Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

DEM Partili Temel'den Mehmet Uçum’a "politik tutsak" yanıtı: Dilini düzeltecek olanların başında geliyorsun

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un “siyasi tutsak” ifadesine yönelik açıklamaları, DEM Parti Milletvekili Tayyip Temel’in sert tepkisine yol açtı. Uçum’un, “Türkiye’de siyasi tutsak yoktur” sözlerine yanıt veren Temel, “Bu, ya büyük bir bilgisizlik ya da hakikatin katıksız inkârıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, cezaevinde bulunan bazı kişilere yönelik “siyasi tutsak” ifadesini eleştirerek, bu söylemin hukuka aykırı ve ideolojik olduğunu savunmuştu. Uçum "Tasfiye edilmekte olan terör vesayeti sadece terör örgütleriyle ilişkili siyasi mecralarda değil, onların dilinde de var. Somut bir örnek olarak ‘siyasi tutsak’ ifadesi verilebilir. Türkiye’de siyasi tutsak yoktur. Ceza mevzuatında şüpheli, sanık, tutuklu, hükümlü, terör suçlusu gibi hukuki statüler vardır. İdeolojik-politik nitelemelerle pozitif hukukun üstünü örtemezsiniz. Suçluyu suçsuz, terörle iş tutanı mağdur gösteremezsiniz"  demişti. 

Uçum, siyasi tutsak ifadesinin yalnızca hukuki gerçekliği değil, aynı zamanda ilgili kişilerin sahip olduğu hakları da inkar anlamı taşıdığını savunarak "Bu ideolojik ezberden ve hukuka yönelik saldırgan dilden acilen vazgeçilmelidir. Aksi takdirde hem siyasi tutsak deyip hem hukuk reformu konuşulamaz" ifadelerini kullanmıştı. 

DEM Parti Milletvekili Tayyip Temel ise Uçum’un açıklamalarına sert tepki göstererek, Türkiye’de politik tutsaklar olduğunu ve bunu inkâr eden söylemlerin çözüm değil, gerilim ürettiğini dile getirdi. Temel, “Türkiye’de siyasi – politik tutsaklar var. Bu değerlendirme Türkiye’de çözüm isteyen bir aklın ürünü olamaz. Eğer derin bir bilgisizlikten kaynaklanmıyorsa, bu bir hakikatin katıksız inkârıdır. En önemlisi de büyük bir toplumsal kesimi tahrik etmektir" dedi. Uçum’un “dil düzeltme” çağrısına gönderme yapan Temel, şöyle devam etti:

Dilini düzeltecek olanların başında sen geliyorsun. Eğer bu ülkede bir dil düzeltilecekse, o dil inkâr dilidir. Gerçekleri bastıran bu yaklaşım demokratik bir gelecek için tehdit oluşturuyor.

 


Fatih Sultan Mehmet Köprüsü "sarı-kırımızı" oldu

Galatasaray'ın Trendyol Süper Lig'in 2024-25 sezonunu şampiyon tamamlaması sebebiyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, "sarı-kırımızılı" renklere büründü.

Sarı-kırmızılılar ligde şampiyonluğa ulaştığı için köprü, kulübün renkleriyle ışıklandırıldı.
 


DSÖ, Gazze'deki sağlık ihtiyaçlarının endişe verici boyutta olduğunu belirtti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze'deki sağlık ihtiyaçlarının endişe verici boyutta olduğunu ifade etti.

"İşgal altındaki Filistin topraklarındaki kritik sağlık durumu ve özellikle Gazze'deki endişe verici sağlık ihtiyaçları hakkında Sağlık Bakanı Ramadan ile görüştük." ifadesini kullanan Ghebreyesus, DSÖ ekiplerinin sahada kalmaya ve sağlık çalışanlarına hayat kurtarma hizmetlerinde destek vermeye devam ettiğini vurguladı.

Ghebreyesus, görüşmede, devam eden DSÖ reformlarını ve sürdürülebilir finansman çalışmalarını ele aldıklarını da kaydetti.


BAE, Gazze'ye gönderdiği yardım tırlarının İsrail'in kontrolündeki bölgelerde yağmalandığını açıkladı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Gazze'ye gönderdiği 23 tır insani yardımın, İsrail güçlerinin kontrolü altındaki bölgelerde yağmalandığı belirtildi.

BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın talimatları doğrultusunda Gazze halkına destek amacıyla başlatılan "Cesur Şövalye Operasyonu" adına yapılan yazılı açıklamada, un, yağ, tuz ve şeker gibi gıda malzemesi taşıyan 103 tırdan sadece 24'ünün Gazze'ye girişine izin verildiği, bu 24 tırdan da sadece 1'inin depolara ulaştığı ifade edildi.

Güvenli olmayan bir güzergahı kullanmaya zorlanan tırların, İsrail kontrolündeki "kırmızı bölgede" yağmalandığı ve içlerindeki malzemelerin çoğunun çalındığı kaydedildi.

Gazze halkının gıda ve temel insani yardım hakkını elinden alan bu saldırıların derin üzüntüyle karşılandığı aktarılan açıklamada, yardım çalışmalarının engellenmeye devam etmesi durumunda Gazze'deki insani felaketin daha da kötüleşeceği vurgulandı.


Türkiye'de göçük altındaki 18 kişiyi kurtaran İsveç'in kahraman köpeği Killian hayatını kaybetti

Merkez üssü Kahramanmaraş olan, 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından İsveç'ten Türkiye'ye gelerek göçük altındaki 18 kişinin hayatını kurtaran kahraman köpek Killian, yaşamını yitirdi.

İsveç Acil Durum Ajansına bağlı ekipte görev yapan itfaiyeci Kiril Hristov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sevgili hizmet köpeğim Killian'ın öldüğünü inanılmaz derecede hüzünlü bir yürekle yazıyorum. O sadece meslektaşım değildi, ruhumdu, gölgemdi ve en iyi arkadaşımdı. 2023 yılında Türkiye'de yaşanan Kahramanmaraş depreminde enkaz altından 18 kişiyi kurtarmıştı." ifadelerini kullandı.

Arama kurtarma ekibiyle Türkiye'de kurtarma çalışmalarına katılan itfaiyeci Kiril Hristov, Kahramanmaraş'ta 4 gün görev yaptıkları Killian'ın göçük altında canlı 18 kişiyi tespit etmesinden dolayı İsveç'te kahraman ilan edildiğini belirtmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU