CENTCOM Komutanı Kurilla: Türkiye, Suriye'deki entegrasyon sürecinde olumlu rol oynuyor
ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusu ile Şam yönetimi arasında yürütülen entegrasyon sürecinde önemli ve yapıcı bir rol üstlendiğini söyledi.
ABD Temsilciler Meclisi'nde CENTCOM’un faaliyetleriyle ilgili düzenlenen oturumda konuşan Kurilla, Suriye’deki mevcut durumu değerlendirdi. Kurilla, ABD'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve DEAŞ'la mücadelenin sekteye uğramaması için çaba gösterdiğini belirtti.
Bu çerçevede, PKK/YPG'yi kapsayan ve "SDG" ismiyle anılan yapıyla doğrudan temasların sürdüğünü söyleyen Kurilla, bölgedeki unsurların Suriye yönetimiyle entegrasyonunun sağlanmasının istikrar açısından kritik olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin bu süreçteki katkılarına dikkat çeken Kurilla, Ankara’nın yaklaşımının olumlu etkiler yarattığını belirterek, “Bu entegrasyonun sağlanması Suriye’nin genel istikrarı için son derece önemli. Türkiye bu noktada çok olumlu bir rol oynuyor” ifadelerini kullandı.
Suriye'nin geleceğine ilişkin siyasi çözüm arayışlarının önemine de değinen Kurilla, tarafların bir araya gelip ülkenin idaresi konusunda uzlaşmasının yapıcı bir adım olacağını dile getirdi.
Gelecek Partisi, İsrail Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı
Gelecek Partisi İstanbul İl Başkanlığı, Gazze’ye insani yardım taşıyan Madleen Gemisi’ne uluslararası sularda düzenlenen saldırıyı protesto etmek amacıyla İsrail Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı.
Gelecek Partisi İstanbul İl Başkanlığı üyeleri, Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırmak için yola çıkan ve 12 insan hakları savunucusu aktivistin bulunduğu Madleen gemisine, İsrail ordusunun müdahalesini protesto için İsrail Başkonsolosluğu önünde toplandı.
Partileler, Başkonsolosluk binası önüne siyah çelenk bıraktı. Burada konuşan Gelecek Partisi İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekhan, şunları söyledi:
"İsrail'in, Gazze'ye insani yardım taşıyan Madleen Gemisi'ne yaptığı hukuk tanımaz saldırısına dikkat çekmek üzere teşkilatımızla birlikte İsrail Başkonsolosluğu önüne silah çelenk bırakıp saldırıyı tekrar lanetledik. Yapılan saldırıyı ve tutuklanan insan hakları savunucularının yanında olduğumuzu bildirmek istiyorum. Bu saldırı, insanlığa, vicdanlara ve uluslararası hukuka yapılmış bir terördür. Genel Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun dediği gibi 'Gazze'ye sahip çıkmak insanlığın onurunu korumaktır.' Bu zülme sessiz kalmayacağız. Adaletin ve insanlığın yanında olacağız."
Suriye Havayolları'ndan 12 yıl aradan sonra İstanbul'a ilk sefer
İstanbul'a 12 yıl aradan sonra ilk seferini düzenleyen Suriye Havayolları'na ait uçak, havalimanında törenle karşılandı.
Beşşar Esed rejiminin son bulmasının ardından uluslararası uçuşlara açılan Suriye'de ülkenin bayrak taşıyıcı şirketi Suriye Havayolları, 12 yıl aradan sonra İstanbul'a uçuş gerçekleştirdi. Şam'dan havalanan Suriye Havayolları'na ait yolcu uçağı, akşam saatlerinde İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı. Havalimanı İşletmecisi İGA yetkilileri, Suriye Havayolları yöneticileri ve uçuş ekibini çiçeklerle karşıladı.
Gelen yolcu katı B15 nolu kapı önünde düzenlenen törene, İGA Havacılık Geliştirme Direktörü Fırat Ocak, Suriye Havayolları Genel Müdürü Semir Orabi ve diğer yetkililer katıldı.
Tören, kurdele ve pasta kesilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.
Yeni Zelanda'da yaklaşık 300 avukat, iklim planının yetersizliği nedeniyle hükümete dava açtı
Yeni Zelanda'da iklim konusunda mücadele veren avukatlar, emisyonları 2050'ye kadar sıfıra indirme planının yetersizliği nedeniyle hükümete dava açtı.
Yeni Zelanda haber sitesi Scoop News'a göre, "Climate Action NZ" ve "Environmental Law Initiative" gruplarına bağlı yaklaşık 300 avukat, hükümetin emisyonları 2050'ye kadar sıfıra indirme planına tepki gösterdi.
Söz konusu planın "tehlikeli derecede yetersiz" olduğunu savunan avukatlar, hükümete karşı dava açtıklarını duyurdu.
Balıkesir'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor
Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde çıkan orman yangını, kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Bigadiç ilçesi Hacıömerderesi Mahallesi'ndeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Yangını görenlerin ihbarı üzerine bölgeye, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.
Ekipler, yangını kontrol altına almak için 3 helikopter ve 4 uçak ile havadan, 6 arazöz ve 2 su ikmal aracı ile karadan müdahaleyi sürdürüyor.
Kadıköy’de İsrail protestosu 5 kişi gözaltına alındı
Kadıköy’de, İsrail ile ticareti protesto etmek amacıyla bir lojistik firmasının binasında eylem yapan 5 kişi gözaltına alındı.
ANKA'nın aktardığına göre, İsrail’e ait olduğu öne sürülen bir lojistik firmasının Türkiye temsilciliğinin bulunduğu Kadıköy’deki binasında, bir grup protestocu eylem gerçekleştirdi. Grup, İsrail ile ticari ilişkileri protesto ederek firmayı hedef aldı.
Olay yerine intikal eden polis ekipleri, eylemcilere müdahale ederek 5 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar ifadeleri alınmak üzere Kadıköy Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
Sayıştay'da 5. Daire Başkanlığına Zekeriya Tüysüz seçildi
Sayıştay Genel Kurulu tarafından yapılan oylamada, 5. Daire Üyesi Zekeriya Tüysüz, Daire Başkanlığı görevine seçildi.
Sayıştay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, bugün gerçekleşen Genel Kurul toplantısında Tüysüz'ün ataması onaylandı.
Zekeriya Tüysüz Kimdir?
3 Haziran 1966'da Trabzon'da doğan Tüysüz, 1992 yılında Sayıştay'da göreve başladı. Uzun yıllardır kurumda farklı kademelerde görev yapan Tüysüz, 5. Daire Başkanı olarak yeni görevine başlayacak.
Bulgaristan’da huzurevlerinde 205 yaşlıya işkence edildi
Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, Eski Zağara ve Varna şehirlerinde yasa dışı hizmet veren 5 huzurevine operasyon düzenlendiği belirtildi. Açıklamada, 5 huzurevinde 205 yaşlıya eziyet edildiği kaydedildi. İşkence yapılan yaşlılara ilişkin fotoğraflar paylaşıldı. Fotoğraflarda, bakımsızlıktan zayıflamış yaşlıların ayaklarından bağlandığı, yatakların altında yatırıldığı görülüyor. Adalet Bakanı Georgi Georgiev, basına yaptığı açıklamada, huzurevlerinin "korku evlerine" dönüştüğünü söyledi. Georgiev, "Buradaki insanlar uyuşturulup yataklarına bağlanmış, eziyet çekmiş ve işkence görmüşler." dedi.
Bazı yaşlıların hastaneye kaldırıldığını ve bazılarının da başka yerlere nakledildiğini aktaran Georgiev, “Böyle bir dehşet şimdiye kadar kimse görmemiştir. Müfettişlerin bazıları durumu gördükten sonra ağlayarak dışarı çıktılar." diye konuştu. Georgiev, huzurevlerindeki yaşlıların esir gibi tutulduğunu ve acımasız muamele gördüklerini belirterek şunları söyledi:
Kapılar kilitliydi, pencerelerin iç kolu sökülmüştü, hijyen koşulları iğrençti, yatak çarşafları yoktu. Telefonları alınmıştı, insanların dış dünyayla bağlantıları yoktu, kimlik kartları yoktu. Sürekli sağlık bakım yoktu. Doktor sadece biri öldüğünde geliyordu. Kalifiye olmayan kişiler o yaşlılara belirsiz ilaçlar enjekte ediyordu.
Georgiev, kaçak huzurevlerinin kapatılacağını ve sıkı denetimlerin süreceğini bildirdi.
Adıyaman'ın adacıkları "Maldivler"i andırıyor
Adıyaman'daki Atatürk Baraj Gölü içinde bulunan yükselti ve adacıklar adeta "Maldivler"i andırıyor.
Baraj gölü içinde bulunan yükseltiler, havaların ısınması sonucu suyun azalmasıyla adacıklara dönüşüyor. Havadan görüntülenen bölge, toprağının beyazı ve turkuaz rengi sularıyla adeta görsel şölen oluşturuyor. Maldivler'i andıran bölge, doğa tutkunu fotoğrafçıların uğrak yeri haline geldi.
Adıyaman'ın adacıkları "Maldivler"i andırıyorhttps://t.co/svHHzWOaK9 pic.twitter.com/EhuUf3LUtr
— Independent Turkish (@TurkishIndy) June 10, 2025
Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan İsrailli Bakanlara yaptırım kararı
Birleşik Krallık merkezli The Times gazetesinin haberinde göre; Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ve Maliye Bakanı Betzalel Smotrich'e yaptırım uygulama kararı aldı. Bu adım, söz konusu isimlerin Gazze’deki son çatışmalardaki rolleri nedeniyle atıldı.
Yaptırımlar kapsamında, Batı Şeria’daki bir yerleşimci olan Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir ve İsrail Maliye Bakanı Smotrich’in mal varlıkları dondurulacak ve bu kişilere seyahat yasağı getirilecek.
Kütahya'da 4,5 büyüklüğünde deprem
Kütahya'nın Simav ilçesinde saat 13.15'te 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, sarsıntı yerin 7,71 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Avusturya'da okula silahlı saldırı: Ölü ve yaralıların olduğu bildirildi
Avusturya'nın Graz kentindeki bir okula düzenlenen silahlı saldırıda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.
Polis Sözcüsü Fritz Grundnig, Graz kentindeki Dreierschützengasse'de bulanan bir okulda silahlı saldırı düzenlendiğini belirtti. Grundnig, saldırıda öğretmen ve öğrencilerden oluşan çok sayıda yaralının bulunduğunu ayrıca büyük olasılıkla hayatını kaybedenlerin de olduğunu kaydetti. Ülke basınındaki haberlerde, saldırganın okulda rasgele ateş açtığı ve daha sonra intihar ettiği aktarılıyor.
Pedro Sanchez'den Ferdi Zeyrek mesajı: Adalet, eşitlik ve sosyal ilerleme değerlerine olan bağlılığıyla pek çok kişiye örnek olmuş bir kamu görevlisiydi
Sosyalist Enternasyonal Başkanı Pedro Sanchez Perez-Castejon, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in hayatını kaybetmesi üzerine taziye mesaj yayımladı. Sanchez, şu ifadeleri kullandı:
Zeyrek Ailesi'nin ve CHP'nin Değerli Üyeleri,
Sosyalist Enternasyonal adına, Manisa Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Belediye Başkanı Zeyrek, toplumuna ve adalet, eşitlik ve sosyal ilerleme değerlerine olan bağlılığıyla pek çok kişiye örnek olmuş, kendini işine adamış bir kamu görevlisiydi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içindeki liderliği ve Manisa halkına hizmeti, uluslararası hareketimizde savunduğumuz ilkeleri yansıtıyordu. Bu yas döneminde, ailesi, meslektaşları ve yaşamı ve çalışmalarıyla dokunduğu herkesle dayanışma içindeyiz. Sosyalist Enternasyonal ailesinin dayanışmasını temin ederim.En içten duygularımla.
Ukrayna: Rus ordusu, Ukrayna'ya 7 füze ve 315 İHA ile saldırı düzenledi
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus ordusunun, Ukrayna'ya 7 füze ve 315 insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlediğini bildirdi.
Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Hava Kuvvetlerinden yapılan yazılı açıklamada, Rusların bu gece Ukrayna'nın farklı bölgelerine füze ve İHA saldırısı düzenlediği belirtildi. Saldırıda 2 balistik ve 5 seyir füzesinin kullanıldığı, Rusların ayrıca 315 İHA fırlattığı aktarılan açıklamada, hava savunma kuvvetlerince tüm füzelerin imha edildiği, 277 İHA'nın ise imha edildiği veya yönü değiştirilerek etkisiz hale getirildiği kaydedildi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, son günlerde ülkesinin yoğun hava saldırısı altına olduğunu vurguladı. Ukrayna'ya yönelik bu gece yapılan saldırılarda farklı tipten füzeler ve İHA'ların kullanıldığını aktaran Zelenskiy, "Bugün Kiev'e en büyük saldırılardan biri yapıldı." ifadesini kullandı. Zelenski saldırılarda ayrıca Odessa, Çernigiv ve Dnipropetrovsk bölgelerinin de hedef alındığını duyurdu.
Rusya ile Ukrayna arasında 25 yaş altı esir takası
Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen müzakerelerde varılan mutabakat doğrultusunda Rusya ile Ukrayna arasında 25 yaş altı esir takası yapıldı.
Takas kapsamında Ukrayna tarafından iade edilen Rus askerleri ülkeye döndü.
Dışişleri kaynakları: İsrail'in alıkoyduğu "Madleen" gemisindeki vatandaşlara her türlü konsüler desteği sağlıyoruz
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Gazze'ye insani yardım taşıyan ve İsrail tarafından alıkonulan "Madleen" adlı gemide bulunan vatandaşlara her türlü konsüler desteği sağladığını ve süreçle ilgili vatandaşların yakınlarının bilgilendirildiğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İsrail güçlerince alıkonulan gemideki Türk vatandaşları dün akşam saatlerinde karaya çıktı. Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği yetkilileri, vatandaşlarla bu sabaha karşı görüştü. Türk vatandaşlarına her türlü konsüler desteğin sağlandığını belirten kaynaklar, süreçle ilgili Türk vatandaşlarının yakınlarının bilgilendirildiğini ifade etti.
İsrail'in hava saldırıları sonucu üç sağlık personeli ve bir gazeteci hayatını kaybetti
İsrail'in, Gazze kent merkezinde Tuffah yakınına yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucu üç sağlık personeli ve bir gazeteci hayatını kaybetti.
Filistin medyasında yer alan habere göre üç sağlık çalışanı, bölgedeki yaralıları kurtarmaya ve hayatını kaybedenlerin naaşlarına ulaşmaya çalışırken gerçekleşen hava saldırısı sonucu hayatlarını kaybetti.
İsrail ordusu konuyla ilgili açıklama yapmadı.
Gülten Zeyrek hastanede fenalaştı
6 Haziran’da evinde elektrik akımına kapılarak ağır yaralanan ve günlerdir yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, dün hayatını kaybetti.
Oğlunun yaşadığı kaza sonrası fenalaşan ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Kardiyoloji Servisi’nde tedavi altına alınan Gülten Zeyrek’in, oğlunun ölüm haberini aldıktan sonra rahatsızlığının arttığı kaydedildi. Gülten Zeyrek’e doktorlar tarafından müdahalede bulunulduğu, tedavisinin sürdüğü öğrenildi.
CHP'nin yarın yapacağı Avcılar mitingi, Ferdi Zeyrek'in vefatı nedeniyle bir sonraki haftaya ertelendi
CHP'nin yarın gerçekleştireceği Avcılar Mitingi, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in vefatı nedeniyle bir sonraki haftaya ertelendi.
CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın resmi X hesabından yapılan açıklamada, ''11 Haziran Çarşamba günü gerçekleştireceğimiz Avcılar mitingimiz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Ferdi Zeyrek‘in vefatı nedeniyle bir sonraki haftaya ertelenmiştir'' denildi.
Ümit Özdağ, herkesi yarınki duruşmasına çağırdı
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, avukatları aracılığıyla sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, 11 Haziran Çarşamba saat 10.30’da Silivri Ceza İnfaz Kurumu içindeki mahkeme salonunda görülecek duruşmaya katılım çağrısı yaptı. Silivri’deki Marmara Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, avukatları aracılığıyla sosyal medya hesabından açıklama yayımladı. Yapılan paylaşımda, şu ifadelere yer verildi:
142 gün sonra hakim karşısına çıkacağım, TCK 216'dan en uzun süre tutuklu kalan yurttaş oldum. 11 Haziran Çarşamba saat 10.30’da Silivri Ceza İnfaz Kurumu içindeki mahkeme salonunda, tutuklandıktan 142 gün sonra hakim karşısına çıkacağım. Böylelikle Türk Ceza Kanunu 216. maddeden en uzun süre tutuklu kalan yurttaş oldum. Ancak bütün Türkiye, Silivri Cezaevinde olmamın gerçek nedeninin Öcalan ve PKK ile yapılan müzakerelere muhalefet etmem olduğunu biliyor. İktidara ayrı, hukuk muhalefete ayrı hukukun uygulanmadığı bir Türkiye’de yaşamak dileği ile imkanı olan herkesi duruşmama davet ediyorum.
İran ile ABD arasındaki nükleer görüşmeler 15 Haziran'da Umman'da devam edecek
İran ile ABD arasındaki altıncı tur nükleer görüşmelerin 15 Haziran'da Umman'ın başkenti Maskat'ta yapılacağı açıklandı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, konuya ilişkin açıklamasında, "İran-ABD dolaylı görüşmelerinin bir sonraki turunun gelecek pazar günü Maskat'ta gerçekleştirilmesi planlanıyor." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, İran ile görüşmelerin 12 Haziran'da yapılacağını duyurmuştu.
Alıkonulan "Madleen" aktivistleri, İsrail'den hemen ayrılmazlarsa gözaltı merkezine götürülecek
Gazze'ye insani yardım taşıyan Madleen gemisinde alıkonulan 12 aktivistin İsrail'den "hemen ayrılmayı reddetmesi" halinde Ramle kentindeki gözaltı merkezine götürüleceği bildirildi.
İsrail'deki Arap Azınlıkların Hakları Hukuk Merkezi (Adalah), İsrailli yetkililerin aktivistlerin durumuna ilişkin Adalah'a bulunduğu bilgilendirmeyi kaynak göstererek açıklama yaptı. Açıklamada, gönüllülerin tamamının Usdud (Aşdod) Limanı'nda olduğu ve İsrail Göç İdaresi yetkililerine teslim edileceği belirtildi. Açıklamada, İsrail'den ayrılmayı kabul eden Madleen gönüllülerinin bu gece Tel Aviv'deki Uluslararası Ben Gurion Havalimanı'ndan ülkelerine gönderilebilecekleri ifade edildi. "Hemen ayrılmayı reddeden" aktivistlerin ise Ramle kentindeki gözaltı merkezine götürüleceği belirtildi. Adalah avukatlarının sevk veya sınır dışı işlemine tabi tutulmadan önce aktivistlerle görüşme talebinde bulunacağı bilgisi verildi.
Israel Hayom gazetesi, aktivistlerin Ramle kentindeki Givon Cezaevi'nde ayrı hücrelerde tutulacaklarını iddia etmişti.
Hindistan: Provoke edilirsek Pakistan'a saldırı düzenlemeye hazırız
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, "terör saldırılarıyla provoke edilmeleri" halinde Pakistan'a saldırı düzenlemeye hazır olduklarını belirtti.
Jaishankar, siyasi haber sitesi Politico'ya verdiği demeçte, geçen ay ülkesi ile Pakistan arasında çıkan çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Çatışmaların çıkmasına neden olan şartların değişmediğini ifade eden Jaishankar, Pakistan'ı "binlerce terörist eğitmekle" ve onları Hindistan'ın üzerine "salmakla" suçladı. Jaishankar, Hindistan'ın, "terör saldırılarıyla provoke edilmesi" halinde Pakistan'daki "terör örgütlerine ve liderlerine" saldırı düzenlemeye hazır olduğunu söyledi. Saldırı düzenleyecekleri hedeflerin nerede olduğunu gözetmeyeceklerini belirten Jaishankar, "Pakistan'ın içlerindelerse o zaman Pakistan'ın içlerine gireriz." ifadesini kullandı. Jaishankar, ayrıca geçen ay iki ülke arasında süren çatışmalar sırasında Hindistan'a ait bazı uçaklarının imha edildiğini inkar etmedi.
© The Independentturkish