16 ayda yapılan altıncı elektrik zammı yargıya taşınıyor

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği, EPDK'dan 1 Ekim'den itibaren geçerli olan elektrik zammının geri çekmelerini istedi. Aksi takdirde yargı yoluna gidileceğini duyurdu

Fotoğraf: NASA

Elektriğe 1 Temmuz’da gelen yüzde 14,90’lık zammın ardından 1 Ekim itibariyle ikinci kez yüzde 14,90 oranında zam yapıldı. 

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) son zammı geri çekmesini yoksa yargıya taşıyacaklarını açıkladı. 

ÇETKODER Başkanı Mustafa Göktaş imzasıyla yapılan açıklamada 1 Ekim itibariyle konutlarda yaşayan bireysel tüketicilerin 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dâhil olmak üzere 71,02 lira ödeyeceği belirtildi. 

2018 ve 2019 yılları arasında elektrik fiyatlarına beş kere zam yapıldığını hatırlatan Göktaş, son iki senedeki elektrik zammının yüzde 60,9’a ulaştığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Artık bu tarife ne zamana kadar geçerli onu da bilmemiz mümkün değil. Yarın yeni bir zam gelmeyeceğinin garantisi de verilmiyor” diyen Göktaş, zamların ücretlilerin maaşlarıyla paralel olmadığını söyledi: 

Ülkemizde hiçbir ücretlinin maaş artışı bu denli olmamış, bırakın bu rakamları, işçi-memur-emekli maaşlarına yapılan zamlar yüzde 4-5-6 civarı iken yaşamsal değeri olan ve her tüketicinin tüketmek zorunluluğu bulunan ( bir nevi elimiz mahkûm ) elektriğe gelen zamlar acımasızca olmuştur. 

Dar gelirli halkımız ve her biri tüketici olan vatandaşlarımız artan fiyatlar karşısında faturaları ödeyemeyecek duruma gelmiştir. 

Kayıp kaçağı bir türlü önleyemeyen, tüketiciye yansıyan faturada vergi üzerine vergi alan, değişik fonlar kesilen, TRT payı alınan ortamda, vatandaşın sırtına binen yük gittikçe artmaktadır. 

Yazıktır günahtır. İnsanlar geçim derdinde, yaşam mücadelesi verirken, en temel kullanılan giderlerden birinin bu denli zamlanması hayatın olağan akışında çok sayıda tüketim maddesini etkilediği gibi yaşamı da kötü etkileyecektir.” 

Yapılan zammın yetkililerce bir kez daha gözden geçirilerek geri çekilmesini talep ettiklerini aktaran ÇETKODER Başkanı, “Zam geri çekilmez ise, tüketici vatandaşlarımızın aleyhine olan bu hususu kısa süre içinde yargıya taşıyacağız” dedi.

16 ayda yapılan zamlar 

Açıklamada 2018 başından bu yana yapılan zamlar şöyle açıklandı: 

1 Ocak 2018: Konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 8,8, sanayi ve ticarethanelerdeki elektriğe yüzde 8,4 zam

1 Nisan 2018:  Elektrik fiyatları ortalama 2,89 zam

1 Ağustos 2018: Elektrik fiyatları yüzde 9 ile yüzde 14 arasında artış

1 Eylül 2018: Elektriğe yüzde 9 ila yüzde 14 oranında zam

1 Temmuz 2019: Elektriğe yüzde 15 zam 

1 Ekim 2019: Yüzde 14,9 zam 

EPDK, son yapılan zamlara “Elektrik piyasası tarifelerini belirleyen maliyet bileşenlerinde oluşan artış” gerekçe gösterildi.


Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU