Uzayda doğum mümkün mü?

Hollandalı "SpaceLife Origin" adlı şirketin uzayda doğum gerçekleştirip tarihe geçme isteği tartışmaları beraberinde getirdi. "Uzayda doğum mümkün mü?" sorusunu alanında uzman isimlere yönelttik

Fotoğraf: pxhere

"Neden olmasın?" diyenler

Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Eralp Başer, uzayda doğumun mümkün olabileceğini belirtiyor. Başer, gerekli koşulların sağlanması, özellikle de ortamın steril olmasının şart olduğunu vurguluyor.

 

Doç. Dr. Eralp Başer.jpg
Doç. Dr. Eralp Başer

 

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Refika Koyuncu, uzayda doğum tartışmasına "Neden olmasın?" diyerek destek veriyor. Koyuncu, "Uzayda yerçekimi ve basınç olmayacak ancak anne doğum sırasında ıkınmasına devam edecek, uzman hekimlerin de yardımıyla doğumun gerçekleşmesinde herhangi bir sakınca görmüyorum. Yeryüzü dışındaki bir hayatın da varolabildiğinin araştırıldığı, uzayda yaşam koşullarının tartışıldığı, oraya yerleşmenin konuşulduğu bir dönemde uzayda doğumun tartışılıyor olması normal. Çünkü neslin devamı için üreme şart ve yaşam uzayda devam edecekse doğum da orada gerçekleşmeli" diyor. Refika Koyuncu, "ancak" diyor ve ekliyor: Asıl zor olan, bu riski göze alıp uzaya giderek doğum yapacak gebe bulmak. 

"Uzayda doğum mümkün olmaz"

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Fügen Sönmez ise uzayda doğum gerçekleştirmenin mümkün olmayacağı görüşünde. Sönmez, yeryüzündeki şartların uzayda sağlanmasının mümkün olmadığını, yerçekiminin ve basıncın olmadığı bir yerde doğuma ilişkin tartışmaların yersiz olduğunu savunuyor. Fügen Sönmez, gebelik durumunun halihazırda bir takım riskleri bulunduğunu ve hamile birini uzaya göndermenin sakıncalı olduğunu belirtiyor. 

 

Kadın Doğum Uzmanı Fügen Sönmez.jpg
Op. Dr. Fügen Sönmez

 

"Firma kendi reklamını yapıyor olabilir"

"Uzayda doğum mümkün olur mu?" sorusunu uzayda yaşam konusunda çalışmalar gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Spor Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Birol Çotuk'a da yönelttik. Çotuk, uzayda doğum konusunda hiçbir bilimsel araştırmanın yer almadığını vurguluyor. Kasım ayında Uluslararası Astronot Akademisi Daimi Üyesi olarak seçilen Prof. Birol Çotuk, bu konuda bilimsel çalışma olmadığı için 'bilimsel etik' açısından yorum yapmanın da doğru olmadığı görüşünde. Ancak Çotuk, farklı bir noktaya dikkat çekerek Hollandalı firmanın kendi reklamını yapmaya çalışmış olabileceğini belirtiyor.

 

Prof. Dr. Birol Çotuk.jpg
Prof. Dr. Birol Çotuk

 

Tartışmanın odağındaki şirket: SpaceLife Origin

Uzayda farklı görevler gerçekleştirmeyi hedefleyen SpaceLife Origin şirketi, hamile bir kadının uzayda doğum yapmasını sağlamaya yönelik çalışmaları ile gündeme geldi.

Hollandalı şirket, web sayfası üzerinden paylaştığı basın bildirisinde, yerkürenin 250 mil (402 bin kilometre) üzerinde 24 ila 36 saat sürecek bir görevle, ilk bebek doğumunu gerçekleştirip tarihe geçmeyi planladıklarını açıkladı. 

Tıbbi uzmanlardan oluşan özel bir ekibin görevlendirileceğini kaydeden SpaceLife Origin, uzayda, sanki yeryüzündeymiş gibi doğum için uygun olan her türlü koşulun gerçekleştirileceğini öne sürüyor. 

Şirket, doğum öncesi ve sonrasında, bebek ile annenin Batı standartlarına göre takibinin yapılacağını da kaydediyor. 

 

 

Hollandalı şirket yayınladığı bildiride hukuki prosedürlere de değiniyor. SpaceLife Origin, “Uluslararası uzay hukuku uzmanlarımız, uzayda doğum gerçekleştirmemizin önünde hukuki engel bulunmadığını söylüyor” diyor.

Şirketin uzayda doğum için hedefledi tarih 2024 olarak açıklandı. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU