İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan, aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun da bulunduğu 60 kişi tutuklandı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar ile Organize Suçlar bürolarından sorumlu başsavcıvekili Necati Kayaközü koordinasyonunda sürdürülen, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON AŞ'de, taşeron şirketler eliyle yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine başlatılan soruşturma tamamlandı.
Emniyetteki işlemlerinin ardından aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun da bulunduğu 119 şüpheli, sağlık kontrolünden geçirilerek İzmir Adliyesi'ne sevk edildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen 119 şüpheliden 1'i savcılıktan serbest bırakıldı.
Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen şüphelilerden, aralarında Soyer ve Aslanoğlu'nun da bulunduğu 60'ı tutuklandı, 58 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Ne olmuştu?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Emniyet'teki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sabahın erken saatlerinde adliyeye sevk edildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 1 Temmuz Salı günü operasyon düzenlenmişti. Sayıştay raporu, mülkiye müfettişi raporu, bilirkişi raporlarına istinaden "ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma" ve "nitelikli dolandırıcılık" iddiasıyla eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’nın da olduğu 157 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. Yapılan operasyonlar kapsamında gözaltına alınan 137 kişinin Emniyet'teki işlemleri tamamlandı.
Adliyeye sevkler yapıldı
Dün öğlen saatlerinde İzmir Emniyet Müdürlüğü Yeşilyurt Binası’nda, akşam saatlerine kadar ifadesi alınan Tunç Soyer de ifade işlemlerinin sona ermesinin ardından bugün sabah saatlerinde Bayraklı’da bulunan İzmir Adliyesi’ne sevk edildi.
Soyer’in önce sağlık kontrolüne götürüldüğü ve sağlık raporu işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevkinin gerçekleştirildiği ifade edildi. Soyer’in adliyeye, eski Adli Tıp girişinden alındığı kaydedildi.
Aslanoğlu’nun sevki de yapıldı
Dün öğle saatlerinde ifadesi alınmaya başlanan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da bu sabah, önce sağlık raporu alınmak üzere sağlık kontrolüne götürüldü. Sağlık kontrolünün ardından Aslanoğlu da eski Adli Tıp girişinden adliyeye alındı.
Gözaltı süresi dolan isimler, adliyede hakim karşısına çıkacak.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar ile Organize Suçlar bürolarından sorumlu Başsavcıvekili Necati Kayaközü koordinasyonunda sürdürülen, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON AŞ'de, taşeron şirketler eliyle yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ifade işlemleri sona erdi.
"Belediye ile İZBETON arasında usulsüzlük yok"'
Tunç Soyer emniyetteki ifadesinde suçlamaları kabul etmedi. Edinilen bilgiye göre, Soyer’e, İZBETON A.Ş. üzerinden yürütülen kentsel dönüşüm projelerinde uygulanan kooperatif modeline ilişkin sorular sorulduğu kaydedildi.
Karşıyaka İlçesi Örnekköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı 3 Etap, Karşıyaka İlçesi Örnekköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı 4 Etap, Gaziemir İlçesi Aktepe ve Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı 1. Etap, Karabağlar İlçesi Uzundere Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı 3 Etap ve Karabağlar İlçesi Uzundere Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı 4 Etap projelerinin tamamının kendi belediye başkanlığı dönemine ait projeler olduğunu ifade eden Soyer, modelde amacın müteahhitlerin karını minimize edip vatandaşa düşük maliyetle konut sağlamak olduğunu söylediği belirtildi. Soyer, ifadesinde konuya ilişkin, ''Bu durumda vatandaşın daha düşük bedeller ile inşaat yapabilmesi için Kooperatifleşmeleri çözümünü ürettik. Bu durum kısaca vatandaşın kat malikliğinden feragat ederek arsa hissedarı olması sonucu doğurmuştur ve bu durumda Belediye Şirketi olan İzBeton A.Ş.’nin tek tek kat malikleri ile yapamayacağı müteahhitlik hizmetleri anlaşmasını kooperatifle yapılabilmesi imkanını yaratmıştır. Yani bu durum İzBeton A.Ş.’nin yüzde 1 gibi KDV oranından dolayı çok düşük bedelle vatandaşa çok düşük ücretlerde müteahhitlik hizmeti vermesinin önünü açmıştır'' dediği öğrenildi.
''Yaratıcı örnek bir çözüm''
İZBETON A.Ş.’nin kentsel dönüşüm projeleri için ihalelere girmesi kararının belediye meclisinde ‘oybirliğiyle’ alındığını belirten Soyer, modelin hukuka uygun olduğunu kaydettiği ve “İZBETON A.Ş.’ nin ihalelere katılması kararı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinden de oy birliği ile karar alınarak geçmiştir. İZBETON A.Ş.’ nin katıldığı ihalelerden Örnekköy 3. Etap İzBeton A.Ş. üzerinde kalırken, Ege Mahallesindeki ihale İZBETON A.Ş. girmiş olmasına rağmen bir başka özel şirkete kalmıştır. Böylece Belediye Şirketinin kentsel dönüşüm ihalelerine girmesi şehirde bu ihalelere girmek konusunda nazlanan müteahhitleri harekete geçirmiştir. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile alınan karar sonrası bahse konu yapı ve inşaat işleri İZBETON A.Ş.’ye sözleşme ile verilmiştir… Özetle kentsel dönüşümde kooperatifçilik modeli son derece sağlam hukuki temeller üzerine oturan, müteahhit kar yapını ortadan kaldıran ve çok sayıda kentsel dönüşüm projesini hayata muktedir ve yaratıcı örnek bir çözümdür” sözleriyle yanıt verdiği ifade edildi.
''Taşeron firma ve yetkililerini tanımıyorum''
Soyer, ifadesinde kooperatiflerin alt yüklenici konumunda bulunan 23 adet taşeron firma ve yetkilileriyle olan ilişkisine yönelik soruya ise, ''Bana sormuş olduğunuz kooperatiflerin alt yüklenici konumunda bulunan 23 adet taşeron firma ve yetkililerini tanımıyorum ve bu şahıs ile yetkilileri ile aramda herhangi bir ticari faaliyet de söz konusu değildir'' şeklinde yanıt verdiği aktarıldı.
''Sözleşmeler Heval Savaş Kaya tarafından yapıldı''
Soyer'in ifadesinde İZBETON A.Ş.’nin kooperatiflere ve onların taşeronlarına iş devretmesinde şahsen bir rolü olmadığını belirterek, ''Sonrasında ise İZBETON A.Ş. tarafından kooperatiflere işin verilmesi hakkında benim dahil olmadığım bir konudur. Bu işlemleri İZBETON A.Ş. adına Genel Müdür olan Heval Savaş Kaya tarafından sözleşmeler dahilinde yapılmıştır'' ifadelerini kullandığı öğrenildi.
Soyer'in ifadesinde ayrıca, İZBETON A.Ş. tarafından kooperatiflere veya başkaca şirketlere sözleşme karşılığı verilecek işlemlere dahil olmadığını, bu işlemleri İZBETON A.Ş. yönetim kurulundan aldığı yetki dahilinde eski Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’nın yaptığını söylediği iddia edildi.
''Yapılan bu ödemeler her yıl Sayıştay tarafından denetlenmekte''
Uzundere 3. ve 4. Etap projesi için yapılan ödemelere ilişkin soruya ise Soyer'in, ''Uzundere 3. ve 4. Etap projesinde 6306 sayılı kanun kapsamında hak sahiplerinin mağdur edilmemesi ve kentsel dönüşüm tamamlanana kadar kendilerine ödenecek olan yardım paralarıdır. Bu kira yardımları ilgili mevzuat çerçevesinde Belediye Meclisi tarafından belirlenecek tutar doğrultusunda ödemesi yapılır ve her yıl güncellemesi de yapılır. Burada hak sahiplerine yapılan ödemede herhangi usulsüzlük yoktur ve vatandaşların mağdur edilmesi önüne geçilmiştir. Yapılan bu ödemeler her yıl sayıştay tarafından denetlenmekte ve onaylanmaktadır'' yanıtını verdiği kaydedildi.
''Şenol Aslanoğlu’nu 2023 yılında CHP İzmir İl Başkanı olmasından dolayı tanıdım''
Soyer, kooperatif yöneticileri ve taşeron firmalarla herhangi bir ticari ilişkisi olmadığını ve S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooparatifinin o dönem Yönetim Kurulu Başkanı olan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nu siyasi faaliyetleri dolayısıyla tanıdığını ifade ettiği ve ''Karşıyaka İlçesi Örnekköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı 4. Etap yapım işinde… yöneticileri olan Şenol Aslanoğlu ile Hüseyin Cengiz’i tanırım. Şenol Aslanoğlu’nu 2023 yılında Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı olmasından dolayı tanıdım… Hüseyin Cengiz’i ise İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneğinde (İZSİAD) yönetici konumunda olmasından dolayı tanırım. Kendisi ile aramda herhangi bir ticari faaliyet söz konusu olmamıştır'' dediği kaydedildi.
Taahhüt edilen sürelerde yapım projelerinin tamamlanmamasının ekonomik koşullar ve maliyet artışlarından kaynaklandığını söyleyen Soyer, ''Gaziemir 1. Etapta ve Uzundere 3. ve 4. Etaptaki projelerde ilerlemenin yavaş olmasının sebebi günümüzdeki ekonomik koşulların gerek enflasyonun artması, gerekse de ham madde fiyatlarının sürekli artış göstermesi hayatın olağan akışında yapılacak işlerin yavaşlamasına sebep olmuştur'' ifadelerini kullandığı ileri sürüldü.
Tunç Soyer'in ''kamu zararına'' konu kentsel dönüşümdeki kira yardımlarına ilişkin soruya da yardımların mevzuata uygun yapıldığını, Sayıştay denetimine tabi olduğunu belirttiği öğrenildi.
"Ulamış köyünde yaşıyorum"
'Nitelikli ya da niteliksiz dolandırıcılık' suçunun hanelerine girmeyeceğini belirten Soyer, şöyle devam etti:
Yıllardır açılan kentsel dönüşüm ihalelerine kimsenim katılmaması nedeniyle ile sürgit sonuçsuz kalan kentsel dönüşüm hedefiyle aynı yolu takip etseydim bugün benim ifademin alınmasını gerektirmeyecekti. 20 yıl önce EXPO 2015 adaylığı genel sekreterliği sırasında tek imza ile milyonlarca dolar harcama yaptım. Ardından 10 yıl Seferihisar Belediyesi'nde ve sonraki 5 yıl da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde milyarlarca liralık dev bütçeleri yönettim. Birçok bakanlıktan, birçok dev holdingden daha büyük paraları idare ettim. Halen Alsancak ya da Alaçatı Port'ta değil Seferihisar'ın Ulamış köyünün 900 metre kırsalında, 75 metrekare zemine oturan 2,5 katlı bir evde ikamet ediyorum. Mızrak çuvala sığmaz nitelikli ya da niteliksiz dolandırıcılık bu haneye sığmaz. Üzerime atılı suçlamaları reddediyorum.
Gözaltındaki CHP İl Başkanı Aslanoğlu, Soyer'in görevden aldığı Tugay'ın yeniden atadığı ismi suçladı
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu verdiği ifadesinde hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek kooperatif başkanlığı yaptığı yerde, alt yüklenici olduğu dönemde, kendi alt yüklenicisine iş vermenin ihale olmadığını belirterek ihaleye fesat karıştırmakla suçlanamayacağını kaydetti.
Aslanoğlu’nun ifadesinde S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi ne zaman ve ne amaçla kurulduğu, kooperatifin yönetiminde kimlerin olduğuna ilişkin soruya projenin fikir babası Şenol Aslanoğlu denilse de bu işin fikir babasının kendisi olmadığını söyleyerek, süreci sonradan öğrendiği ve dahil olduğunu ifade ettiği kaydedildi.
Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in bir televizyon programındaki iddiaları nedeniyle Savcılığın tekrar soruşturma başlattığını hatırlatan Aslanoğlu, “Savcılık bu kez Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü marifetiyle savunmalarımızı ve ifadelerimizi almak istedi. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü savcılığın isteği ile bizleri davet etti. Ben yine kendi ayaklarımla giderek, bu kooperatif konusu ile ilgili sorulan sorularla ilgili ifade verdim. Mahkemenin kesinleşmiş kararlarına rağmen Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü aynı soruları sormuştur. Ben bu soruları cevapladım. Yani ben kolluk kuvvetleri tarafından ne zaman davet edilsem gecikmeksizin davete icabet etmiş, Savcılık tarafından benden istenilen ifadeleri gönüllü olarak vermişimdir. Ben Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı olarak her hafta bir sürü toplantıda, Sayın İzmir Valisi, Sayın İzmir Emniyet Müdürü ve Sayın İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile aynı protokolde oturdum. Ne zaman ‘senin ifadene ihtiyacımız var’ denilse zaten gelirim. Benim yerim, işim, mesleğim ve toplumdaki yerim bellidir. Ben zaten çağrılsam gelirdim. Gözaltına alınmamın doğru olmadığını düşünüyorum'' ifade ettiği öğrenildi.
"Bağımsız denetim kurulunun raporunda usulsüzlüğe rastlanmadı"
S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi’nin alt taşeron olarak sadece City Construction Yapı Sanayi Ticaret Limited Şirketi'yle anlaşma yaptığı belirten Aslanoğlu, City Construction yapı isimli firma dışında hiçbir firma ile sözleşme imzalamadığını ve hakediş ödemediğini kaydetti. Aslanoğlu, bütün kooperatiflerin bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenmek zorunda olduğuna dikkat çekerek kooperatifin muhasebe kayıtlarının bağımsız denetim kurulu tarafından denetlendiği ve denetim raporunda bir usulsüzlüğe rastlanmadığını ifadesinde bulundu.
Aslanoğlu, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün algı yarattığını ileri sürerek, "Kaç para toplanarak inşaat yapıldığı asıl sorundur. Yani topladığınız paranın inşaatın bugünlere geldiği seviyenin karşılığı olup olmadığıdır. Bir yüklenicinin usulsüz ve haksız kazanç elde edilmesi için ya aptalca hakediş dışında bir ödeme alması lazım ya da hakedişinin usulsüz olması lazım. Bir hakediş nasıl usulü ya birim fiyatı, piyasa koşullarına göre fahiş yüksek olmalı veya yapılan işin metrajı şişirilmelidir. Yani yapılmamış iş, yapılmış gibi gösterilmelidir. Yani 10 metre duvar örüp, sanki 100 metre duvar örmüş gibi hakediş düzenlemeniz gerekir. Yapılan her bir iş, ilk önce İZBETON kontrol mühendisleri tarafından kontrol edildiğine, ardından da Büyükşehir Kontrol mühendisleri tarafından kontrol edildiğine ve bunlar tarafından da bu işlerin eksik olduğunu beyan eden bir tutanak yazı, eleştiri hatta söz olmadığına göre, metrajlar ilgili bir usulsüzlüklerden bahsedilemez" dediği öğrenildi.
"Sanki Örnekköy İş İnsanı kooperatifinin bir ilgisi varmış gibi kelime oyunlarıyla itibar zedelemesi yapmak alçaklıktır"
Kooperatif inşaata başladığı andan itibaren içeri giren her bir işçiyi, malzemeyi ve makineyi ilk önce İZBETON yetkilerinin görüp onayladığını kaydeden Aslanoğlu'nun şöyle savunma yaptığı öğrenildi:
Ardından Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı yetkilileri görür ve onaylar. İnşaatlar kooperatif, kooperatifin alt taşeronu CİTY isimli firma ve onun alt taşeronları tarafından yapıldığını, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm yetkilileri tarafından her gün görülür ve her gün onaylanır. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel dönüşüm daire başkanlığı eğer, benim haberim olmadan kooperatif 15 katlı binaları 400 daireyi benden habersiz yapmış, hiç iznim yoktu derse asıl dolandırıcılık bu olur. İnşaat faaliyeti Nisan 2022’de başlamış, Kentsel dönüşüm daire başkanlığının inşaat faaliyetlerini durdurma yazısına kadar devam etmiştir. Herkesin gözleri önünde, bütün medyanın bilgisi dahilinde Kentsel dönüşüm daire başkanlığının himayesindedir. Yukarıdaki iddiada bile isteye, yargıyı yanıltmak vardır. Söylenen hatalı beton imalatı nedeniyle, kentsel dönüşüm daire başkanlığının işlem yaptığı kooperatif üçüncü etap Örnekköy projesidir. Benim başkanlığını yaptığım kooperatif kilometrelerce uzaktır. Hiç ilgimiz olmayan bir inşaat faaliyetinde sanki Örnekköy İş İnsanı kooperatifinin bir ilgisi varmış gibi, sanki hatalı bir işlem yapılmış gibi, kelime oyunlarıyla itibar zedelemesi yapmak alçaklıktır.
"Ayşe Arzu Özçelik, göreve geldiği günden beri kooperatifler ile ilgili sözleşmenin iptali için elinden geleni yapmıştır"
Ayşe Arzu Özçelik’in İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı olduğunu belirten Aslanoğlu, "En başından itibaren kentsel dönüşüm işinin kendisinin istediği müteahhitlere verilmemesi sebebiyle kooperatifler, yani vatandaşın kendisinin yapması onu fazlasıyla rahatsız ettiği için bütün süreci yavaşlatmaya, geciktirmeye, iş ve işlemlerin tamamlanmaması için kötü niyet ile hareket eden bir şahıstır. Bu sebeple Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer tarafından durum tespit edilmiş, Daire Başkanlıkları kapatılmış, adı geçen hanımefendi o görevden uzaklaştırılmıştır. Bundan duyduğu kin ve nefret ile beyanat vermiştir. Daha sonra çok istediği şekilde, belediye başkanı değiştiğinde Sayın Cemil Tugay tarafından tekrar Daire Başkanı yapılmıştır. Göreve geldiği günden beri kooperatifler ile ilgili sözleşmenin iptali için elinden geleni yapmıştır. Sözleşmeler iptal edilir edilmez, yüzde 32 mi, yüzde 55 mi bittiği henüz tartışma konusu olan inşaatın bir müteahhit tarafından yaptırılması için gayret göstermiştir" savunmasını yaptığı ifade edildi.
Şenol Aslanoğlu, ifadesinde hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini, kooperatif başkanlığı yaparken alt yüklenici olduğu dönemde, kendi alt yüklenicisine iş vermenin ihale olmadığını, ihaleye fesat karıştırmakla suçlanamayacağını söylediği ifade edildi.
99 kişi için tutuklama talebi
Aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’nın da bulunduğu 99 şüpheli, savcılık ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 19 kişi için de adli kontrol talebinde bulunuldu.
Başsavcılıktan açıklama
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma hakkında açıklama yaptı. açıklamada, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki İZBETON AŞ arasında ve İZBETON AŞ ile alt yükleniciler arasında gerçekleştirilen toplam 17 araç ve iş makinesi kiralama ile asfalt yapım işlerine konu ihalelerde 'ihaleye fesat karıştırma' değerlendirilebilecek usulsüzlükler bulunduğu, 'edimin ifasına fesat karıştırma' olarak da İZBETON AŞ'nin 2021-2024 yılları arasında konaklama, seyahat, uçak bileti, yemek ve organizasyon giderlerinde yapılan usulsüzlükler nedeniyle kamu zararına neden olunduğu tespit edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tutuklandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 99 kişiden 60’ı, mahkeme kararıyla tutuklandı. Tutuklananlar arasında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya da yer aldı.
Soruşturma kapsamında Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Aydın, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Eşrefpaşa Hastanesi Başhekim Yardımcısı Gaffar Karadoğan ve Ertan Dikmen ise yurt dışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı.
Tunç Soyer’in avukatı Murat Aydın, müvekkilinin tutuklanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Tunç Başkan, açıkça haksız, hukuk dışı ve siyaseten verilmiş bir kararla tutuklandı. O başı dik olarak cezaevine girecek ve yine başı dimdik çıkacak. Ama bu kararı verenler, verdirenler boyunlarında daima bu kararın ağırlığı ile yaşayacaklar” ifadelerini kullandı.
Tutuklanan Tunç Soyer'den ilk açıklama: "Hiçbir iyilik cezasız kalmaz" bilirdim ama iyilikten vazgeçmeyeceğim
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen operasyonlar kapsamında tutuklanan önceki dönem belediye başkanı Tunç Soyer'den ilk açıklama geldi.
Soyer sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "'Hiç bir iyilik cezasız kalmaz' bilirdim. Ama cezaya rağmen iyilikten vazgeçmeyeceğim, cesaretimi yine iyilikten alacağım. Bu da geçer… Geçmiş olsun değil gelecek olsun.!" dedi.
Mansur Yavaş'tan Soyer ve Aslanoğlu'nun tutuklanmasına tepki: Tutukluluk istisnaidir, hukuk evrensel ilkelerle işlemeli
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun tutuklanmasına tepki gösterdi.
Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kimsenin yargılanmasına karşı olmadıklarını, ancak tutukluluğun bir ceza değil, yalnızca istisnai bir tedbir olduğunu vurguladı.
Yavaş, şu ifadeleri kullandı:
"Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanımız Şenol Aslanoğlu tutuklandı. Biz kimse yargılanmasın demiyoruz. Elbette hukuk işletilmeli. Ama unutulmamalıdır ki; tutukluluk bir ceza değil, istisnai bir tedbirdir. Kaçma şüphesi olmayan, yıllarca İzmir’e hizmet etmiş insanları tutuklu yargılamak; evrensel hukuk ilkeleriyle bağdaşmıyor. Üstelik daha önce, çağrı üzerine gittiği mahkemede; aynı dosyada, aynı sorulara, aynı yanıtları vermiş ve beraat etmişti. Bugün yine aynı dosyada, aynı sorulara, aynı cevapları verdi ve tutuklandı. Adalet sistemimiz, her geçen gün daha da derinleşen bir sınavdan geçiyor. Ama biz, hukukun evrensel ilkelerini hatırlatmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Unutmayalım; hukukun olmadığı bir yerde, hiç kimse güvende değildir."
DEM Parti'den Tunç Soyer'in tutuklanmasına tepki: Barış umuduna zarar veriliyor
DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in tutuklanmasına yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, operasyonun siyasi hesaplarla yapıldığı ileri sürülerek, "Çok sayıda siyasetçinin özgürlüklerinden mahrum edilmesi, hukuksuz olduğu kadar barış umuduna da zarar vermektedir" denildi.
DEM Parti’nin açıklamasında, 2 Temmuz’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik başlatılan operasyon kapsamında aralarında Tunç Soyer’in de olduğu yaklaşık 130 kişinin gözaltına alındığı hatırlatıldı. Gözaltı süreci sonrası Soyer ve 44 kişinin tutuklanmasına ilişkin kararın, "barış istemine bir müdahale" olarak değerlendirildiği vurgulandı.
Parti açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"2 Temmuz sabahı İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik gerçekleştirilen operasyon kapsamında, aralarında önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in de bulunduğu yaklaşık 130 kişi gözaltına alınmıştı. İki günlük gözaltı sürecinin ardından Soyer ve 44 kişi bugün çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Yargı mensuplarının siyasi hesaplar doğrultusunda gerçekleştirdikleri bu operasyonlar ve çok sayıda siyasetçinin özgürlüklerinden mahrum edilmesi, hukuksuz olduğu kadar barış umuduna da zarar vermektedir.
Tunç Soyer, Barış ve Demokratik Toplum Sürecine destek ve katkı sunan önemli bir siyasetçidir. Siyasi yaşamında ortaya koyduğu bu duruşu kıymetli ve önemli buluyoruz. Verilen bu tutuklama kararını da barış istemine bir müdahale olarak değerlendiriyoruz. Tutuksuz yargılama yoluyla sürdürülebilecek bir soruşturmada alelacele tutuklama kararlarının verilmesini kınadığımızı bir kez daha ifade ediyoruz.
Adil yargılanma, masumiyet karinesi ve tutuksuz yargılanma temel anayasal haklar ve evrensel ilkelerdir. Adaletin gerçekten tarafsız ve bağımsız şekilde işlemesi tüm yurttaşlarımızın ortak talebi ve hakkıdır. DEM Parti olarak herkes için adalet ve hukuk demeye devam edeceğiz. Verilen tutuklama kararından bir an önce geri dönülmeli, Tunç Soyer derhal serbest bırakılmalıdır."
Cemil Tugay'dan tutuklamalara tepki: Özgürlüklerinden edilen arkadaşlarımız en kısa sürede serbest bırakılmalıdır
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, eski genel sekreter Barış Karcı ve bazı CHP’li isimler hakkında alınan tutuklama kararına ilişkin, "Tüm yargı süreçlerinde adil ve tarafsız bir hukuk mekanizması işletilmeli ve özgürlüklerinden edilen arkadaşlarımız en kısa sürede serbest bırakılmalıdır." dedi.
Tugay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, eski genel sekreter Barış Karcı ve bazı CHP’li isimler hakkında alınan tutuklama kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Tugay, şu ifadeleri kullandı:
"Değerli hemşehrilerim, bugün ne yazık ki önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanımız Şenol Aslanoğlu, eski genel sekreterimiz Barış Karcı ve bazı yol arkadaşlarımızın da olduğu çok sayıda isim hakkında tutuklama kararı alındı. Hukuka olan sonsuz saygım ve kanunlara olan bağlılığım çerçevesinde bir kez daha yineliyorum: Devletin temelini oluşturan adalet kurumu ayrım yapmaksızın herkese eşit davranmak zorundadır. Elbette hiçbirimiz soruşturulmaktan muaf değiliz. Ancak yargının bir siyasi görüşe mensup olanlar için farklı, başka bir siyasi görüşe mensup olanlar için farklı içtihat geliştirmesi haksızlıktır. Arkadaşlarımızın günlerce gözaltında tutulduktan sonra tutuksuz yargılanmak yerine cezaevlerine gönderilmeleri hukuk normlarına uygun değildir.
Adil bir yargılamayla suçlu olanlar elbette cezasını çekmelidir. Kaçma şüphesi bulunmayan, arkadaşlarımızın tutuklu yargılanması, hukuk ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Tüm yargı süreçlerinde adil ve tarafsız bir hukuk mekanizması işletilmeli ve özgürlüklerinden edilen arkadaşlarımız en kısa sürede serbest bırakılmalıdır. Bu süreci halkın vicdanına sığacak bir şekilde yürütmek, hepimizin ortak sorumluluğudur."
Tuncer Bakırhan: Tunç Soyer’in tutuklanmasını kabul edilemez buluyoruz
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in tutuklanmasına tepki gösterdi.
Bakırhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Geçmiş dönem İzmir Belediye Başkanı Sevgili Tunç Soyer’in tutuklanmasını kabul edilemez buluyoruz. Yargının demokratik siyasete müdahalesinin sonucu olan bu tutuklamayı reddediyoruz. Sevgili Tunç Soyer, her zaman demokratik, eşit ve ortak yaşam için mücadele eden; Barış ve Demokratik Toplum Sürecine büyük emek ve destek veren kıymetli bir siyasetçidir. Sevgili Tunç Soyer’in derhal serbest bırakılması, yargılamasının adil ve tarafsız şekilde tamamlanması en büyük temennimiz ve çağrımızdır."
Ümit Özdağ'dan Tunç Soyer'in tutuklanmasına tepki: Düşman ceza hukuku sona ermeden tansiyon düşmez
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in tutuklanmasına tepki gösterdi.
Özdağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Tunç Soyer’in bazı söylem ve politikalarını sert şekilde eleştirdim. Bundan dolayı Silivri cezaevini ziyarete geldiği zaman birlikte geldiği avukat arkadaşına 'Ümit Özdağ benimle görüşmeyi kabul etmez' demiş. Avukat bey bana bunu iletince güldüm ve 'Tabii görüşürüm' dedim. Ve uzun bir sohbetimiz oldu. Tunç Soyer bugün tutuklandı. İddiaları ve dosyayı bilmiyorum. Ancak Tunç Soyer, delil karartamaz ve kaçmaz. Tutuklanmamalıydı. Bütün yolsuzlukları CHP belediyeleri yaptı şeklinde imaj operasyonuna halk inanmıyor. Düşman ceza hukuku uygulamalarına son verilmeden siyasi tansiyon düşmeyecektir." ifadesini kullandı.
ANKA, Independent Türkçe