IOM: İran, 16 günde 500 bini aşkın Afgan'ı sınır dışı etti

İsrail'in saldırılarının ardından yapılan sabotaj ve casusluk suçlamaları, göçmenlere yönelik kamuoyu baskısını artırdı

BM'nin 30 Haziran'da yayımladığı raporda, 1 Ocak'tan sonra İran'dan ülkelerine dönen Afgan sayısının 700 bini aştığı belirtilmişti (AFP)

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (International Organization for Migration/IOM), İran'la İsrail arasındaki çatışmaların durmasından sonraki 16 günde Tahran yönetiminin yarım milyonu aşkın Afgan'ı sınır dışı ettiğini duyurdu.

24 Haziran-9 Temmuz'da 508 bin 426 Afgan'ın ülkesine gönderildiği açıklandı. 

Bu rakam, 2020'li yıllardaki en büyük zorunlu göçlerden birinin yaşandığı anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İranlı yetkililer, son dönemde hız kazanan sınır dışı işlemlerinin ardında yatan temel nedenin güvenlik kaygıları olduğunu belirtiyor.

İsrail'in saldırılarının ardından bazı Afganların sabotaj ve casuslukla suçlanması ülkedeki göçmenlere yönelik kamuoyu baskısını da artırdı. 

Hava sıcaklığının 52 dereceyi bulabildiği sınır bölgelerinde sıcaktan ölen çok sayıda kişi olduğu bildiriliyor. 

Uluslararası medya kuruluşlarına konuşan Afganlar, eşyalarını toplamalarına dahi izin verilmeden apar topar gözaltına alınıp mülteci kamplarına gönderildikten sonra sınır dışı edildiklerini söylüyor. 

Bu süre zarfında yiyecek ve içeceklere fahiş fiyatlar istendiği ve parası olmayanların aç susuz kaldığı da ifade ediliyor.

Sovyetler Birliği'nin 1979'da Afganistan'ı işgalinin ardından başlayıp İran'a yönelen mülteci akını; ABD işgali, iç savaşlar ve istikrarsızlık nedeniyle yaklaşık 46 yıldır devam ediyor. 

Özellikle Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinin ardından Afganistan'dan İran'a yoğun düzensiz göçmen girişi oldu. İranlı yetkililer, ülkede yaklaşık 6 milyon Afgan bulunduğunu ve bunlardan 2 milyonu aşkınının ülkede izinsiz ikamet ettiğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, geçen yıl seçim kampanyası sürecinde düzensiz göçmenlerin ülkede uyuşturucu ve istihdam gibi ciddi sosyal zararlara yol açtığını savunarak bu sorunu çözeceklerini söylemişti.

İran, düzensiz göç akınını engellemek için 2023'te ülkenin doğu sınırlarına yaklaşık 900 kilometre uzunluğunda duvar örmeye başladı.

İran medyasında bu politikalara karşı itirazlar da dile getiriliyor. Göçmenlere yönelik ayrımcılığa karşı çıkan 1300'den fazla İran ve Afganistan vatandaşı aktivist tarafından kaleme alınan bir mektupta, sınır dışı işlemlerinin sona erdirilmesi çağrısı yapılmıştı.


Independent Türkçe, CNN, AP, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU