Numan Kurtulmuş: Yasal düzenlemelerle terör sarmalını ortadan kaldıracağız

Kurtulmuş, terör örgütünün tamamen tasfiyesi ve silahların bırakılmasının ardından yapılacak yasal düzenlemelerle Türkiye’nin 50 yıllık çatışmalı dönemi geride bırakacağını ve terör sarmalının sona ereceğini belirtti

Fotoğraf: AA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, “En kısa süre içerisinde terör örgütünün bütünüyle tasfiyesi ve silahların tamamıyla bırakılmasıyla birlikte yapılacak yasal düzenlemeler, Türkiye’de bu 50 yıllık çatışmalı dönemi geride bırakacak, bu terör ve şiddet sarmalını ortadan kaldıracaktır.” dedi.

TBMM’de büyükelçilerle iftar programı

Kurtulmuş, TBMM Tören Salonu’nda Ankara’da görev yapan yabancı misyon şefleri ve büyükelçilerle iftar programında bir araya geldi. Milli iradenin merkezi olan TBMM’de bir ramazan akşamında diplomatik temsilcileri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Kurtulmuş, Ramazan ayının hem bireysel hem toplumsal anlamda önemli bir dönem olduğunu vurguladı.

Ramazanın İslam medeniyetinde bireysel olgunlaşma ve toplumsal iş birliklerinin güçlenmesi açısından fevkalade önemli bir ay olduğunu belirten Kurtulmuş, Müslümanların bu ayda ibadetlerle manevi arınma yaşadığını, iftar sofraları ve yardımlaşma faaliyetleriyle de toplumsal birlikteliği artırdığını söyledi.

Bu geleneğin bugün de İslam dünyasında yüksek bir moral ve güçlü bir ruh haliyle yaşatılmasının önemli bir kazanım olduğunu kaydeden Kurtulmuş, Ramazan ayında ortaya çıkan dayanışma ruhunun, Müslümanların birlikte yaşadığı gayrimüslim toplumlarla da güçlü bir dayanışma ortamı oluşturduğunu ifade etti.

“Yabancı misyon temsilcilerini ailemizin parçası olarak görüyoruz”

İftar sofralarının medeniyet değerlerinin tanıtılmasına vesile olduğunu dile getiren Kurtulmuş, “Birliğin, beraberliğin, kardeşliğin, dostluğun paylaşıldığı sofralarımızdır.” dedi. Davete icabet eden tüm büyükelçilere teşekkür eden Kurtulmuş, Türkiye’de görev yapan yabancı misyon temsilcilerini yalnızca resmi görevli olarak değil, aynı zamanda Türkiye’nin dostları olarak gördüklerini söyledi.

Cibuti’nin Ankara Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi’nin 13 yılını Türkiye’de doldurduğunu hatırlatan Kurtulmuş, büyükelçiyi “yarı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı” olarak nitelendirerek tüm diplomatik temsilcileri dost olarak kabul ettiklerini ifade etti.

“50 yıllık çatışmalı dönem geride kalacak”

Konuşmasında Terörsüz Türkiye sürecine de değinen Kurtulmuş, terör örgütünün tamamen tasfiye edilmesi ve silahların bırakılmasıyla birlikte yapılacak yasal düzenlemelerin Türkiye’nin yarım asırlık çatışmalı sürecini sona erdireceğini vurguladı. Bu adımların terör ve şiddet sarmalını ortadan kaldıracağını belirten Kurtulmuş, sürecin kalıcı barış ve istikrar açısından tarihi bir eşik olduğunu dile getirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna savaşı oturumu

Öte yandan, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın dördüncü yılı dolayısıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen oturumda, BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Genel Sekreter adına konuştu.

DiCarlo, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik “topyekun işgal” başlatmasının üzerinden dört yıl geçmesine rağmen savaşın kolektif vicdanlarda bir leke olarak kalmaya devam ettiğini belirtti.

Sivil kayıplar ve insani tablo ağırlaşıyor

DiCarlo, savaşın başından bu yana Ukrayna’da 15 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini, 41 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Geçen yılın, 2022’den bu yana Ukraynalı siviller için en ölümcül yıl olduğunu ifade eden DiCarlo, savaş boyunca 3 bin 200’den fazla çocuğun öldürüldüğünü veya yaralandığını söyledi.

Ukraynalı çocukların üçte birinden fazlasının yerinden edildiğini kaydeden DiCarlo, yaklaşık 2,2 milyon çocuğun insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. Rusya’ya zorla transfer edilen Ukraynalı çocukların gecikmeksizin ailelerine geri gönderilmesi gerektiğini vurgulayan DiCarlo, bu konuda ilgili aktörlerle iş birliğinin sürdüğünü ifade etti.

“Sivillere yönelik saldırılar kesinlikle yasaktır”

Rusya’nın Ukrayna’nın sivil enerji altyapısına yönelik saldırılarının özellikle kış şartlarında sivilleri olumsuz etkilediğine dikkat çeken DiCarlo, uluslararası insancıl hukukun sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıları kesin olarak yasakladığını söyledi. “Nerede olursa olsun, sivillere ve sivil altyapıya yönelik tüm saldırıları kınıyorum.” ifadelerini kullandı.

BM’nin Ukrayna’da hasar gören altyapının onarılması ve temel hizmetlerin sürdürülmesi için Ukrayna hükümetiyle yakın iş birliği içinde çalışmaya devam ettiğini belirten DiCarlo, üye devletlere insani yardım çalışmalarını tam olarak finanse etme çağrısında bulundu.

Diplomasi vurgusu: “Savaş uzadıkça risk büyüyor”

DiCarlo, ABD ve diğer ülkelerin diplomatik çabalarını takdir ettiklerini ancak çatışmaları azaltmak için somut adımların gerekli olduğunu ifade etti. Savaşın ne kadar uzun sürerse acının o kadar artacağını ve bölgesel ile uluslararası barış ve güvenlik açısından risklerin büyüyeceğini belirten DiCarlo, çözümün BM Şartı ve ilgili BM kararlarına uygun, adil, kalıcı ve kapsamlı olması gerektiğini kaydetti.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU