Hamas Gazze Şeridi'nde İsrail askerlerinin yakalandığını duyurdu

Ateşkes görüşmelerinin yeniden başlaması ihtimalinin artmasından saatler sonra İsrail bunu yalanladı

Gazze Şeridi sınırındaki İsrail askerleri /Fotoğraf: EPA

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yaşanan çatışmalar sırasında İsrail askerlerinin esir alındığını bildirdi.

El-Kassam Tugayları, kaç askerin esir alındığını belirtmediği gibi iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt da sunmadı.

El-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde yayınladığı bir mesajda şunları söyledi:

Mücahitlerimiz bir Siyonist gücü Cibaliye Mülteci Kampı’ndaki bir tünele çekti ve tünelin içinde ve girişinde pusuya düşürdü. Mücahitlerimiz bu gücün tüm üyelerini öldürdükten, yaraladıktan, esir aldıktan ve askeri teçhizatlarını ele geçirdikten sonra geri çekildi.

İsrail ordusu ise bunu yalanladı. Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığına göre İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, “İsrail ordusu bir askerin esir alınması gibi bir olayın söz konusu olmadığını açıklığa kavuşturmaktadır” denildi.

Hamas, bir tünelin zemininde sürüklenen yaralı bir kişiye ait olduğu anlaşılan bir video ile askeri üniforma ve bir tüfek görüntüsü yayınladı. Reuters videodaki kişinin kimliğini ya da durumunu bağımsız olarak doğrulayamadı.

Ebu Ubeyde'nin açıklamaları Gazze Şeridi'nde ateşkes görüşmelerinin yeniden başlaması ihtimalinin artmasından saatler sonra geldi.

Konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, Mossad Başkanı’nın, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı ve Katar Başbakanı ile görüşmesinin ardından bu hafta görüşmelere yeniden başlanmasına karar verildiğini bildirdi.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, “Arabulucular Mısır ve Katar'ın öncülüğünde ve ABD'nin aktif katılımıyla yeni teklifler temelinde müzakerelerin bu hafta başlamasına karar verildi” dedi.

Bir Hamas yetkilisi ise Reuters'a verdiği demeçte, İsrail medyasında çıkan ‘görüşmelerin Salı günü Kahire'de yeniden başlayacağı’ yönündeki haberleri yalanlayarak “Ortada bir tarih yok” ifadesini kullandı.

Gazze Şeridi'nde savaşın başlamasının üzerinden yedi aydan fazla bir süre geçmesine rağmen arabulucular bir ilerleme kaydedilmesi için bastırıyor. İsrail, Hamas'ın elindeki esirlerin serbest bırakılmasını isterken, Hamas da İsrail'in elindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını ve savaşın sona ermesini istiyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında şimdiye kadar yaklaşık 36 bin Filistinlinin öldüğünü açıkladı. İsrail istatistiklerine göre, Hamas mensuplarının 7 Ekim'de İsrail'in güneyindeki kasabalara saldırarak yaklaşık bin 200 kişiyi öldürmesi ve 250'den fazla kişiyi esir almasının ardından İsrail askerî harekâta başladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU