Bağdadi'ye İdlib'de operasyon: Çatışma saatler sürdü, ev tamamen yıkıldı

ABD, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'ye İdlib'de operasyon düzenledi. İki safhada yapılan operasyonda ABD askerlerine ağır ateşle karşılık verildi. Bağdadi, operasyonda öldürüldü

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi / Fotoğraf: Twitter

"Ebu Muhammed Anedan'ın evi nerede?"

İdlib'in Türkiye-Suriye sınırındaki bir ilçesi olan Sarmada ile Barişa arası bir yolda, yanında "yabancı askerlerin" olduğu bir tercüman bir Suriyeli'ye bu soruyu sordu. 

Bahsettiği ev Türkiye sınırına yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta bulunan Barişa'da, oldukça büyük, içinde çok sayıda kadın ve çocuğun yaşadığı müstakil bir evdi.

Gece yarısı, insansız hava araçlarıyla desteklenen 8 helikopter İdlib'e geldi.

İlk gelen helikopterlere ağır ateş açıldı

Helikopterler, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin yaşadığı düşünülen evi ateş altına almaya başladı. Helikopterlere roket ve ağır makineli tüfeklerle karşı ateş açıldı.

İlk çatışma gece 01:30'a kadar devam etti. Helikopterler bölgeden ayrılsalar da kısa bir süre sonra ABD özel kuvvetlere mensup askerleri taşıyan helikopterler bölgeye geri geldi.

ABD askerleri, yarım saat önce yoğun ateş altına aldıkları evin çevresine konuşlandılar.

İndirmenin ardından da çatışma devam etti. İkinci çatışma dalgası daha uzun sürdü. Yerel kaynaklara göre bu kez 3 saate yakın çatışmalar yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Patlayıcı yelekler devrede

Çatışmalar sürerken evden iki büyük patlama sesi duyuldu. 

İddialara göre evin içindeki bazı kişiler üzerlerindeki patlayıcı yelekleri patlatarak intihar etti. O seslerin kaynağı da buydu.

O an olay yerinden geçen bir minübüs de ABD askerleri tarafından vuruldu. Yerel kaynaklar, minibüsün ev sakinleriyle bir ilgisi olmadığını, sivilleri taşıdığını söylüyor. Ancak minibüstekilerin çoğu hayatını kaybetti. 

Evin tamamen yıkıldığı operasyonda toplam kaç kişinin öldüğüne yönelik net bir bilgi yok.

Trump: Çok büyük bir olay

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Çok büyük bir şey oldu" dediği operasyonun Bağdadi'ye yönelik olduğu ABD basını tarafından duyuruldu. Trump, operasyonla ilgili detayları bugün TSİ 16:00'da açıklama yaptı. Trump, IŞİD liderinin bir tünelde sıkıştırıldığını ve üzerindeki canlı bomba düzeneğinin patlamasının ardından 3 çocuğuyla beraber öldüğünü söyledi.


ABD, geçtiğimiz ay El-Kaide bağlantılı bir gruba hava saldırısı düzenlemişti. Saldırının ardından CENTCOM'dan yapılan açıklamada “Suriye'yi güvenli bir sığınak olarak kullanmalarını önlemek için aşırılık yanlılarını hedef almaya devam edeceğiz” denilmişti.

Dört ay önce IŞİD'den birkaç "yetkili", İdlib'in büyük çoğunluğunu elinde bulunduran Heyet Tahrir Şam'a (HTŞ) başvurmuş ve aralarındaki savaşın bitmesi için barış teklifinde bulunmuştu. Suriye'deki kaynaklar HTŞ'nin bu teklifi kabul etmediğini belirtiyor.

İddialara göre Bağdadi, yaklaşık 5 aydır İdlib şehrinde bulunuyordu.

Türk yetkili: Bağdadi bölgeye 48 saat önce geldi

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili ise Bağdadi'nin bu eve baskından 48 saat önce geldiğini söyledi.

Türk ordusunun ABD operasyonu hakkında bilgi sahibi olduğunu söyleyen yetkili, Türkiye'nin Suriye'deki eylemlerini kordine etmeyi sürdüreceğini de belirtti.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU