Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Tarihçi Prof. Dr. Özlem Kumrular hayatını kaybetti

"Kösem Sultan" ve "Haremde Taht Kuranlar - Nurbanu ve Safiye Sultan" gibi romanlarıyla tanınan tarihçi Prof. Dr. Özlem Kumrular, hayatını kaybetti. Doğan Kitap'tan yapılan açıklamada, geçen yıl İsviçre'nin Zürih kentinde geçirdiği trafik kazası sonrası yoğun bakıma alınan Kurumlar'ın, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği bildirildi. İstanbul'da 1974'te doğan Kumrular, lisansını Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü'nde, yüksek lisansını aynı üniversitenin Tarih Bölümü'nde, doktorasını ise İspanya'da Salamanca Üniversitesi'nde tamamladı. Kumrular, "Kösem Sultan" ve "Haremde Taht Kuranlar - Nurbanu ve Safiye Sultan" gibi tarihi kurgu romanların yanı sıra "Muhteşem Süleyman", "Zaman Treni" ve "Sultanın Mutfağı" gibi eserlere imza attı.


Koruma altındaki çocuğa cinsel istismar: Bakanlık, istismarcının tutuklandığını açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Zonguldak'ta Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Gül Çocuk Evi'nde koruma ve bakım altında bulunan 14 yaşındaki S.E.Z.'ye cinsel istismarda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü çalışanı T.A. hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ve görevinden uzaklaştırıldığını duyurdu.

Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

Zonguldak İl Müdürlüğümüze Bağlı Gül Çocuk Evi’nde koruma ve bakım altında bulunan S.E.Z, 25 Mayıs’ta sosyal medyadan tanıştığı T.A. tarafından cinsel istismara uğradığını belirtmiştir. T.A. hakkında ivedilikle suç duyurusunda bulunulmuş, il müdürlüğündeki görevinden uzaklaştırılmıştır. Tutuklanarak cezaevine gönderilen T.A. ile ilgili işlemler savcılık tarafından yürütülmektedir. S.E.Z.‘ye yönelik mesleki çalışmalar yürütülmekte olup psikososyal destek hizmeti sağlanmaktadır. Buna ek olarak S.E.Z.’nin ihtiyaç duyacağı sosyal hizmet modelleri tekrar planlanmıştır. Mağdur S.E.Z.’nin unutulma hakkının çiğnenmemesi için basında yer almış haberlere erişim yasağı getirilmesi için Bakanlığımız tarafından Sulh Ceza Hakimliği’ne talepte bulunulmuştur.


CHP'den Rize'de çay mitingi

CHP 2 Temmuz Pazar günü, Rize 15Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda miting yapacak. CHP'nin resmi hesabından yapılan açıklamada "Çay bahçelerinde alın teriyle kazandıklarınızı sizden esirgeyenlere, Rize'nin çorbasından eksiltenlere karşı bir araya geliyoruz. Çay üreticisinin sesini duymayanlara, sesimizi birlikte duyuracağız!" denildi.


Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 'hançer' yanıtı: O hançeri sen  15 Temmuz’da milletin sırtına sapladın

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Seçim döneminde 'Terör örgütleri Kılıçdaroğlu'nu istiyor' iftirasını atıp sahte videolarla kampanya yapanlar bugün çıkmış "Cumhur İttifakı CHP'nin başına Kılıçdaroğlu'nu istiyor" ters psikolojisiyle algı yaratıyorla" dedi.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Erdoğan'a sert yanıt veren Kılıçdaroğlu ifadelerini şöyle sürdürdü:

Çünkü şunu iyi biliyorlar; Bu millet teröre geçit vermez! "Teröristlerle yanyana gibi gösterelim millet oy vermesin. CHP’liler de bu iktidarı sevmez, Kılıçdaroğlu ile Cumhur İttifakını yan yanyanaymış gibi gösterelim ki, asıl istediğimizi alalım." Siz de şunu bilin: Nasıl ki terör örgütleri başlarını ezeceğimi biliyordu, bunlar da Kılıçdaroğlu bu ülkeyi yönetirse milletin abad, kendi akıbetlerinin ise berbat olacağını biliyor! Bu algı tuzağına düşmeyiniz. Bunlar beni istemez!!!  Ben de bunlarla yanyana gelmem! Diğer taraftan Erdoğan çıkmış" hançeri açıkla" diyor… O hançeri sen çok uzun yıllar tuttun. Getirdin 15 Temmuz’da milletin sırtına sapladın. Sen, senin ağababaların, işbirlikçilerin, beslemelerin ve hançeri beraber tuttukların bilsin ki; milli bağımsızlığımızı ve milli ekonomimizi hedef alan, kurduğunuz bu sirki başınıza yıkacağım! Vatan kurtulacak…



ABD'de F-35 savaş uçağı düştü

Uçak üreticisi Lockheed Martin'den yapılan yazılı açıklamada, Texas'tan California'ya uçan F-35 savaş uçağının düştüğü ve uçağın Teksas'taki Fort Worth hava üssünden California'daki Edwards Hava Üssü uçuş rotasında olduğu belirtildi. Açıklamada, F-35 savaş uçağının uçuş rotasında seyrederken New Mexico eyaletindeki Kırtland Hava Üssü'nde yakıt ikmali yapmasının ardından Albuquerque Uluslararası Sunport Havalimanı yakınlarında düştüğü aktarıldı. Pilotun resmi görevli olduğu ve uçak düşmeden güvenli şekilde fırlatıldığı kaydedilen açıklamada, F-35’in de ABD hükümetine ait olduğu ifade edildi.


İsrail ordusunun, Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda kontrolü ele geçirdiği iddia edildi

İsrail ordusu, Filistin-Mısır sınırı boyunca uzanan Philadelphia Koridoru'nda tüm kontrolü ele geçirdiklerini öne sürdü. Ordu radyosunun haberinde, “İsrail ordusu, Philadelphia Koridoru'nda operasyonel olarak tam kontrol sağladı.” ifadeleri kullanıldı. Haberde, Mısır'a geçen bölgede 20 tünel bulunduğu iddia edildi. İsrail’in Philadelphia Koridoru’nu ele geçirmesiyle Mısır-Gazze sınır hattının tamamen İsrail’in kontrolü altına girdiği belirtilirken Gazze’nin dış dünyayla iletişimi de fiili olarak kesilmiş oldu.


Kocaeli'de öğretmene saldıran 2 veli, 300'er bin lira kefaletle serbest kaldı

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde ilkokulda öğretmene saldırdıkları iddia edilen 3 kişi gözaltına alındı. Kazım Karabekir Mahallesi'ndeki bir ilkokula gelen veli M.A. ile 2 yakını, dün çocuğunun arkadaşları tarafından dövüldüğü gerekçesiyle öğretmenler B.L. ve M.D. ile tartışmaya başladı. Öğretmenlere küfür eden ve saldırmaya çalışan veli ile yakınları, diğer öğretmenler tarafından uzaklaştırıldı. Şikayet üzerine gözaltına alınan 3 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor.


Bursa'da yaşandı: Baba üç çocuğunu öldürdü

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde bir evde, 3 kardeşin cansız bedeni bulundu. Çocukların babaları tarafından öldürüldüğü ve baba Murat K.'nın teslim olduğu belirtildi. 112 Acil Sağlık ekiplerince yapılan incelemede, erkek çocuk M.A.K'nin (3) boğularak, ablaları Z.K. (11) ve A.K'nin (6) ise kesici aletle öldürüldüğü belirlendi. Çocukların cansız bedenleri, savcının, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ile Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin incelemesinin ardından otopsi için Bursa Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Cinnet getirmesi sonucu çocuklarını öldürdüğünü savunan Murat K. gözaltına alındı. Çocukların annesinin ise bir süre önce Erzurum'a gittiği öğrenildi.


CHP'den Burdur'da diyaliz sonrası 3 hastanın hayatını kaybetmesiyle ilgili açıklama: Antifriz solüsyonunun diyaliz ünitesinin filtrasyon sıvısına karıştığı görülüyor

Burdur'da diyaliz sonrası üç hastanın hayatını kaybetmesiyle ilgili açıklama yapan CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, "Bizim edindiğimiz izlenim, hastanenin klima sisteminde kullanılan bir kimyasalın önce arıtma sistemine oradan da diyaliz için kullanılan saf su tankına karıştığı biçimindedir." dedi.

Pala, Burdur'da yaşanan olayın üzerinden 5 gün geçmesine rağmen Burdur Valiliği ve Sağlık Bakanlığından herhangi bir açıklama yapılmadığını belirterek, CHP Genel Merkezinin pazar günü bu konuda bir görevlendirme yaptığını bildirdi.

Hasta yakınlarının Burdur'dan hiçbir yetkilinin kendilerini aramadığını ifade ettiğini aktaran Pala,  şu ifadeleri kullandı:

Bizim edindiğimiz izlenim, resmi açıklama olmadığı için bunları iddia düzeyinde paylaşıyoruz, hastanenin klima sisteminde kullanılan bir kimyasalın önce arıtma sistemine, oradan da maalesef diyaliz için kullanılan saf su tankına karıştığı biçimindedir. Saf suyla diyalize girmek zorunda olan hastalar, bir kimyasal karıştığı, kirlendiği için diyaliz sonrası fenalaşmış durumdadır. Bu sabah bir hastayı daha kaybettik. 33 hastadan ikisi şu anda vefat etmiş durumdadır. Sağlık Bakanı olayın ne olduğuna ilişkin bir açıklama yapmak durumundadır. Olaya ilişkin iddiaları soru önergeleri ile de gündeme taşıyacağız.

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan da konuyla ilgili şunları kaydetti:

Özellikle Afyon ve Burdur'da devletin kapılarının bize kapanmış olduğunu gördükçe skandalın boyutlarının örtülmeye çalışıldığını düşündük. Kimyasal bir madde, toksik bir maddeye maruz kalarak hastalarımız çok ciddi bir klinik tablo ile karşı karşıya kalmış. Bizim tahminlerimize göre, bir antifriz solüsyonunun diyaliz ünitesinin filtrasyon sıvısına karıştığı görülüyor.


Kanada ve İsveç, İsrail'in Refah'a yönelik saldırıları durdurmasını istedi

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Refah kentindeki çadır kampa düzenlediği saldırılara tepki göstererek, "askeri operasyonların" durdurulmasını istedi. Joly, ziyaret için geldiği İsveç'in başkenti Stockholm'de mevkidaşı Tobias Billström ile Başbakanlık Konutu'nda görüştü. Görüşme sonrası iki Bakan basın toplantısı düzenledi.

İsveç Dışişleri Bakanı Billström de Kanada ile Ukrayna'ya yardım konusunda ortak adımlar atmaya devam edeceklerini kaydetti. Görüşme sonrası Refah'ta yaşananlardan dolayı yazılı açıklama yapan Billström, İsrail tanklarının Refah'ın merkezine ulaşmasından büyük endişe duyduğunu belirtti. Billström açıklamasında, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Refah'a yönelik askeri saldırının durdurulmasına yönelik kararının uygulanmasını istedi.


TİP Genel Başkanı Erkan Baş: En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çıkartılmalı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkartılması gerektiğini söyledi. Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Gezi Parkı olaylarını, "ülke tarihinin en önemli direnişi" olarak hatırladıklarını söyledi. Mevcut asgari ücretle ve emekli maaşlarıyla yaşanamayacağını ifade eden Baş, "AKP, bir açlık ve yoksulluk programı uyguluyor ve bu programın birinciliğini emeklilere vermiş durumdalar. Emekliler açlığa mahkum ediliyor. İlk yapılması gereken şey aylık bağlanma oranlarının derhal artırılmasıdır." dedi. 2002'de en düşük emekli aylığının 228 lira olduğunu ve 7 çeyrek altın alınabildiğini kaydeden Baş, bugünkü emekli maaşıyla en fazla 2 tane alınabildiğini belirtti. Emeklilerin yük olmadığını anlatan Baş, "En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çıkartılmalıdır. Aylık bağlanma oranlarında derhal 2008'e geri dönülmelidir. Emekli ikramiyeleri en az 1 maaş olmalı. Staj ve çıraklık  başlangıcı mutlaka SGK başlangıcı olarak kabul edilmeli." diye konuştu. Türkiye'de insanların haftalık çalışma ortalamasının OECD ülkelerinden daha fazla olduğunu ve emeklilerin ortalama gelirlerinin de bu ülkelerin çok altında kaldığını savunan Baş, asgari ücretle ev kiralayabilmenin, sağlıklı koşullarda yaşayabilmenin mümkün olmadığını kaydetti. Baş, "Asgari ücretle alabileceğiniz belki yegane şey borç. Eskiden simit-çay hesapları yapılırdı, artık bunların da hiçbir anlamı kalmadı. Türkiye'de hiç kimse asgari ücretle geçinilebileceğini iddia edemez." değerlendirmesinde bulundu.


İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'nda yanardağ 4. kez patladı: Hidroelektrik santrali tahliye edildi

İzlanda'daki yayın kuruluşu RUV'un haberine göre, Grindavik kasabasının kuzeyinde yerel saatle 12.46’da yanardağ patladı. Yetkililer, patlamanın yaşandığı alanda, 1 kilometre uzunluğundaki bir çatlaktan çıkan lavların yaklaşık 50 metre havaya püskürdüğünü ve dumanların yükseldiğini belirtti. Yanardağ patlaması sebebiyle Güney Yarımadası’nda acil durum ilan edilirken, Grindavik kasabası, turistik bölge Blue Lagoon ve Svartsengi’de yer alan bir hidroelektrik santrali tahliye edildi. 


Çankırı'da lastik fabrikası işçileri greve gitti

Çankırı Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi'ndeki lastik fabrikasında çalışan Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, greve başladı. Fabrika yönetimi ile Petrol-İş Sendikası arasında yürütülen ve yaklaşık 2 bin 400 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine sendika tarafından grev kararı alındı. Fabrika önünde bir araya gelen sendika üyesi işçiler işletmenin girişine, "Bu iş yerinde grev var" yazılı pankart asarak beklemeye başladı. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, gazetecilere, toplu iş sözleşmesi düzeninde işçinin seçtiği temsilciden şube yönetimine kadar herkesin söz hakkı olduğunu belirterek, "Biz üzüm yemek, kalıcı olmak istiyoruz. Bu fabrika kurulalı birçok yöneticiniz gitti ama biz varız. Emek burada var olduğu sürece bu fabrika burada olacak ve emek biziz." dedi. Alım gücünün düştüğünü, işçinin durumunu izah etmeye çalıştıklarını anlatan Akyüz, şöyle konuştu:

Var olan durumumuzu izah etmeye, sıkıntılarımızı anlatmaya çalıştık. 'Biz verimli çalışırsak varsın, biz devam ediyorsak varsın' dedik. Bu fabrika gelişiyor, büyüyor. İşçi parası yüzünden batan fabrika yoktur, mümkün değildir. Ne gerekiyorsa dün bütün argümanlar ortaya konulmuş, her şey söylendi. Geldiler, bize bir ücret reva gördüler. Ücret önemli ama toplu sözleşmeyi ayakta tutan idari maddeler, yasal maddelerin geliştirilmesi, sosyallerdir, ücrettir... Bunların 2'si ek biri geçici madde, 15 madde duruyor.


Kadir İnanır yeniden hastaneye kaldırıldı

Usta oyuncu Kadir İnanır'ın bugün bir rahatsızlık geçirdiği ve Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'ne götürüldüğü belirtiliyor. Ekol Tv'de yer alan habere göre, bugün yaşadığı sağlık problemi nedeniyle evinden hastaneye kaldırılan İnanır'ın şu anki sağlık durumu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Doktorların ilerleyen saatlerde detaylı bir bilgilendirme yapması bekleniyor. İnanır'ın 23 yıllık hayat arkadaşı Jülide Kural, "Doktorlarımızın açıklamaları doğrultusunda gerçek bilgiyi paylaşacağım. Elbette Kadir İnanır’ın sevenlerine saygının gereği olarak" ifadelerini kullandı.


Özgür Özel'den CHP'nin kedisi "Şero" paylaşımı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından, genel merkezin inşaatından bu yana parti binasında bakılan "Şero" ile ilgili paylaşımda bulundu.

Şero ile çekilen fotoğrafını paylaşan Özel, bir süredir hasta olan Şero'nun tedavisinin tamamlanarak taburcu edildiğini bildirdi. Özel, "Sizlere bir müjdemiz var, Şero'muz çok hastaydı ancak taburcu oldu. Veterineri Tarkan Özçetin, Şero'muzu getirdi. Hayvan hakları konusunda partimizin hattı ve duruşu, Şero'nun hassasiyetleriyle aynıdır" ifadelerini kullandı.


İsrail: Gazze ile Mısır sınırındaki tampon bölgenin yüzde 75'inin kontrolü ele geçirildi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi İsrail ordusunun Gazze ile Mısır arasındaki tampon bölge olan Phildelphi koridorunun yüzde 75'nin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

İsrail'in Kan kanalına konuşan Hanegbi "IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) Gazze'nin içinde, Philadelphi koridorunun yüzde 75'inin kontrolünü ele geçirmiş durumda ve ben zamanla tamamını kontrol edeceğine inanıyorum. Mısırlılar ile beraber silah kaçakçılığının önlendiğinden emin olmalıyız" dedi. Hanegbi, Gazze'deki savaşın en az 2024 yılı boyunca devam edeceğini beklediğini de ifade etti.


İsrail'in 236 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 36 bin 171'e çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 236 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 6 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 75 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiği, 284 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 36 bin 171'e, yaralı sayısının 81 bin 420'ye yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı aktarıldı.


"Refah ve Gazze'nin kuzeyinde katliamlarla baş edecek sağlık kapasitesi yok"

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun kasıtlı olarak Refah kentinde ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde sağlık hizmetlerini yok ettiğini belirtti. Kudra, "İşgalci İsrail ordusu, Refah'ta ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde sağlık hizmetlerinin varlığını tümüyle yok etmeye çalıştı. Refah'ta ve Gazze'nin kuzeyinde art arda gerçekleştirilen katliamlarla baş edecek sağlık kapasitesi yok" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusunun "güvenli" olduğunu iddia ettiği bölgelere yönelik saldırıları hakkında Kudra, açıklamasında "İşgalci İsrail, dünyayı, Mevasi bölgelerinin güvenli olduğu hususunda kandırıyor ve bu bölgelerde korkunç katliamlar yapıyor" ifadesine yer verdi. Kudra, Refah kenti ve Gazze Şeridi'nin kuzeyi için sahra hastaneleri ve sağlık ekipleri çağrısında bulundu. Gazze'ye yakıt ve tıbbi yardım girişi için güvenli koridorların açılması talebinde de bulunan Kudra, ayrıca İsrail'in sağlık ekipleri ve kuruluşlarına yönelik devam eden tehditlerinin durdurulmasını istedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un fethinin 571'inci yıl dönümünü kutladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un fethinin 571'inci yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. İstanbul'un fethinin dünya ve Türk tarihinin muhteşem zaferlerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, "İstanbul'un fethinin 571'inci yıl dönümünü kutluyorum. Fethin ruhunu anlamak için, bu mübarek zaferin nasıl kazanıldığını iyi bilmek gerekiyor. Askeri dehası, kahraman ordumuzun azim ve kararlılığı ile aziz milletimizin bir kıtaya kök salmasına vesile olan fethin ardından, büyük devlet adamı Fatih Sultan Mehmet'in hoşgörü ve adaletli yönetimiyle İstanbul, farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşadığı bir merkez olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Tarihinin izlerini günümüze taşıyan, sanatçılara ilham kaynağı olan İstanbul'un, Türkiye'nin iş, finans, ticaret, sanat, kültür ve inanç merkezi olarak dünyanın en gözde şehirleri arasında yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

Fatih Sultan Mehmet ve kahraman askerlerinin İstanbul'u fethederken sahip olduğu inanç, kararlılık ve azim, bugün bize Türkiye Yüzyılı hedefine ulaşma yolunda ilham vermektedir. İstanbul'un fethinin 571'inci yıl dönümü vesilesiyle, bu eşsiz güzellikteki dünya şehrini bizlere miras bırakan Fatih Sultan Mehmet ile aziz şehitlerimizi rahmetle, hürmetle ve minnetle yad ediyor, tüm vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum.


Türkiye Maarif Vakfı'na MEB bütçesinden 5.7 milyar TL kaynak aktarılacak

Türkiye Maarif Vakfı'na, vakfın amaçlarını gerçekleştirmek için yapacağı hizmet giderlerinin karşılanmasına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinden 5.7 milyar TL kaynak aktarılacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.


Türkiye, Afganistan ile imzalanan diplomatik pasaportlara vize muafiyeti uygulamasını durdurdu

Türkiye, Afganistan ile 2007 yılında imzalanan ve diplomatik pasaportlara vize yükümlülüğünü kaldıran uygulamayı 1 Haziran'dan itibaren durdurdu.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı kapsamında durdurulan uygulamaya ilişkin anlaşma 2007 yılında imzalanmıştı.


Trafik kanunu kapsamında araç muayene hizmeti özelleştirme kapsamına alındı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), karayolları trafik kanunu kapsamındaki araç muayene hizmetinin özelleştirme kapsam ve programına alındığını duyurdu.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, bu hizmetin özelleştirme işlemleri; kamu hizmetinin devamının sağlanabilmesi amacıyla 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor. Özelleştirme, işletme hakkının verilmesi, mülkiyetin gayri ayni haklarının tesisi, gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun diğer hukuki tasarruflar ve kiralama yöntemlerinden biri ya da birkaçı birlikte uygulanarak gerçekleştirilecek.


Almanya Başbakanı Scholz, İsrail'den uluslararası hukuka saygı göstermesini istedi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail'in uluslararası hukuka saygı göstermesi ve Gazze'ye insani yardımın ulaşmasını sağlaması gerektiğini söyledi. Scholz, Meseberg kentinde yapılan Almanya-Fransa Ortak Bakanlar Konseyi Toplantısı'nın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ortak basın toplantısı düzenledi. Orta Doğu'daki durumu büyük endişeyle takip ettiklerini belirten Scholz, hala Hamas'ın elinde 100’ün üzerinde esir bulunduğunu, İsrail'in şehirlerine füze atıldığını ve İsraillilerin güvende olmadığını savundu.


Macron, İsrail'e Refah'a saldırılarını durdurma çağrısını yineledi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'e bir kez daha Refah'a yönelik saldırılarını durdurma çağrısı yaptı. Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Meseberg kentinde düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Refah'taki durumu "dehşet verici" olarak nitelendirerek ateşkes çağrısında bulunan Macron, "İsrail Refah'taki askeri operasyonları durdurulmalıdır." dedi. Fransa olarak her zaman bölgenin istikrarı için Filistin ve İsrail devletlerinden oluşacak iki devletli çözüm modelinden yana olduklarını hatırlatan Macron, "Biz her zaman Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olabilmeleri istedik. Temel olarak iki devletli çözümden yana olduk. Fransa'nın bu konuda bir tabusu yok ve ben de bir Filistin devletini tanımaya hazırım ancak mesele şu ki bu tanıma, uygun bir zamanda gerçekleşmelidir." diye konuştu.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU