"Kötü durumda" olduğunu söyleyen IŞİD gelini Şamima Begüm, Birleşik Krallık'a dönmek istiyor

Genç kadın, “Zihinsel olarak, gerçekten çok kötü bir durumdayım. Üzüntümle başa çıkmak için terapiye ihtiyacım var. Bu çok zor. Bütün çocuklarımı kaybettim" dedi

Genç kadın artık IŞİD'ten nefret ettiğini iddia ediyor (Sky News)

IŞİD gelini Şamima Begüm, üç çocuğunun ölümünün ardından akıl sağlığı sorunlarıyla boğuştuğunu söylüyor ve Birleşik Krallık'ta yargılanabilmeyi istiyor.

19 yaşındaki genç kadın, Britanya vatandaşlığından çıkarıldı ve şu anda Suriye'deki bir gözaltı kampında yaşıyor.

İnternet üzerinden IŞİD'e katılmaya hazırlanmasının ardından savaşın perişan ettiği Ortadoğu ülkesinde halifeliğe katılmak için iki arkadaşıyla birlikte Birleşik Krallık'tan ayrıldığında 15 yaşında olan genç, Hollandalı bir IŞİD militanı olan kocası Yago Riedijk'ten olan üç çocuğunun kaybıyla başa çıkmak için mücadele ettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Daily Mail'e konuşan Begüm, “Akıl sağlığım pek de iyi sayılmaz” dedi. Begüm durumunu, “Fiziksel olarak iyiyim. Hala gencim ve hastalanmıyorum. Benim sorunum bu değil.

Fakat zihinsel olarak, gerçekten kötü bir durumdayım. Üzüntümle başa çıkmak için terapiye ihtiyacım var. Bu çok zor. Bütün çocuklarımı kaybettim" diye aktardı.

Begüm, mahkum arkadaşlarından hiçbirinin "ne yaşadığını bilmediğini" belirtti ve ekledi:

Onlar her zaman konuşabileceğim okul arkadaşlarım gibi değil. Neler yaşadığımı anlamıyorlar. Akıl sağlığı hizmeti mevcut değil. Diğer kamplarda psikiyatrik yardım olduğunu duymuştum ama burada yok.

Terör örgütüne katılmak için Birleşik Krallık'ı terk eden 900 Britanya vatandaşının kamu oyunca en çok tanınanlarından biri haline gelen Begüm, hükümetin hilafete katılmak için giden Britanyalıların vatandaşlığını kaldırma kampanyasının odağı olmuştu.

Birleşik Krallık'a geri dönmesine izin verilmeyeceğini bir gazeteci aracılığıyla öğrenmişti.

Birleşik Krallık'a dönüşü etrafında dönen ateşli tartışmalar, gruba katıldığına pişman olmadığını söylediği ve “kesilmiş bir başla karşılaştığım ilk seferde hiç rahatsız hissetmemiştim" dediği zaman başlamıştı.

Bununla birlikte, bu yorumları kendisini ve sonradan kaybettiği doğmamış oğlunu diğer mahkumların saldırısından korumak için yaptığını iddia etti.

Begüm yakın zamanlarda IŞİD üyelerinin ailelerinin tutulduğu, 70 binden daha kalabalık olduğu söylenen El Hul kampından taşınarak daha uzakta bulunan, rehabilitasyona odaklanan başka bir gözaltı kampına aktarılmıştı.

 

 

Genç kadın artık IŞİD'ten nefret ettiğini iddia ediyor.

Eve dönmek istediğini söyleyen Begüm, “Britanya cezaevleri daha güvenli, daha fazla eğitim ve aileye erişim var. Buradaysa, ne olacağına dair çok fazla belirsizlik var. Burası hala bir savaş alanı" diyor.

Kamp yetkilileri arasında, Begüm'ün görüşlerinin halifelikteki günlerinden bu yana değiştiğine dair gerçek bir inanç olduğu bildiriliyor.

IŞİD'le savaşan ve şimdi tutukluları izleyen Kürt asker Cudi Serbilin, The Mail'a verdiği demeçte, "Tüm bu yaşadıklarının ardından akıl sağlığının böyle olması çok normal. Çocukları öldürüldü. 15 yaşında, okul çağındaki bir genci örgüte almak burada insan hakları ihlaliydi. Onu desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Serbilin, sözlerini, “Bir zamanlar onlardan biri olduğu için gerçekten pişmanlık duyduğuna inanıyorum. O kırgın. Geçmişi hakkında konuşmayı reddediyor. Ben geleceği hakkında konuşmasını istiyorum. - ve ona biraz umut vermek” diye noktaladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU