Fidan, "PKK’nın fesih çağrısına uymasını bekliyoruz" diyerek, YPG'nin silah bırakıp milli orduya katılmasının öngörüldüğünü açıkladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Türkiye gazetesine dayandırılan ve Rudaw tarafından aktarılan habere göre, Bakan Fidan, Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerinden AK Partili milletvekilleriyle AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Burada milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Fidan, Türkiye’nin dış politika gündemindeki kritik başlıklar hakkında açıklamalarda bulundu.
"Anlaşmanın uygulanmasını takip edeceğiz"
Bakan Fidan, Rojava’daki gelişmeler ve PKK’nin olası fesih kararı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. “PYD, Suriye ile bir anlaşma yaptı. O anlaşmanın uygulanmasının takipçisiyiz. Hayata geçmesini yakından izleyeceğiz. PKK’nın fesih çağrısına uymasını bekliyoruz” diyen Fidan, bu sürecin Türkiye açısından taşıdığı önemi vurguladı.
"Suriye'de federal yapılanma söz konusu değil"
YPG konusunda ise Bakan Fidan, şöyle konuştu:
YPG ile ilgili süreci hassasiyetle takip ediyoruz. Silah bırakıp milli orduya katılacaklar. Suriye’de federal herhangi bir yapılanma asla söz konusu olmayacak ve ordunun dışında başka bir silahlı yapılanmaya da kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek. Kürtlerin, Suriye anayasasının kurucu unsurlarından biri olmasını önemsiyoruz.
ABD ve İsrail başlığı: "Bu mekanizmaya İsrail de dahil edilmeli"
Bakan Fidan, Suriye hava sahasında Türk ve İsrail jetlerinin karşı karşıya gelme ihtimaline ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin geçmişte ABD ve Rusya ile kurduğu çatışmasızlık mekanizmasına dikkat çeken Fidan, “Bu mekanizmaya İsrail’in de eklenmesi gerekiyor. Bunu temin edici teknik düzeyde temasların olması normal” ifadelerini kullandı.
"ABD ikna edilmeli"
Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarına değinen Fidan, ABD’nin bu süreçteki tutumunun değişmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Arap ülkeleri ile görüştük. ABD gibi nükleer güce sahip bir ülkenin İsrail’in arkasında olması en büyük sorun. Bölge ülkeleri ABD’nin İsrail politikasını değiştirmesi için gayret gösterecek. İsrail’in stratejisi bombalama, gıdasız bırakma ve göçe zorlama. Burada ABD’yi ikna etmek gerek” dedi.
Avrupa Birliği ve yeni konjonktür
AB ile ilişkilerin geldiği nokta da Bakan Fidan’ın gündemindeydi. Fidan, Avrupa kamuoyunun Türkiye’ye dair olumlu bakmamasının temelinde popülist politikaların yattığını ifade etti:
Devletler ve partiler Türkiye’nin AB’ye katılımına daha olumlu. Ancak popülist politikalar nedeniyle, oy kaygısıyla halkın hoşuna gidecek şeyler söyleniyor. Bu yüzden hamaset galip geliyor. ABD’nin NATO’dan çıkması durumunda ilişkilerde yeni bir konjonktür oluşma ihtimali var.
Ermenistan, Azerbaycan ve Ukrayna mesajı
Bakan Fidan ayrıca, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki sorunların çözülmesini ve barış anlaşmasının imzalanmasını beklediklerini söyledi. Ulaştırma ve ticaret koridorlarının hayata geçirilmesinin ise bu süreçlerin tamamlanmasına bağlı olduğunu dile getirdi.
Rusya-Ukrayna savaşına dair de kısa bir değerlendirmede bulunan Fidan, "Ukrayna barışa daha yakın" mesajını verdi.
Rudaw, Türkiye Gazetesi