ebubekir el Bağdadi'nin öldürüldüğünü açıklaması ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. 

Reuters haber ajansının Iraklı istihbarat yetkililerine dayandırdığı özel haberinee göre ABD'nin Suriye'deki operasyonla öldürdüğü IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin yakalanmasına yol açan istihbaratı üst düzey yardımcısı İsmail El İsavi sağladığı öne sürülüyor.

Türk yetkililer tarafından yakalanan İsavi, Iraklı yetkililere teslim edildikten sonra  Bağdadi'nin tespit edilmemek için bazen komutanlarıyla strateji toplantılarını sebze yüklü olan hareket halindeki minibüslerde yaptığını söyledi. Ajansa konuşan Iraklı yetkililerden biri "İsavi'nin verdiği değerli bilgiler, Iraklı güvenlik yetkililerinin Bağdadi'nin hareketleri ve saklanma yerleri hakkındaki yapbozun kayıp parçalarını tamamlamalarına yardım etti" dedi.

İsavi Bağdadi'nin en üst düzey 5 yardımcısından biri olarak biliniyordu.

2006'da El Kaide'ye katılan İsavi ABD güçlerince 2008'de tutuklandı ve 4 yıl cezaevinde kaldı. 

Bağdadi daha sonra İsavi'ye dini eğitimler vermek ve IŞİD komutanlarını seçmek gibi görevler verdi.

Iraklı yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada bu yılın ortasında Bağdadi'nin ailesi ve 3 yakın yardımcısı ile İdlib'de bir köyden diğerine geçtiğini tespit ettiklerini, bu bilgeleri CIA ile paylaştıklarını söyledi.

Haberde CIA'in Bağdadi ve beraberindekilerin son 5 aydır insansız hava araçları ve uydu ile izlendiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li yetkililer: Bağdadi Trump sayesinde değil ona rağmen öldürüldü

Amerikan New York Times gazetesi de Bağdadi'nin öldürülmesi ile ilgili ABD istihbarat birimlerinden yetkililerle konuştu.

Haberde terörle mücadele yetkilileri Başkan Trump'ın Suriye'den çekilme planını açıklarken, CIA ve özel harekât birliklerinin dünyanın en çok aranan teröristi Bağdadi'nin yerini tespit etmiş olduğunu ve operasyon hazırlığı içerisinde bulunduklarını bildiğini aktarıyor.

Habere göre Bağdadi'nin yakalanması Trump tarafından da bölgedeki en önemli öncelik olarak belirlenmişti.

Ancak Trump'ın üç hafta önce ABD askerlerinin Suriye'den çekileceği yönünde yaptığı açıklamanın Bağdadi'nin yakalanması ile ilgili planın uygulanmasını geciktirdiği, Pentagon'un bölgedeki casus, keşif uçuşu ve askeri varlık ağı çözülmeden önce harekete geçip riskli bir gece baskını düzenlemek zorunda kaldığı da öne sürülüyor.

New York Times'a konuşan aynı yetkililer Bağdadi'nin Trump sayesinde değil, Trump'a rağmen öldürüldüğünü aktarıyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU