Patrik seçimi için beklenen talimatname geldi

Mutafyan’ın vefatı sonrası yapılması beklenen Patrik seçimi için beklenen talimatname dün geldi. Müteşebbis Heyet tarafından dün gerçekleştirilen toplantıda seçim sürecinin hızlandırılması kararı alındı

Fotoğraf: Facebook- Պատրիարքութիւն Հայոց - Ermeni Patrikligi

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan’ın 8 Mart 2019 tarihinde vefat etmesi ile birlikte Patrik seçim süreci hız kazanmaya başladı.

Mutafyan’a frontotemporal demans tanısı konmasıyla birlikte başlayan seçim tartışmaları Mutafyan’ın vefatı sonrası tekrar alevlenmiş ve 4 Temmuz 2019 tarihinde Episkopos Sahak Maşalyan’ın Patrik Kaymakamı seçilmesi ile seçim süreci resmen başlamıştı.

4 Temmuz 2019 tarihine kadar seçime gidilmesi yönünde adımlar atılsa da İstanbul Valiliği, seçimin ancak ve ancak Mutafyan’ın vefatı ile olabileceğini belirtmiş ve seçime karşı çıkmıştı.

Mutafyan’ın hastalığından vefatına kadar devam eden bu sürecin son gelişmelerini Independent Türkçe okurları için derledik. 
 

- Episkopos Sahak Maşalyan’ın Patrik Kaymakamı seçilmesinden bir gün sonra 5 Temmuz 2019 tarihinde Patriklik Makamı Ruhani Meclisi toplandı.

Toplantıda Patrik Kaymakamı Maşalyan’ın teklifi ve Meclis Üyeleri’nin oybirliği ile Başepiskopos Aram Ateşyan, Ruhani Meclis Başkanı seçildi.

- 10 Temmuz 2019 tarihinde Ermeni Patrikliği tarafından yayınlanan bildiride Patrik Kaymakamı Maşalyan’ın 17 Temmuz’da Ruhani Meclis Üyeleri’ni danışma toplantısına davet ettiği belirtildi.

- Patrik Kaymakamı Maşalyan, 12 Temmuz’da İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’yı ziyaret etti. Ziyarette Maşalyan’a ayinlerden sorumlu Başrahip Tatul Anuşyan ve Ruhani Meclis üyesi Kd. Peder Krikor Damadyan eşlik etti. 

Görüşmede Vali Yerlikaya, Ermeni cemaatine destek için hazır olduklarını ifade etti. 
 

masalyan-valilik-ziyaret.jpg
Fotoğraf: turkiyeermenileripatrikligi.org​​​​​​​


- Patrik Kaymakamı Maşalyan’ın davetiyle Ruhani Meclis Üyeleri’nin katılımıyla 17 Temmuz’da gerçekleştirilen toplantıda 42 kişi hazır bulundu.

Katılan temsilcilerin önerisi ile oluşturulan aday listesi üzerine gizli oy ve açık tasnif ile seçim yapıldı.

Seçim sonucunda Patrik Seçimi Müteşebbis Heyeti belirlendi. Müteşebbis Heyet’e seçilenler ve aldıkları oylar aşağıdaki gibidir:

Sarven Sertşimşek (35 oy)
Saro Bengliyan (33 oy)
Sarkis Çavuşyan (32 oy)
Hosrov Köletavitoğlu (31 oy)
Minas Arslan (31 oy)
Aret Koryan (31 oy)
Tamar Karasu (30 oy)
Nazaret Özsahakyan (28 oy)
Lena Yeniyorgan (28 oy)
Krikor Döşemeciyan (27 oy)
Setrak Davuthan (26 oy)
Selina Doğan (26 oy)
Sevan Sıvacıoğlu (25 oy)
Garbis Duraslan (24 oy)
Valya Hecinoğlu (20 oy). 

Yedek üyeler:

Ğugas Arzuman (20 oy)
Garbis Balmumcu (16 oy)
Kevork Erkan (15 oy).
 

mütesebbis-heyet.jpg
Fotoğraf: turkiyeermenileripatrikligi.org


- 17 Temmuz’da Müteşebbis Heyeti’n seçilmesinin ardından heyet 22 Temmuz’da bir araya gelerek, görev dağılımını belirledi.

Yapılan görevlendirmeler ise İçişleri Bakanlığı’na İstanbul Valiliği aracılığıyla bildirildi.

Görevlendirmeler ise şöyle: 

Başkan I:     Hosrof KÖLETAVİTOĞLU
Başkan II: Sarkis ÇAVUŞYAN
Yazman I: Selina DOĞAN
Yazman II:  Peder Goryun FENERCİYAN
Muhasip:  Sarven SERTŞİMŞEK
Basın Sözcüsü: Saro Arşen BENGLİAN

          

heyet-görev-dagılımı.jpg
Fotoğraf: turkiyeermenileripatrikligi.org


- Türkiye Ermenileri 85.Patrik Seçimi Müteşebbis Heyeti görev dağılımının ardından tekrar toplanarak patrik seçimine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Gerçekleştirilen görüşmelerden oy birliği ile alınan kararların paylaşıldığı açıklamada, Ruhani delege seçiminin 7 Aralık 2019, sivil delege seçiminin 8 Aralık 2019 tarihinde yapılacağı belirtildi. 

Seçilen delegelerden oluşacak intihap heyeti eliyle Türkiye Ermenileri 85.Patriği seçiminin 11 Aralık 2019 tarihinde yapılmasına karar verildi.

- Patrik seçim sürecini yürütmesi için belirlenen Müteşebbis Heyet, 9 Eylül’de gerçekleştirdiği haftalık toplantısında, patrik seçiminin yapılabilmesi için hükümet tarafından yayınlanması beklenenen talimatnamenin tebliğ edilmesinin an meselesi olduğu belirtildi.

Ayrıca heyet seçime dair ön çalışmaları hızlandırma kararı aldı. 


Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Ermeni vakıflarının seçmen listelerini hazırlamada temel zorlukları ile karşılaştıkları belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

Bunun yanı sıra seçimde adaleti sağlamak ve seçmenlerin yoğun ilgisine şayan, yüksek katılımlı bir seçim elde etmek adına yürütülmekte olan çalışmalara da ivme kazandırıldı.

Bu minvalde seçim bölgeleri dâhilindeki okullarımıza, kiliselerimizin görünür yerlerine asılıp, teşhir edilmek üzere; seçmen adaylarını, yerleşim yerlerinin bulunduğu vakıflara müracaatla kayıt olmaya davet eden tanıtım ve ilan metinleri hazırlandı.

Toplantının hitamını müteakip bu yazıların üyelerce ilgili yerlere ivedilikle ulaştırılması kararı alındı.


Toplantıda ayrıca seçim tarihlerinde Müteşebbis Heyet tarafından her seçim bölgesi için bir gözlemci ve bilişim konusunda uzman bir yetkili tahsis edileceği söylendi. 

- Müteşebbis Heyet’in dün gerçekleştirilen haftalık toplantısında İstanbul Valiliği’nden beklenen talimatname geldi.

Müteşebbis Heyet Basın Sözcüsü Avukat Saro Arşen Benglian’ın toplantı sonrası bize aktardığı bilgilere göre, talimatname dün ellerine ulaştı.

11 Aralık’ta yapılacak Patrik seçim sürecinin son 3 aylık çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Benglian, 7-8 Aralık tarihlerinde ise Ruhani delegeler ile sivil delegeler seçiminin yapılacağını söyledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU