Unutmayalım…
BDP'li bir Kürt genciyle Atatürk posterli bayrak taşıyan bir genç kadının el ele direnirken, bir MHP'li-ülkücü gencin kendi sembolüyle polise karşı ve onlara destek verme anını,
Aynı çevrelerden kadınlı erkekli gençlerin PKK lideri Öcalan'ın fotoğrafı önünde olduklarını umursamadan el ele kol kola halay çekmesini,
Kadınlı erkekli Kürt, Türk, Laz, Çerkes, Ermeni, Rum, Alevi, Sünni, Ezidi, Hristiyan, Süryani, Solcu, Atatürkçü vd. etnik/kültürel kesimlerden yurttaşların çadırı, aşı, temizliği, kitabı, gazı nasıl paylaştığını, birbirini nasıl koruduğunu unutmayalım…
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kadın bilinci…
Gezi'de başını bağlamayı gericiliğin tek simgesi gibi anlayan laik kadınlarla, özünde ilerici ama başı bağlı kadınlar bir araya geldiler.
Kadınlı erkekli materyalist ya da ateist eğilimli insanlar, Müslüman arkadaşlar namaz kılarken rahatsız edilmemeleri için nöbet tuttular. Kandil ve iftar gibi şeyleri kendileri teklif ettiler.
Bunun hemen olumlu karşılığı da geldi. Gezi katılımcılarına "ayyaş" yaftası yapıştırılıyordu. "Anti kapitalist Müslümanlar kalleş olmasın da ayyaş olsun, kabulümüzdür" dediler. 1
İktidar, İslamcı bir kadın gazetecinin Kabataş yalanının doğru olup olmadığını ön araştırmasını dahi yapmadan kullanarak, halkların inanç farklılıklarına karşın buluşmasını provoke etmeye ve Gezi'nin meşru çizgisini bulandırmaya çalıştı.
Ama çok geçmedi görüntü ortaya çıktı. Yalan da…
Gezi'ye hâkim olan anlayış ise dayanışmaydı.
Örnek olsun, "Evet, benim yanımda bir türbanlı kızcağız, gaz geldiğinde türbanını çıkarttı ki onu belki hiç kimse çıkartamazdı, yanındakinin ağzını türbanla kapadık. Tehlike atlatılınca türbanını taktı, ben de onun türbanını takmasına yardım ettim." 2
Gezi'de insanların birbirini kabullenme hali vardı.
Bir grup kadın arkadaş simsiyah tesettürleriyle Dayanışma toplantısına geldiler ve kürsüden söz aldılar.
Ne onların mini etekli arkadaşlara ne mini etekli arkadaşların onlara en ufak olumsuz bir davranışı olmadı.
Gezi, kadın olma bilincinin çok yüksek olduğu bir hareketti. 3
Siyasetin insanların inancını istismar ederek toplumu gericileştirmesi projesi başka bir şey, insanların inancı ve inanç değerleri başka bir şeydi.
Gezi'de insanların inanç değerleri ile ilgili olumsuz bir şey yaşanmadı, aksine Gezi'de topluluğu şekilci simgelerle insanları mahkûm eden önyargılı düşünceleri aştı.
"Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atıldığında… Ardından en çok da kadınlar "öldürmeyeceğiz, ölmeyeceğiz, kimsenin askeri olmayacağız" 4 sloganını atıyordu.
Yakın tarihte onlarca katliamın yaşandığı bu memleket, Gezi'de insan insana ilişki meselesinde, kadın ve inanç meselesinde bir rüyaya tanıklık etti.
Kürtler
Gezi'de bir kısım kadınlı erkekli Kürt gencinin "Sizin başınıza ufacık bir şey geldiğinde, bak bütün Türkiye ayaklandı. Ama biz yıllardır bu zulmü yaşıyoruz, hiç oralı olmadınız!" 5 kıyaslaması bir yere kadar anlaşılırdı.
Ancak Gezi'de "8 ölü, 8500 yaralı vardı. 14 kişinin gözü çıktı. Yüzlerce kedi köpek telef oldu. Kuşlar öldü. Evde oturduğu halde gaz yediği için astım krizi geçiren kayda girmeyen insanlar vardı. Ölenler vardı." 6
Gezi bütün kapsamı ile kamuoyuna yansımadı.
Geziciler "Yahu İstanbul'un, İzmir'in göbeğinde, bu kadar büyük şiddet duyulmuyorsa, demek ki o coğrafyada neler olmuştur kim bilir, biz duymadık!" 7 diyerek özür diliyorlardı Gezi kürsülerinden.
Farkındalık ve empati oluşmaya başladı.
Sonra Hevsel bahçeleriyle Gezi aynı noktaya geldi zaten.
Medyanın tamamen bir iktidarın aracı olduğunu öğrenildiği noktada farklı düşünmeye başladı. 8
Halkların, hayatın içinden doğru birbirini anlamasına da köprü oluyordu Gezi…
*Bu içerik serbest gazeteci veya konuk yazarlar tarafından hazırlanmıştır. Bu içerikte yer alan görüş ve ifadeler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish