Af Örgütü’nün “Türkiye savaş suçu işliyor” iddiasına Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki

Bakanlık, iddiaları tamamen reddediyor

Fotoğraf: Reuters

Türk Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Af Örgütü’nün  Türk ordusu ve müttefiki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyelerinin Suriye’nin kuzeydoğusunda savaş suçu işlemekle itham etmesine tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Af Örgütü’nün iddialarının bütünüyle reddedildiği ifade edildi.

“Sözkonusu asılsız iddiaları, Suriye’den kaynaklanan ve ulusal güvenliğimize kasteden terör tehdidine karşı mücadelemize karşı başlatılan karalama kampanyasının parçası olarak değerlendiriyoruz” ifadesi kullanılan açıklama şöyle devam etti:

Barış Pınarı Harekatı, hem Türkiye’nin ulusal güvenliğini, hem de izlediği ayrılıkçı gündemle Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden terör örgütü PYD/YPG’ye karşı yürütülen bir terörle mücadele operasyonudur.

Harekâtın planlama ve icrasında sadece PYD/YPG unsurları ile bu unsurlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alınmaktadır. Sivillerin ve sivil altyapının zarar görmemesi için gereken her türlü tedbir uygulanmaktadır.

Harekata destek veren Suriye Milli Ordusu’nun, kendi unsurlarının neden olduğu iddia edilen sivil zayiat vakalarını incelemek üzere bir Soruşturma Komisyonu kurduğunu bu vesileyle hatırlatmakta fayda görüyoruz.

PYD/YPG’nin AB ve NATO tarafından da terör örgütü kabul edilen PKK’yla bağı ve işlediği suç ile ihlaller defaatle belgelenmiştir. Uluslararası Af Örgütü’nü, kendisi de dahil olmak üzere bağımsız uluslararası kuruluşlarca yapılan bu çalışmaları yeniden incelemeye davet ediyoruz.

AF Örgütü’nün iddiaları

Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, Türkiye’nin ÖSO ile birlikte Fırat’ın kuzeyinde düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’nda sivillerin öldürüldüğü ve yaralandığı öne sürülmüştü.

12-16 Ekim tarihleri arasında içlerinde kurtarma ekipleri, tıbbi personel, gazeteci, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de olduğu 17 kişi ile yapılan görüşmelerin sonuçlarına göre yapılan açıklamada, “yerleşim bölgelerinde evlere, fırın ve okullara ayırım gözetmeden saldırılar düzenlendiği” görüşü dile getirilmişti.

Raporda Suriyeli Kürt siyasetçi Hevrin Halef'in şimdiki adı Suriye Milli Ordusu olan ÖSO’nun bir parçasını oluşturan Ahrar el-Şarkiye adlı gruba mensup kişiler tarafından öldürüldüğü bilgisi yer almıştı.

 Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo, "Sivil savunmasız insanları öldürmek, menfur ve açık bir savaş suçudur. Hevrin Khalaf öldürülmesi bağımsız bir şekilde araştırılmalı ve suçlular yargılanmalıdır. Türkiye'nin kendi kontrolü altındaki güçlerin ihlalleri ve savaş suçlarını durdurma sorumluluğu bulunuyor” demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU