6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman’da yıkılan Grand İsias Otel’de yaşamını yitiren çocuklar, öğretmenler ve aileleri adına adalet arayan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, istinaf başvurusunun reddedilmesinin ardından mücadelesini temyiz yoluyla sürdüreceğini duyurdu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dernek, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu karar bizlerde büyük bir hayal kırıklığı yaratmış, adalete olan inancımızı derinden sarsmıştır. Ancak bu sarsıntı bizi yıldırmayacak, aksine kararlılığımızı pekiştirecektir” ifadelerini kullandı.
“Bu dava sadece bizim değil, toplumun vicdan davasıdır”
Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karara karşı yapılan istinaf başvurusunun Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından reddedildiğini belirten dernek, “Canlarımızı kum yığınına gömen ahlaksızların olası kastla yargılanması adaletin tecellisi için şarttır” vurgusuyla dosyanın Yargıtay’a taşınacağını açıkladı. Dernek açıklamasında, "Bu dava, sadece bizim değil, bütün bir toplumun vicdanını ilgilendiren bir dava haline gelmiştir" denildi.
72 kişinin yaşamını yitirdiği otelin enkazına ilişkin verilen karara tepki gösteren dernek, açıklamasında şu satırlara yer verdi:
Adalet yalnızca dosya sayfalarında değil, kaybedilen hayatların anısında ve geride kalanların yüreğinde aranmalıdır. Temyiz süreci boyunca da bu inançla mücadelemizi sürdürecek, Şampiyon Meleklerimize ve sevdiklerimize verdiğimiz sözü son nefesimize kadar tutacağız.
“Kasıtlı ihmal ve sorumsuzluklar açığa çıkarılmalı”
Dernek, Grand İsias Otel davasının yalnızca yıkılan bir binanın değil, aynı zamanda yıkılan hayatların, sorumluların ve sistemin yargılanması gerektiğini savundu. Açıklamada, “72 cana mezar olan bir yapının ardındaki kasıtlı ihmalleri, denetimsizlikleri ve sorumsuzlukları açığa çıkarmak ve benzer felaketlerin bir daha yaşanmaması için örnek teşkil edecek bir karar elde etmek, en büyük sorumluluğumuzdur” ifadeleri yer aldı.
Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, mücadelenin yalnızca kendi kayıpları için değil, Türkiye’de bir daha hiçbir canın benzer bir ihmal zincirine kurban gitmemesi için sürdürüldüğünü vurguladı. Açıklamada, “Mücadelemiz sadece kendi evlatlarımız için değil; bu ülkede bir daha hiçbir canın sorumsuzluklara kurban gitmemesi içindir” denildi.
Ayrıca, adalet arayışının, sadece geçmişin hesabını görmekle kalmayacağı, aynı zamanda ülkenin geleceği için bir vicdan muhasebesi niteliği taşıdığı belirtildi:
Şampiyon Meleklerimizin adaletini sağlamak, sadece bizim değil, bu ülkenin vicdan borcudur. Depremle geçmişi, geleceği saniyeler içerisinde yok olan insanların, adalete olan inancı bir ülkenin ileriki nesillerine ışık olacaktır. Bu ışığın sönmemesi için yargı mekanizmasındaki her adalet savunucusunun, emri vicdanından ve kanundan alması esastır.
“Olası kastla mahkûmiyet elde edilene dek sürecek”
Açıklamanın sonunda dernek, adalet mücadelelerinin nihai hedefini şu sözlerle bir kez daha yineledi:
Canlarımızı kum yığınına gömen ahlaksızların olası kastla yargılanması adaletin tecellisi için şarttır. Adalet mücadelemiz, olası kastla mahkûmiyet elde edene dek sürecektir.
Independent Türkçe