İSKİ tarafından düzenli olarak açıklanan barajlardaki doluluk oranlarında su miktarının yüzde 44 seviyelerinde görünmesi sosyal medyada su sıkıntısı yaşanabilir iddialarına neden olmuştu.
Günlük bir gazeteye demeç veren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek de kuraklık riskine dikkat çekmişti:
Önümüzdeki dönem kurak geçecek gözüküyor. Hiç yağmur yağmazsa 176 gün yetecek su var. Bu nedenle tasarrufların yapılmasında fayda var.
İBB: Barajların doluluk oran mevsim normallerinde
Söz konusu iddialarla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi cephesinden de bir açıklama geldi. Twitter hesabından açıklama yapan İBB Sözcüsü Murat Ongun şu açıklamada bulundu.
İstanbul'da barajların doluluk oranı% 43'dür ve bu oran mevsim normallerindedir. Kentte kısa sürede su sorunu yaşanacakmış gibi yansıtılan haberler gerçeklerden uzaktır.
Geçen yıl da aynı süreçlerde yüzde 50'nin altına düşmüş
Gerçekten de geçen yıl 15 Kasım 2018 tarihli Anadolu Ajansı'nın İSKİ verilerine dayandırdığı habere göre sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve havaların yağışsız geçmesi nedeniyle İstanbul'daki barajların su seviyesinin yüzde 50'nin altına gerileyerek yüzde 49,37 olduğu belirtilmişti.
Uçar: “İstanbul’da kuraklık riski görmüyoruz”
Konuyla ilgili görüşünü almak için aradığımız Adil Tek yeni bir açıklama yapmayacağını söylerken Independent Türkçe’nin sorularını cevaplandıran Meteoroloj Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Müdürü Ahmet Uçar iddiaların tersine İstanbul’da kuraklık riskinin olmayacağı görüşünde. Uçar şöyle diyor:
İstanbul’da kış mevsiminde ortalama 300 milimetre küp yağmur alıyor. Bu yıl da aynı oranda yağmur yağmasını bekliyoruz. Kuraklık beklemiyoruz. İstanbul’da her yıl genelde barajların doluluk oranı bu mevsimde yüzde 40’lara kadar geriler. Şimdi ise yüzde 44 oranlarında. Uzun yıllar boyunca su sıkıntısı riski görmüyoruz.
Şen: “Yağmur miktarını takibe almak lazım”
Uçar’ın açıklamasının tersine İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof.Dr. Orhan Şen’in uyarıları var.
İstanbul’daki barajların en önemli kaynağı yağmurlardır. Onun dışında barajları besleyen pek bir dere yok. O nedenle barajların doluluk oranını hesaplarken yağışların gidişatına bakılır. Yağışlarda aylık yüzde 15 bir azalma olduğu zaman izlemeye alınır. Yüzde 20 düşerse uyarı verilir yüzde 25 düşerse de artık kuraklık tehlikesi için alarma vermek gerekir. Suyumuz var, barajlar yüzde 45 dolu demek doğru olmaz. Atmasyonla olmaz bu işler. Biz de bu işin hocasıyız. Şimdiden takibe başlamak ve Kasım Aralık aylarını iyi takip etmek lazım.
"Melen çayı da yeterli gelmeyebilir"
İstanbul barajına su sağlayan ve kurtarıcı görünen Melen çayının da tek başına yeterli olmayabileceğini söyleyen Şen şunları söyledi:
Melen’e de güvenmemek lazım. Sonuçta kuraklık olursa tek bir noktada değil bölgesel olur. İstanbul’u etkileyen kuraklık Marmara’nın tamamını da etkiler. Dolayısıyla Melen’deki su miktarı da düşebilir.
“Şu an kuraklık başlangıcı var”
Şen, Uçar’ın iddiasının tersine şu an bir kuraklık başlangıcının olduğunu belirterek, yağışlı geçmesi gereken Ekim ayında 15 gündür yağış olmamasının endişe verici olduğunu belirterek sözlerini şöyle devam ettirdi
“Eskiden 10 senede bir olan kuraklık riski 5-6 seneye düştü”
Türkiye’de kuraklık 10 -11 senede bir geliyor. Son zamanlarda küresel ısınma ve mevsimsel değişimlerden dolayı kuraklık 5-6 seneye düştü. Yağışlarda bir azalma var. En son 2008’de ve 2011-2012 yıllarında bir kuraklık riski görülmüştü. Bu yıl bir kuraklık başlangıcı riski var gibi. Eylül ve Ekim aylarında yağışlarda sorun var. Barajlar yüzde 44 dolu deyip yan gelip yatmak doğru değil
Belediyeye su tasarrufu çağrısı
Şen, belediyenin su tasarrufuna gidebileceğini söyleyerek uyarılarını şöyle sürdürdü:
İstanbul’daki barajlar beş milyona hitap ediyor. Melen Çayı gibi projelerle bu oran 7 milyona ulaştırıldı ama İstanbul’un nüfusu da 20 milyona geldi neredeyse. Bu nedenle su tasarrufu önemli.
“Betonlaşmadan dolayı yağmur suyu yeraltı sularına ulaşamıyor”
Şen’in belediyeye tasarrufun nasıl yapılacağına dair önerileri de var.
Tasarruf edilemiyorsa bile suyu tutacak yolları araştırmak lazım. Barajları besleyecek en önemli kaynak yeraltı sularıdır. Aşırı betonlaşmadan dolayı yağmur suyu yeraltı sularına geçemiyor. Baraj havzalarında betonlaşmaya son verilmeli. Ayrıca yağmur suyu boş yere denize akıyor.
“Yağmur hasadı yapılması lazım”
Şen, yağmur sullarının iyi değerlendirilmediği görüşünü tekrarlayarak bir öneri daha getirdi
Yağmur hasadı yapılması lazım. Yağmur sularını belli yerlerde biriktirip belli işlerde kullanabiliriz.. Yazık günah denize gidiyor.
© The Independentturkish