ABD göçmenlik yetkilileri sığınma başvurusunda bulunanların sosyal medya paylaşımlarını Google Translate’ten çevirerek gözden geçiriyor

“Bunu son derece üzücü, aptal ve öngörüsüz buluyorum”

(AP)

ABD göçmenlik yetkililerinin sığınma talebinde bulunan mültecilerin işlemlerinde Google Translate’i kullandıkları ileri sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kar amacı gütmeyen araştırmacı gazetecilik kuruluşu ProPublica’nın raporuna göre, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi’nin (USCIS) kurum içi yazışmasında, iltica talebinde bulunanların İngilizce olmayan sosyal medya paylaşımlarını incelemek için ücretsiz çevrimiçi Google Translate programının yanı sıra diğer arama motorları tarafından sağlanan ücretsiz farklı hizmetlerin kullanılması talimatı veriliyor. 

Google’ın kendisi bile programın sağlıklı çeviri için uygun olmadığını kabul etmişti.

ProPublica’ya konuşan Bloomington’daki Indiana Üniversitesi’nden bilişsel bilim ve karşılaştırmalı edebiyat profesörü Douglas Hofstadter “Devlet görevlilerinin bunu yapması acemice. Kişisel olarak bunu son derece üzücü, aptal ve öngörüsüz buluyorum” dedi. 

Kötü çevirilerin başvuruların yanlış değerlendirilmesine yol açması riskine rağmen USCIS, tarama sürecini güçlendirmek için sosyal medyayı kullandıklarını ileri sürüyor. 

 

 

2017’de Facebook, bir Filistinlinin paylaşımındaki “günaydın” yazısını “canlarını yakın” diye çevirince özür dilemek zorunda kalmıştı. 

USCIS “sosyal medyadan toplanan bilgilerin kendi başına mülteci yerleştirmeleri için temel olamayacağını” belirtti.

USCIS sözcüsü The Independent’a yaptığı açıklamada “çevrimiçi çeviri araçlarının kısıtlamalarının farkına vardık. USCIS gerektiğinde tercümanlarla irtibata geçecektir” ifadesini kullandı. 

ProPublica’ya yaptığı başka bir açıklamada ise kurumun bir sözcüsü, makine çevirisinin “kendi tarama süreçlerini güçlendirmek için yerinde bir önlem” olduğunu söyledi.

USCIS’nin tercüme yöntemine ilişkin haberler, Trump yönetiminin, bu hafta mültecilerin kabul edildiği programdaki sayının yarıya indirilmesi de dahil daha az mülteci kabul edilmesini teşvik ettiği sırada geldi. 

Sonuç olarak ABD, önümüzdeki 12 ay boyunca sadece 18 bin göçmeni kabul edecek. Bu, eski başkan Barack Obama’nın görevinin son yılı olan 2016’da 110 bin göçmene izin verildiği göz önüne alınırsa keskin bir düşüş anlamına geliyor.

Yorumuna başvurulan Google belirtilen süre içinde yanıt vermedi. 

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU