Yunanistan’ın, İyon ve Ege Denizi’nde ilan ettiği yeni deniz parklarının, Türkiye tarafından dikkatle izlendiği, uygulamanın, Ege’deki seyir alanlarını daraltmaması, seyir emniyetine aykırı bir durum teşkil etmemesi, uluslararası denizciliği olumsuz etkilememesi ve açık denizlere erişime engel olmaması gerektiği, Türkiye’nin bundan sonraki adımının, kendi deniz parklarını ilan etmesi olacağı belirtildi.
AA’nın yetkililerden edindiği bilgiye göre, Türkiye, Yunanistan’ın İyon Denizi ve Ege Denizi'nde açıkladığı deniz parklarını inceliyor. Yunanistan’ın İyon Denizi’nde ve Ege Denizi’nde ilan ettiği deniz parkları, Ege’de başta statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar meselesi olmak üzere birbiriyle bağlantılı sorunlar bağlamında, Türkiye açısından hiçbir hukuki sonuç doğurmuyor.
Bu gelişme, Yunanistan’ın statükoyu bozucu yeni bir teşebbüsü olarak görüldüğü için, Ankara’daki yetkililer, söz konusu alanların hukuki statüsünün yanı sıra bilhassa Ege Denizi gibi yarı kapalı bir denizde, seyrüsefer serbestisine ve emniyetine engel olmamasının ve Türkiye'nin diğer haklarının ihlal etmemesinin önemine dikkat çekiyor.
Ege’deki statükonun bozulmaması kilit önemde
Diplomatik kaynaklar, Yunanistan'ın, Ege Denizi’ndeki statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinde yaratması muhtemel fiili durumları Türkiye’nin bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da kabul etmeyeceğinin altını çiziyor.
Deniz parklarının ilan edilmesinin, seyir, can, mal ve çevre emniyeti bakımından olası yansımalarına da dikkat çeken kaynaklar, bu uygulamanın, Ege’deki seyir alanlarını daraltmaması, seyir emniyetine aykırı bir durum teşkil etmemesi, uluslararası denizciliği olumsuz etkilememesi ve açık denizlere erişime engel olmaması gerektiğini vurguluyor.
Kaynaklar, Ege’de hukuki durumun değiştirilmesi ve seyrüsefer serbestisinin engellenmesi dahil, Türkiye’nin hak ve çıkarlarına halel getirebilecek hiçbir adımın karşılıksız kalmayacağına dikkat çekiyor.
Öte yandan kaynaklar, uluslararası deniz hukukunun özelikle kapalı ve yarı kapalı denizlerde deniz çevresinin korunması konusunda kıyıdaşları daha sıkı işbirliğine teşvik ettiğinin hatırda tutulması gerektiğini belirtiyor.
Türkiye çevre denizlerine sahip çıkıyor
Yunanistan'ın bu adımları yakından takip edilirken, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Denizi gibi tüm denizlerde muhtelif koruma alanları ve çevrenin korunmasına yönelik olabilecek diğer önlemler Türk yetkililerce mercek altına alındı.
Türkiye 16 Nisan 2025 tarihinde Deniz Mekansal Planlamasını duyurmuş ve ardından tescil sürecinin tamamlanmasıyla, Türkiye Deniz Mekansal Planlaması Haritası "MSPGlobal" platformunda yayımlanarak uluslararası erişime açılmıştı. Bu gelişmeyle, Türkiye, deniz ve kıyı alanlarının sürdürülebilir kullanımına yönelik mekansal planlamasının uluslararası düzeyde tanınırlık kazanmasını ve resmi statüye kavuşmasını sağladı.
Bundan sonraki adımın, Türkiye’nin kendi deniz parklarını ilan etmesi olacağı anlaşılıyor.
AA