EKK 2025’in ikinci toplantısı Giresun’da yapıldı: İhracatın ithalata bağımlılığı azaltılacak, katma değerli üretim artırılacak

2025 yılının ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında; ihracatın ithalata bağımlılığını azaltma, teknoloji yoğun ve katma değeri yüksek üretimi artırma konuları istişare edildi

Fotoğraf: ANKA

2025 yılının ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı bugün Giresun’da, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler katıldı.

Ekonomide dengelenme ve dezenflasyon süreci öne çıktı

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, uygulanan ekonomik programın etkisiyle makro finansal istikrarın güçlendiği, cari açıkta kayda değer bir düşüş yaşandığı ve ekonomide dengelenmenin sağlandığı belirtildi. Fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda sürdürülen dezenflasyon sürecinde yıllık enflasyonun on aydır aralıksız gerilediği vurgulandı.

Küresel ve iç piyasalardaki dalgalanmalara karşı ekonominin dirençli kaldığına dikkat çekilirken, güçlü koordinasyonla gerekli önlemlerin alındığı ifade edildi.

Stratejik üretim ve yüksek teknoloji vurgusu

Kurul gündeminde, sanayide yapısal dönüşüm ile yeşil ve dijital dönüşüm politikaları önemli yer tuttu. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) ve HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı gibi mekanizmalarla stratejik ve katma değeri yüksek yatırımların desteklendiği bildirildi. Üretici ve ihracatçılar için sunulan finansman kolaylıklarının devam ettiği de aktarıldı.

İstihdamda güçlü seyir

2024 yılında ekonomik aktivitenin ılımlı seyretmesine rağmen yaklaşık 1 milyon kişilik istihdam artışı sağlandığı, işsizlik oranının ise tek haneli seviyelerde kaldığı belirtildi. Kadınlar ve gençler başta olmak üzere işgücüne katılımın teşvik edildiği ifade edildi.

2025 yılı itibarıyla yürürlüğe giren İstihdamı Koruma Destek Programı kapsamında, tekstil, giyim, deri ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lere çalışan başına aylık 2.500 TL destek sağlandığı açıklandı.

Zirai don ve tarımsal arz güvenliği değerlendirildi

Açıklamada, son dönemde yaşanan zirai don olayının da gündeme geldiği belirtilerek, ilk tespitlere göre bazı meyve türlerinin etkilenmiş olabileceği, ancak stratejik öneme sahip hububat, baklagiller ve yağlı tohumlarda arz güvenliğini tehdit eden bir durumun bulunmadığı kaydedildi. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda arzı için tüm önlemlerin alındığı bildirildi.

DOKAP eylem planı kamuoyuna sunuldu

Bölgesel kalkınma kapsamında Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı’nın güncellendiği ve kamuoyuyla paylaşıldığı da duyuruldu.

Korumacılık eğilimleri ve dış ticaret riskleri masaya yatırıldı

Kurulda ayrıca, ihracatın ithalata bağımlılığını azaltma, Türkiye'nin küresel ticaretten daha fazla pay almasını sağlama ve teknoloji yoğun, katma değeri yüksek üretimi artırmaya yönelik yeni adımlar istişare edildi. Uluslararası ticarette artan korumacılık eğilimlerinin Türkiye ekonomisine olası etkileri değerlendirilerek, dış ticaretin sürdürülebilirliği açısından riskler ve fırsatlar ele alındı.

Ekonomi yönetimi, mali disiplinden taviz vermeden enflasyonla mücadeleye devam edileceğini vurgularken; üretim, yatırım, ihracat ve istihdamın desteklenmesine yönelik kararlılığın sürdüğünü ifade etti.

Independent Türkçe, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU