İbrahim Kalın, 12 adet olarak duyurulan gözlem noktaları ile ilgili konuştu: Gözlem noktaları olmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir hafta önce yaptığı “Güvenli bölgede 12 gözlem noktası kurmayı planlıyoruz" açıklamasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan gözlem noktalarıyla ilgili yeni bir açıklama geldi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk canlı yayınında Türkiye’nin Rusya ile vardığı mutabakat ve sonraki süreç hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

İbrahim Kalın, iki ülke arasında varılan mutabakat gereği YPG’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda 30 kilometre dışarı çekilmesi sonrası gözlem noktaları kurmaya gerek olmayacağını söyledi.

Ortak devriyeler, hava sahası, dronelar ve diğer istihbari faaliyetlerin devam edeceğini söyleyen Kalın, “Anlaşma gereği YPG bu bölgelerden çıkacak ve burası Türkiye için güvenli bir bölge haline gelecek. Bu sağlandıktan sonra bizim ille de askerimiz orada olsun gibi bir derdimiz yok” dedi.

18 Ekim’de Dolmabahçe'de yabancı medya temsilcileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Güvenli bölgede 12 gözlem noktası kurmayı planlıyoruz" demişti. 

Rusya Savunma Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada Suriye’nin bölgede 15 gözlem noktası kuracağını duyurmuştu. 

Devriye neden 30 kilometrede değil de 10 kilometrede? 

YPG’nin 30 kilometre dışarı çekilmesi kararına karşılık 29 Ekim’de başlayacak Türk-Rus devriyesinin neden 10 kilometre ile sınırlandırıldığı sorusuna Kalın şöyle yanıt verdi: 

Bizim hedefimiz YPG’yi 30 kilometre altına indirmekti. Ruslar “Biz bunu taahhüt ediyoruz” dedi. Bizim Suriyenin herhangi bir yerine girip kalma niyetimiz yok. Bizim amacımız bölgenin teröristlerden temizlenmesi. 

Ruslar bize “Biz onları buradan çıkartacağız” dedikten sonra bizim ille de oralara girmemize, askerimizin orada o kadar derinliğe girip risk almasına gerek yok. Biz anlaşma çerçevesinde bunu, Ruslar üzerinden yapacağız. 

150 saatin sonunda bu gerçekleştiğinde Cumhurbaşkanımızın dediği gibi 440 kilometre uzunluk 32 kilometre derinlikteki alan YPG’den temizlenmiş olacak.


Münbiç ve Kobani’nin eklenmesiyle bu alanın aslında 480 kilometreye çıktığını söyleyen İbrahim Kalın, “Cumhurbaşkanımızın çok ustaca yürüttüğü bir diplomasi sonucunda Putin’le vardığı bir sonuçtur bu” dedi ve ekledi: 

Fırat Nehri’nden Irak sınırına kadar olan bölgenin tamamı, biraz ileride Cerablus’la da birleşmiş olacak. Böylece o hattı Afrin sınırına kadar, İdlib sınırına kadar uzatmak mümkün hâle gelecek. Yani bir anlamda biz sınırımızın tamamını YPG ve DEAŞ’tan temizlemiş olacağız. 

Bunu sağladıktan sonra devriyeleri 10 kilometrede 5 kilometrede 15 kilometrede yapmak çok önemli değil. Önemli olan oranın temizlenmesi. Biz o 30 kilometreyi garantiye aldık.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU