Barış Pınarı Harekatı: Dünyada kim ne tepki gösterdi?

Türkiye'nin harekatına dünyadan farklı tepkiler geldi

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik harekâtına dünyadan farklı tepkiler geldi.

Avrupa Birliği: Barış Pınarı Harekâtı'na son verilsin

28 üye ülke adına yazılı açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriye'de kalıcı çözümün askeri yollarla sağlanamayacağını belirtti. 

Mogherini açıklamada, "AB Türkiye'ye tek taraflı askeri operasyonunu sonlandırması çağrısında bulunuyor. Suriye'nin kuzey doğusunda yaşanacak yeni çatışmalar tüm bölgenin istikrarına zarar verecektir" ifadesini kullandı.

Şiddetin sona erdirilmesi, terörizmin sonlandırılması ile Suriye'de ve bölgede istikrarın sağlanması hedeflerinin AB tarafından paylaşıldığını belirten Mogherini, şu değerlendirmede bulundu:

Türkiye, AB'nin kilit ortağı ve Suriye krizinde ve bölgede önemli bir aktördür. AB, Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapmadaki önemli rolü dolayısıyla Türkiye'yi takdir etmektedir. Türkiye'nin güvenlik endişeleri, uluslararası hukuka uygun biçimde siyasi ve diplomatik yollardan çözülmelidir, askeri yoldan değil. AB, tüm taraflara Suriye'de sivilleri korunması ve insani yardımın ulaştırılması konusundaki uyarısını yinelemektedir.

Mogherini, AB'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının haftaya pazartesi günü AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısı için Lüksemburg'da bir araya gelmesi planlanıyor. Toplantıda, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonunun da gündeme getirilmesi bekleniyor.

BM Genel Sekreter Sözcüsü: Siviller ve sivil altyapı uluslararası hukuk gereğince korunmalı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, Türkiye’nin başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in gelişmelerden endişe duyduğunu ifade den Haq, “Her türlü askeri operasyon, uluslararası insani hukuka saygı göstermeli. Siviller ve sivil altyapı uluslararası hukuk gereğince korunmalı” sözlerini kullandı. 

İspanya: Amaç krizde gerilimin düşürülmesine katkı

İspanya NATO Delagasyonu, 7 Ekim’de operasyon hakkında yaptığı paylaşımda “Türkiye’ye destek, ittifakın sınırındaki krizde gerilimin düşürülmesine katkı sağlamayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Britanya: IŞİD'e karşı mücadelenin altının oyulması riski yaratıyor

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türkiye'nin harekâtının "bölgeyi istikrarsızlaşma" riski yarattığını savundu ve "Türkiye'nin tek taraflı askeri harekâtı konusunda ciddi kaygılarım var. Bu, bölgeyi istikrarsızlaştırma, insani acıları artırma ve ortak odak noktamız olması gereken IŞİD'e karşı mücadelenin altının oyulması riski yaratıyor" dedi.

Britanya ana muhalefet lideri Corbyn: Bütün yabancı güçler Suriye'den çekilmeli

Britanya'da ana muhalefet konumunda bulunan İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn, "Türk ordusunun kuzey Suriye'deki hamlelerinden ve Kürt halkının güvenliğinden derin endişe duyuyorum. Suriye'den bütün yabancı güçler çekilmeli, gerilim daha da tırmandırılmamalı" şeklinde bir paylaşımda bulundu.

İsveç: Türkiye'nin eylemleri sorumsuzca ve uluslararası yasalara aykırı

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde ‘güvenli bölgeler' oluşturmak amacıyla başlattığı harekât hakkında ‘sorumsuzca eylem' nitelemesinde bulundu ve BM Güvenlik Konseyi'ne gerilimin tırmanmasının önüne geçilmesi çağrısında bulundu.

İsveçli bakan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Türkiye'nin eylemleri sorumsuzca ve uluslararası yasalara aykırı. Söz konusu eylemler ciddi insani sonuçların ortaya çıkma risklerini tetikliyor ve IŞİD'in yeniden canlanmasına neden olabilir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Avrupalı partnerleriyle birlikte hareket ederek, gerilimin daha da tırmanmasını engellemenin sorumluluğunu derhal üstlenmeli" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan: Saldırıyı kınıyoruz

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA tarafından yayınlanan mesajda, "Krallık, Türk ordusu tarafından Suriye'nin kuzeydoğusundaki bölgelere başlatılan saldırıyı kınıyor" ifadeleri yer aldı. Mesajda, "Türkiye'nin saldırısı Suriye'nin egemenliğini ihlal eden ve bölge güvenliğini tehdit ediyor" denildi.

Katar ile telefon görüşmesi

Katar lideri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, operasyonun başlamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde konunun değerlendirildiği açıklandı.

Ürdün: Türkiye Suriye'ye saldırıyı durdurmalı

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Sefadi Twitter'dan yaptığı açıklamada "Türkiye'yi Suriye'ye yönelik saldırıları durdurması ve tüm meseleleri diyalog yoluyla çözmesi konusunda uyarıyoruz" dedi. 

Açıklamada "Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik tüm müdahaleleri kınıyoruz" ifadesine yer verildi.

Mısır: Arap Birliği’ni acil toplantıya çağırdı

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonu kınanarak, bir Arap devletinin egemenliğine "açık ve kabul edilemez bir saldırı" olarak nitelendirilmişti.

Bakanlık, açıklamasında Arap Birliği'ne acil toplantı çağrısında bulunmuştu.

AFP'nin aktardığına göre Arap Birliği, Mısır'ın bu talebi üzerine dışişleri bakanı seviyesinde acil toplanma kararı aldı.

Lübnan: Kararı gözden geçirin

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyine askeri operasyon başlatma kararını gözden geçirme çağrısında bulunarak, bu tür eylemlerin sivillerin ölümüne ve yerlerinden olmasına yol açacağını belirtti.

Yazılı açıklamada, “Suriye’de istikrarın sağlanması ve Suriye topraklarının bütünlüğüne bağlı kalarak uluslararası hukuka saygı gösterilmesi amacıyla Türk komutanlığını, kararını gözden geçirmeye ve tüm taraflarla iş birliği yapmaya çağırıyoruz” dendi.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin eylemlerini, “dost Arap ülkesine karşı saldırganlık, Suriye topraklarının işgali ve sivillerin ölümü ve zorla yerinden olma tehdidi” olarak gördüklerini açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri: Şiddetle kınıyoruz

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda başlattığı askeri operasyonu şiddetle kınadıklarını, bu operasyonla Suriye’nin egemenliğinin açık ve kabul edilemez şekilde ihlal edildiğini belirtti.

Abu Dabi merkezli WAM haber ajansının aktardığına göre, BAE hükümetinin yazılı açıklamasında, “BAE, Türkiye’nin Suriye’ye askeri saldırganlığını şiddetle kınıyor ve bunun tehlikeli bir gelişme olduğunu ve ayrıca dost Arap ülkesinin egemenliğinin açık ve kabul edilemez ihlali ve Arap işlerine müdahale olduğunu doğruluyor” ifadelerine yer verildi.

Kuveyt: İstikrarı tehdit ediyor

Kuveyt'ten yapılan açıklamada "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusundami askeri operasyonları bölgenin istikrarını tehdit ediyor" ifadesine yer verildi.

Bahreyn: Kınıyoruz

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Bahreyn Kraliyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Suriye Arap Cumhuriyeti’nin kuzeydoğu bölgelerine askeri operasyonu şiddetle kınıyor. Bu operasyon, uluslararası hukuk kurallarının kabul edilemez ihlali ve Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne tecavüz” dendi.

Irak: Tehlikeli gerilim

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin askeri müdahalesi, tehlikeli bir gerilim tırmanması. Dille ifade edilemez insani facialara yol açar, terörist grupların imkanlarını genişletir. Dünya, felaketi önlemek için birleşmeli, Kürtler dahil tüm Suriyelilerin hakları konusunda politik çözüme, barışa, onura ve güvenliğe destek vermeli” diye yazdı.

Macaristan: Ülkeler sınırlarını savunabilir

Salı günü hazırlanan ve AB üyesi 27 ülke tarafından imzalanan metne Macaristan hiçbir gerekçe göstermeden imza atmadı.

Salı günü hazırlanan ve Çarşamba günü AB üyesi 28 ülkenin imzası ile yayınlanması planlanan bildiri Macaristan’ın veto etmesi nedeni ile gecikti.

Macaristan vetosuna gerekçe olarak “ülkeler sınırlarını savunabilir” dedi.

Ermenistan: İşgali kınıyoruz

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik gerçekleştirdiği operasyonu kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada operasyonun sivil kayıplara, göçlere ve yeni bir insani krize yol açacağı belirtildi.

Açıklamada kritik haldeki etnik ve dini azınlıkların durumunun özellikle endişe verici olduğu vurgulanarak harekata karşı uluslararası topluluk yardıma çağrıldı ve "Ermenistan, Suriye'nin birliğini ve egemenliğini destekliyor,  Suriye ve halkına yönelik askeri saldırıdan kaçınmaya çağırıyor. Ermenistan, Suriye'nin dost insanlarına insani yardım sağlamaya devam edecek." dendi. 

Bu açıklamanın ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da harekata tepki gösterdi. Kabine toplantısı sırasında konuşan Paşinyan, "Dışişleri Bakanlığı zaten bir açıklama yaptı. Ben bir kez daha Ermenistan’ın bu işgali kınadığını ve durumdan endişe duyduğunu belirtmek istiyorum çünkü görüşümüze göre Suriye’deki insani kriz daha da derinleşecek" dedi.  Paşinyan  "Uluslararası toplumu bu operasyonu durdurmaya ve azınlıklar da dahil olmak üzere Suriye vatandaşlarını korumak için önlemler almaya çağırıyoruz ”dedi. Paşinyan Ermenistan'ın Suriye'deki insani yardım misyonunun devam edeceğini de kaydetti.

Finlandiya, silah satışını askıya aldı

Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekâtı gerekçe göstererek Türkiye'ye silah ihracatını askıya aldıklarını açıkladı.

Finlandiya Başbakanı Rinne, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonunu kınadı.

Rinne, yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin eylemleri Suriye'deki halihazırdaki karmaşık krizi derinleştirmektedir. Tedbirlerin Suriye'deki insani durum üzerindeki etkileri konusunda çok endişeliyiz" dedi.

Operasyonun yeni bir göç krizini de beraberinde getirebileceğini söyleyen Rinne, "Buna AB düzeyinde de hazırlanmak önemli" diye konuştu.

Rinne, "Hükümet, Türkiye'ye veya savaşa katılan diğer ülkelere yeni silah ihracat lisansı vermeyecek" ifadelerini kullandı.

Rusya: Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağız

Rus devletine bağlı haber ajansı RIA Novosti, parlamentonun üst kademesinin dışişleri komitesinin ilk başkan yardımcısı olan Vladimir Dzhabarov'un açıklamalarına yer verdi.

Haber ajansına göre Dzhabarov, Rusya'nın Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağını söyledi. Dzhabarov, Rusya'nın Suriye'de başka nedenlerle bulunduğunu aktardı.

İtalya: Sivillere zarar verme riski var

Reuters, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin "Türkiye'nin Suriye'deki operasyonu bölgeyi istikrarsızlaştırma ve sivillere zarar verme riski taşıyor" sözlerini aktardı.

Almanya: Yeni bir felaket ve sığınmacı dalgasına yol açabilir

Reuters Ajansı’na göre Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Türkiye'nin adımlarının bölgeyi daha istikrarsız hale getirme ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasına yol açma riski taşıdığını söyledi ve ekledi:

Türkiye'nin harekâtı yeni bir insani felakete ve sığınmacı dalgasına yol açabilir. Türkiye'yi bu operasyonu sonlandırmaya ve güvenlik çıkarlarını barışçıl yollarla sağlamaya davet ediyoruz.

Fransa: Harekâtı kınıyoruz

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'deki harekâtını kınadı. Le Drian, "Harekât, IŞİD'le mücadele koalisyonunun güvenliğini ve insani yardım çabalarını tehlikeye atıyor ve Avrupalılar'ın güvenliği için bir risk" dedi.

Hollanda:Türkiye bu yoldan dönmeli

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, konuyu NATO gündemine taşıma sözü verdi. Hollandalı bakan, "Hollanda Türkiye'yi kınıyor. Türkiye bu yoldan dönmeli" dedi ve Türk mevkidaşından harekâta ilişkin açıklama istediğini söyledi.

Reuters, Hollanda Dışişleri Bakanı'nın Türkiye Büyükelçisi'ni görüşmeye çağırdığını yazdı.

NATO: Türkiye'nin orantılı bir operasyon yapmasını umuyoruz

Reuters'ın haberine göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin orantılı ve kısıtlı bir operasyon yapmasını umduğunu söyledi.

"Müttefikimiz Türkiye bir krizin cephesinde yer alıyor ve meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terörist saldırılara maruz kaldı ve milyonlarca Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor" diyen Stoltenberg bölgeyi istikrarsızlaştırma ve gerilimi artırmadan kaçınmak gerektiğini söyledi.

Stoltenberg Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti.

KKTC: Kıbrıs Türk halkı Türkiye'nin yanındadır

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin yaptığı açıklamada, “Anavatan Türkiye’nin kendisine ve dünya barışına yönelik terör tehdidini ortadan kaldırmak, Suriye’de güvenli bölge oluşturmak için düzenlediği ‘Barış Pınarı’ askeri harekatı başlamıştır. Kıbrıs Türk halkı daima olduğu gibi Türkiye’mizin yanındadır. Dualarımız Mehmetçiğimiz, ordumuz içindir. Biz başarılı olunacağından Suriye’nin toprak bütünlüğü sağlanarak bölgeye barışın getirileceğinden eminiz. Allah, Türkiye’mizin yardımcısı olsun” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü: Tekrarlanmasına izin verilmemeli

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "Hem Türk güçleri hem de Kürt güçleri bugüne kadar Suriye'de hedef gözetmeksizin saldırılar düzenledi ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı" dedi ve ekledi: "Bunun tekrarlamasına izin verilmemeli" dedi.

Danimarka: Derin endişe duyuyoruz

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise "Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonundan derin endişe duyuyoruz" dedi.

Twitter'dan açıklama yapan Kofod, "Bence bu pişman olunacak yanlış bir karar. Bunun hem siviller hem de IŞİD'e karşı mücadeleye ciddi etkisi oluyor. Türkiye itidalli davranmalı. Danimarka müttefikleriyle konuyla ilgili sürekli iletişim halinde" ifadelerini kullandı.

İsrail "Türk işgali" dedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, operasyonu kınadı. 

Twitter mesajında "İsrail yürekli Kürt insanlarına insani yardım yapmaya hazırlanıyor" dedi.

İran: Durum daha karmaşık hale gelebilir

İran Meclis Başkanlığı Özel Danışmanı Hüseyin Emir Abdullahyan, Türkiye'nin operasyonunun Suriye'deki durumu daha da karmaşık hâle getireceğini söyledi. Abdullahyan, "Sınır güvenliğinin çözümü toprak bütünlüğüne saygı göstermek, müzakere ve anlaşmadan geçer. Askeri operasyonun sonucu ise krizin yoğunlaşması, sığınmacıların sayısının artması ve terörizmin yükselmesi olur" dedi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU