IŞİD gelini Tooba Gondal eve dönmek için Birleşik Krallık'a yalvardı

Londra'nın doğusunda öğrenim gören eski öğrenci "Bana bir şans daha verin" diye yalvardı

İçişleri Bakanı Priti Patel 29 Eylül'de Şamima Begüm gibi IŞİD destekçilerinin BK'ya dönmelerine asla izin verilmeyeceğini ısrarla belirtmişti (The Independent/Richard Hall)

Genç kızları IŞİD'e katmakla suçlanan “cihatçı gelin”, Birleşik Krallık'a (BK) dönüp mahkemede adaletle yüzleşmek için yalvarırken, kamuoyundan özür diledi.

Terör örgütü için savaşan üç kocası da öldürülen Tooba Gondal, yaklaşık bir yılını yüzlerce yabancı kadın ve çocukla birlikte Suriye'nin kuzeyindeki bir kampta gözaltında geçirdi.

Britanya kamuoyuna yazdığı açık mektupta, Londra'nın doğusundaki Walthamstow'da eskiden öğrenci olan Gondal hükümetin kendisini ve iki küçük çocuğunu geri almasını istedi.

Gondal, “Konu sadece hükümetimin bizi neredeyse bir yıldır burada tutması değil” dedi.

Britanya mahkemesinde adaletle yüzleşmek istiyorum. Kendimi affettirmek istiyorum. Britanya'dan özrümü kabul etmesini ve bana bir şans daha vermesini istiyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnternette terör saldırılarını kutladığını ve “kız kardeşleri” IŞİD'e katılmaya çağırdığını gösteren kanıtlara rağmen, Gondal, terör örgütünü “suçlular” diye nitelendirerek, “Ben terörist değilim” diye iddia etti.

The Sunday Times'ta yayımlanan mektubunda, 25 yaşındaki Gondal, “Size asla zarar vermedim, böyle bir niyetim de yok” diye ekledi.

IŞİD'e üye katanlar için kolay bir hedeftim. Manipüle edildim ve Suriye'ye gitmenin bir Müslüman olarak zorunluluk olduğuna ikna edildim. Ben asla IŞİD üyesi olmadım. Pek çok aşamada evlenmeye zorlandım, kaç kez kaçmaya çalıştığımı söyleyemem. En başta ayrılmak istedim ama bu imkansız hale geldi. Bu suçlular, bebeklerimi öldürmekle tehdit etti.

Gondal, gelecek ay üç yaşına basacak oğlu İbrahim’in ve 18 aylık kızı Asiya’nın savaş sırasında yaralandığını ve zaman zaman açlık çektiğini söyledi.

Gondal, “Suriye'ye gittiğim için sorumlu tutulmam gerekse de çocuklarım tamamen masum” dedi.

Yanlış hiçbir şey yapmadılar.

Eski Goldsmiths Üniversitesi öğrencisi Gondal, Fransa'da doğduğunu ve Fransız pasaportu bulunduğunu ama üç yaşından beri Londra'da yaşadığı için “kalıcı Britanya ikametgahı” aldığını söyledi.

Kasımda yayımlanan İçişleri Bakanlığı giriş yasağıyla Gondal'ın BK'ya tekrar girmesi yasaklandı, ancak oğlunun BK vatandaşlığı almaya hakkı var. Çünkü Irak'ta bir intihar saldırısında kendisini havaya uçuran babası Britanyalıydı.

Gondal “Çaresizce Britanya hükümetinin bizi geri almasını diliyorum” dedi.

Değiştiğimi, toplum için daha iyi bir birey olduğumu kanıtlamak istiyorum.

Gondal, rehabilitasyonunun bir parçası olarak BK'daki Müslümanların radikalleşmesini önlemeye yardım etmeyi de teklif etti.

Ancak pazar günü İçişleri Bakanı Priti Patel, Şamima Begüm gibi IŞİD destekçilerinin BK'ya dönmelerine asla izin verilmeyeceğini ısrarla belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU