Şahika Ercümen'den dünya rekoru

Şahika Ercümen, Mersin'deki Gilindire Mağarası'nda yaptığı dalışta paletsiz kategoride 90 metre sınırını aşarak kadınlar dünya rekorunu elde etti

Şahika Ercümen / Fotoğraf: AA

Dünya dalış rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen, Mersin'deki Gilindire Mağarası'nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çukurova Kalkınma Ajansı'nın desteklediği dalışta paletsiz kategoride 90 metre sınırını aşarak kadınlar dünya rekorunu kırdı.

Şahika Ercümen, günlerdir antrenman yaptığı zorlu mağarada sabahın erken saatlerinde rekor denemesi için suya daldı.
 

Şahika Ercümen-2-AA.jpg
Ercümen, rekor fikrinin 8-9 yıl önce ortaya çıktığını söylemişti/ Fotoğraf: AA


Buzul döneminden kalıntılarla çevrili suda, paletsiz şekilde tek nefeste 100 metre sınırını aşan milli sporcu, 90 metre sınırındaki dünya rekorunun yeni sahibi oldu.

Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na giren Şahika, başarılı rekor denemesinin ardından büyük sevinç yaşadı.

Şahika, sevincini suda ekip arkadaşlarıyla paylaştıktan sonra, "Bu rekor Cumhuriyetimizin 96'ıncı yıl dönümünde kahraman Mehmetçik'e armağan olsun" yazılı pankart açıp, asker selamı verdi.

Bir kirpi takibi sonrası bulunmuştu 

Rekor denemesi için geçen hafta yaptığı antrenman sonrası soruları yanıtlayan Ercümen, mağara hakkında şunları söylemişti: 

Yerin metrelerce altına iniyoruz. Çöldeki vahalar, seraplar gibi bir anda karşımıza çok güzel su birikintisi çıkıyor. Suyun altında görüş çok iyi. Beni rekor için zorlayan faktörler var. Bunlardan biri nemli hava. Bu da havadaki oksijeni azaltıyor. Nefes alıp verirken zorlanıyoruz.


Kendisinin astım hastası olduğunu hatırlatan Ercümen, “Normalde yaptığım performansın 3'te 2'sini, hatta yarısını yapıyoruz” diye konuşmuştu. 

Buzul çağından kalıntılar taşıyan Gilindire Mağarası, 1999 yılında hayvanlarını otlatırken bir çobanın karşısına çıkan kirpiyi takip etmesiyle ortaya çıkmıştı. 
 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU