Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

İddia: Bazı AB ülkeleri 21 Mayıs'ta Filistin devletini tanımayı planlıyor

İrlanda ve İspanya dahil bazı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin, Filistin devletini 21 Mayıs'ta tanımayı değerlendirdikleri iddia edildi. İrlanda Radyo Televizyonun (RTE) haberine göre, Filistin devletinin tanınması hususunda İrlanda, İspanya, Slovenya ve Malta arasındaki temaslar yoğunlaştı. İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin'in bir sözcüsü de söz konusu görüşmelerin devam ettiğini doğruladı. İddialara göre, İrlanda ve İspanya dahil bazı AB ülkeleri, Filistin devletini 21 Mayıs'ta tanıdıklarını duyuracak. İspanya'nın öncülük ettiği ve lobi çalışmaları yürüttüğü Filistin devletinin tanınması girişimine İrlanda, Slovenya, Malta ve Norveç'in destek verdiği biliniyor. Filistin devletini halihazırda Bulgaristan, Polonya, Çekya, Romanya, Slovakya, Macaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsveç olmak üzere 8 AB üyesi tanıyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de bazı AB ülkelerinin Filistin'i resmi olarak tanımasını beklediğini ifade etmişti.


İsrail: ABD'nin silah sevkiyatını askıya alması bizi hayal kırıklığına uğrattı

İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, ABD yönetiminin İsrail'e askeri yardım sevkiyatını askıya alma kararının büyük hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Israel Hayom gazetesine açıklamada bulunan Erdan'ın yanı sıra İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen de aynı gazeteye yaptığı açıklamada, silah ve mühimmat üretiminde bağımsızlığın İsrail'in güvenliği açısından ciddi önem taşıdığını dile getirdi. Cohen, "Savaşın bitmesini beklememize gerek yok, acilen harekete geçerek mevcut firmalarda üretim sistemlerini kurmalı, silah ve mühimmat üretecek yeni savunma firmaları oluşturmalıyız." ifadesini kullandı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir kara saldırısı bağlamında bu ülkeye yakında gönderilecek silahlarla ilgili bir değerlendirme sürecinde olduklarını ve bu süreç devam ederken bazı silahların sevkiyatını askıya aldıklarını doğrulamıştı.


Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı'ndan "camilerde can güvenliği" çağrısı: Camiler madde bağımlılarının meskeni haline geldi

Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül; sosyal medyadan yaptığı açıklamada camilerin madde bağımlılarının meskeni haline geldiğini ve din görevlilerinin can güvenliğinin olmadığını söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığını ve İçişleri Bakanlığı'nı göreve çağıran Gül şu ifadeleri kullandı:

Camilerimiz, madde bağımlılarının meskeni haline geldi. Özellikle sabah namazlarında madde bağımlılarının sözlü ve fiziki saldırılarına maruz kalan din görevlilerimizin can güvenliği yok.  Uyuşturucu satıcılarının camilerimizin etrafında pazarlık yaptıklarına hatta cami avlusunda uyuşturucu kullandıklarına dair ihbarlar alıyoruz. DİB ve İçişleri Bakanlığımız bu sorunu etraflıca masaya yatırmalı ve çözüme kavuşturmalıdır.


Miçotakis'ten "Kariye" nedeniyle Türkiye ziyaretinin ertelenmesi çağrısına yanıt: İletişim kanalları açık tutulmalı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, temel görüşlerinden vazgeçmemelerine rağmen Türkiye ve Yunanistan arasındaki "ikili ilişkilerde olumlu atmosfer"in devam ettiğini kaydetti. Miçotakis, "protothema.gr" haber portalına verdiği röportajda, 13 Mayıs'ta Türkiye'ye yapacağı ziyaret ile ikili ilişkileri değerlendirdi. İstanbul'daki Kariye Camii'nin ibadete açılması dolayısıyla "ziyaretin ertelenmesi" çağrılarına ilişkin soruyu cevaplayan Miçotakis, "Ziyaret ertelenmemeli, zira iletişim kanallarının açık tutulması önemli. Benim Cumhurbaşkanı Erdoğan'a giderek Türkiye hükümetinin bu seçiminden duyduğum rahatsızlığı bizzat iletmem, Türk-Yunan ilişkilerinde son dönemde başardığımız ilerlemeleri yok edecek bir krizi yaratmamızdan çok daha iyidir." ifadesini kullandı. Miçotakis, Türkiye'nin ve Yunanistan'ın temel görüşlerinden vazgeçmediğini belirterek, buna rağmen "ikili ilişkilerde olumlu bir atmosfer" olduğuna dikkat çekti. Kariye Camii’nin Türkiye ile Yunanistan arasında ikili bir sorun olmadığını belirten Miçotakis, Kariye'nin çok önemli bir dünya kültürel mirası olduğunu ifade etti.


Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 101'e çıktı

Brezilya'da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde hayatını kaybedenlerin sayısının 101'e, kaybolanların sayısının 128'e yükseldiği bildirildi. Ülkenin güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde geçen haftadan bu yana etkili olan yağış sonrası oluşan sellerde, can ve mal kaybı giderek artıyor. Eyalete bağlı Sivil Savunmadan yapılan açıklamada, ölenlerin sayısının 101'e, kayıpların sayısının 128'e çıktığı belirtildi. Sellerin ülke tarihinin en büyük iklim felaketlerinden biri olduğu vurgulanan açıklamada, 230 bin 500 kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve toplam 1,5 milyon kişinin felaketten olumsuz etkilendiği ifade edildi. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, açıklamasında, bozulan altyapı ve yıkılan evlerin yeniden inşası için gerekli yasal düzenlemeleri yapacaklarını söyledi. Ülkedeki iklim trajedisinin dünya için bir uyarı olduğunu dile getiren Lula da Silva, gezegenin güvenliği için harekete geçilmesi gerektiğini bildirdi.


CHP lideri Özgür Özel, 19 Mayıs'tan bir gün önce tüm atanamayan öğretmenleri Saraçhane Meydanı'na çağırdı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "CHP olarak 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'ndan bir gün önce, tüm atanmayan öğretmenleri, tüm mülakat mağdurlarını, müfredattan endişe duyanları, laik eğitim isteyenleri, çağdaş cumhuriyet için çağdaş eğitim talep edenleri İstanbul'da saat 13.00'te Saraçhane Meydanı'na bekliyoruz." dedi. Cumhuriyet gazetesinin 100. kuruluş yıl dönümü kapsamında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen kutlama programına katılan Özel;  Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyet devriminin kalıcı olabilmesi, aydınlanma devriminin sürmesi, yüzyılları geçmesi ve "ilelebet payidar kalabilmesi" için özgür basının olması gerektiğini bildiğini, bu nedenle Cumhuriyet gazetesini önemsediğini söyledi.

Kamuya personel alımında mülakatın kaldırılmaması ve yeni müfredatın yarattığı endişelerin ortada olduğunu kaydeden Özel, şu ifadeleri kullandı:

Herhalde bunu açıklamak için en doğru kürsü ve en doğru yer burasıdır. CHP olarak 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'ndan bir gün önce tüm atanmayan öğretmenleri, tüm mülakat mağdurlarını, müfredattan endişe duyanları, laik eğitim isteyenleri, çağdaş cumhuriyet için çağdaş eğitim talep edenleri İstanbul’da saat 13.00'te Saraçhane Meydanı'na bekliyoruz. Onların sesini duyuracağız. Onları dinleyeceğiz. Onların sesine ses olacağız. Bir büyük mücadelenin ateşini hep birlikte yakacağız.


Refah'ta son durum ne: İsrail ordusu görüntü paylaştı

İsrail ordusu Refah kentinin doğusundaki operasyonlarına ilişkin olduğunu iddia ettikleri görüntüleri paylaştı. Görüntülerde çok sayıda tankın bir arada olduğu görüldü. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları Gazze'nin doğusunda yer alan Ed-Derec Mahallesi'ndeki El-Eybeki Camii çevresinde bir grup Filistinliyi hedef aldı. Topçu ateşiyle düzenlenen saldırıda Refah kentinin merkezindeki belediye binası da hedef alınırken, savaş uçakları kentteki Doğu Mezarlığı, Refah Sınır Kapısı civarı ve doğusundaki Es-Selam Mahallesi çevresinde çok sayıda alanı hedef aldı. Saldırı sonucu 7 Filistinli öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Ölü ve yaralılar Gazze kentindeki El-Ehli Baptist Hastanesine kaldırıldı. 

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, "Refah'taki tıbbi tesisler yakında işlevsiz kalabilir ya da erişim sağlanamayabilir." dedi.  İsrail'in Refah'taki En-Neccar Hastanesinin acilen boşaltılmasını talep ettiğini söyleyen ve söz konusu hastanenin Gazze'de halen işlevsel halde olan tek diyaliz merkezine sahip olduğuna dikkati çeken Dujarric, bu merkezin en az 200 hasta için yaşam kaynağı teşkil ettiğini söyledi. Dujarric, "Refah'taki tıbbi tesisler yakında işlevsiz kalabilir ya da erişim sağlanamayabilir." ifadelerini kullandı.


Hamas'tan 'toplu mezar' açıklaması: Uluslararası toplum görevini yapmalıdır

Hamas Hareketi, Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde toplu mezarların ortaya çıkarılmasının Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplumun, Gazze'ye yönelik İsrail saldırganlığının durdurulması için önlemler almasını gerekli kıldığını açıkladı. Hamas, Gazze'deki Şifa Hastanesinde tespit edilen üçüncü toplu mezardan bugün 49 cesedin çıkarılmasıyla ilgili Telegram hesabından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Aynı hastanede yeni üçüncü toplu mezarın tespit edilmesi, işgal ordusunun, Gazze Şeridi'ne ve halkımıza yönelik vahşi ve sistematik saldırılarının yeni bir delilidir." ifadeleri yer aldı. İsrail'in Gazze'de yaptıklarının insani tasavvur sınırlarını aştığına işaret edilen açıklamada, "İsrail işgali, katliam ve tehcir planlarını gerçekleştirmek için tüm yaşam dayanaklarını yok etmeyi amaçlıyor. Şu ana dek 520 kişiye ait cesedin çıkarıldığı ve çalışmaların sürdüğü durum, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun halkımıza karşı bu vahşi saldırının durması için tüm önlemleri almasını gerekli kılmaktadır." denildi. Açıklamada, bu suçları belgelemeleri için tüm uluslararası insan hakları kurum ve kuruluşlarına çağrı yapılarak, "bu yöneticileri suçlu ve azgın oluşumun" hesap vermesi için belgelerin Uluslararası Ceza Mahkemesi ve diğer ilgili mahkemelere sunulması istendi.


İsrail, Refah'a saldırının Mısır'la 1979'da yapılan barış anlaşmasını ihlal etmediğini savundu

 İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, İsrail ordusunun Gazze'nin Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısının Filistin tarafını ele geçirmekle 1979'da Mısır ile imzalanan barış anlaşmasını ihlal etmediğini iddia etti. Gendelman, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafının ele geçirilmesi ardından bölgeye yapılan saldırıların "Hamas ortadan kaldırılıncaya ve esirler serbest bırakılıncaya kadar" devam edeceğini belirtti. İsrail'in, Mısır sınırına yakın bir bölgede saldırılar konusunda hassasiyetin farkında olduğunu öne süren Gendelman, "Bu operasyonun iki ülke arasındaki barış anlaşmasını hiçbir şekilde ihlal etmediğini vurguluyoruz." iddiasında bulundu. İsrail ordusu, yaklaşık 1,5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah bölgesine dün kara saldırısı başlatarak Gazze'nin Mısır'a açılan sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.


İstanbul Planlama Ajansı'nın yeni başkanı Buğra Gökçe

Buğra Gökçe sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; "İstanbul'un bilimsel çalışmalar ışığında ve İstanbulluların katılımıyla planlanması, güzel şehrimize ait güncel sorunların tespit edilerek, bu sorunların çözümüne yönelik veriye dayalı strateji ve politika önerileri geliştirilmesi için 2020 yılında kurulan, bugüne kadar da İstanbul'un geleceği açısından hayati önemde projeler ve politikalar geliştiren İPA'nın Başkanlığı görevini üstlenmiş bulunmaktayım" dedi.

İstanbul Planlama Ajansı’nın kurucu başkanı Resul Emrah Şahan'ın Şişli Belediye Başkanı seçilmesiyle boşalan göreve atanan Gökçe de, CHP'nin İzmir büyük şehir belediye başkan aday adaylığından önce İBB Genel Sekreter Yardımcısı görevini yürütüyordu.

Gökçe yeni dönemde İPA'da yapacaklarına dair şu ifadeleri kullandı:

Yeni dönemde İPA, kuruluş amaç ve ilkelerine uygun olarak İstanbul’un geleceği için akıl ve bilimin ışığında, farklı disiplinlerden uzman akademisyenlerin katkıları ve 16 milyon İstanbullunun katılımıyla İstanbul’a hizmet etmeye devam edecek. Aynı zamanda Belediye Birliklerimiz üzerinden sadece İstanbul’a değil, Türkiye’deki yerel yönetimler ve akademiye de bir iş birliği modeli sunacak, kentlerimizin geleceğini ilgilendiren konularda sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da ve dünyada örnek bir kuruluş olma hedefimize ilerleyeceğiz. Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi ailesinin tüm üyeleriyle yürümeye, her şey çok daha güzel olsun diye yeni yatırımlar, yeni atılımlarla İstanbul ve Türkiye’miz için 7/24 çalışmaya devam edeceğiz. Yolumuz uzun. Heyecanımız yüksek. Tam yol ileri!


Kocaeli'de bir evden 10 kamyon çöp çıkarıldı

Gebze ilçesinde bir evden 10 kamyon çöp çıkarıldı. Yavuz Selim Mahallesi Ankara Caddesi'ndeki 2 katlı müstakil bir evden kötü kokular geldiğini fark edenler, durumu Gebze Kaymakamlığı Hıfzıssıhha Kuruluna bildirdi. Kuruldan evin temizlenmesi kararı çıkması üzerine adrese Gebze Belediyesi ekipleri sevk edildi. Temizlik çalışması başlatan ekipler, 2 günde evden 10 kamyon çöp çıkardı. 
Ev, çöpten arındırıldıktan sonra ilaçlandı.


Uyuşturucu kullandığı iddiasıyla gözaltına alınan şarkıcı Kalben Sağdıç, adliyeye sevk edildi

AA'nın haberine göre İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, yürütülen bir soruşturma kapsamında şarkıcı Kalben Sağdıç'ın Beyoğlu'ndaki evine operasyon düzenledi. Adreste yapılan aramada 3 parça halinde 15 gram skunk, 2 bin avro, 730 dolar ve 1500 lira ele geçirildi. Sağdıç, "uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç etme" suçundan gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen Kalben'in ilk ifadesinde ele geçirilen uyuşturucuyu satmadığını, kendisinin kullandığını iddia ettiği öğrenildi. Bu arada, operasyon görüntülerinde Sağdıç'ın evindeki bazı eşyaları balkonundan bahçeye attığının tespit edilmesi ve siyah renkli oyuncak bir arabanın pil kısmına gizlenmiş halde uyuşturucu bulunma anları yer aldı.


Belçika'da yıllardır yasal belgeleri olmadan yaşayan "kağıtsızlar" hükümeti protesto etti

Belçika'da yıllardır oturum ve çalışma izni olmaksızın yaşayan ve "kağıtsız" (sans papier) diye adlandırılan kişilerle onlara destek veren Belçikalılardan oluşan grup, hükümeti protesto etmek için eylem yaptı. Başkent Brüksel'deki Rogier meydanında toplanan göstericiler, "Tek çözüm yasal statü vermek" , "Hiçbir insan yasa dışı değildir", "Kağıtsızlarla dayanışma içindeyiz" yazılı pankartlar açtı. Bazılarının Filistin'e destek için kefiyelerle katıldığı gösteride yaklaşık 500 kişi hazır bulundu. Göstericiler, polisin trafiğe kapattığı caddelerden İçişleri Bakanlığına bağlı Yabancılar Ofisi'nin önüne yürüdü. Bazı "kağıtsızlar"ın, bebekleri ve çocuklarıyla yürüyüşe katılması ve çok sayıda Belçikalının gösteriye destek vermesi dikkati çekti. Belçika'da "kağıtsız" olarak adlandırılan kişiler, ülkeye yıllar önce Cezayir, Tunus, Afganistan, Pakistan ve birçok Afrika ülkesinden çeşitli yollarla gelen ancak yasal statüye alınmayanlardan oluşuyor.


Eğitimcilerden yeni modele ve eğitimde artan şiddete tepki: Cuma günü 81 ilde iş bırakılacak

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin geri çekilmesi talebiyle eylem yaptı. Sloganlar atarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde toplanan grup adına konuşan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, eğitimde her gün şiddet olayıyla karşı karşıya kaldıklarını anlatarak, cuma günü 81 ilde iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini bildirdi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli taslağının laik ve bilimsel eğitime, Atatürk devrimlerine ve Cumhuriyet'e aykırı olduğu gerekçesiyle bir araya geldiklerini kaydeden Özbay, taslağın geri çekilmesine ilişkin topladıkları imzaları bugün Bakanlığa teslim edeceklerini söyledi. Özbay, yeni müfredat taslağının eğitim sistemini ideolojik bir bakış açısıyla şekillendirme tehdidi taşıdığını, bilimsel ve laik eğitimden uzaklaşarak ezberci ve dogmatik bir eğitim anlayışını teşvik ettiğini öne sürdü. Müfredatların "eğitimin anayasası" olduğu değerlendirmesinde bulunan Özbay, eğitimin gerçek bileşenleri sürece dahil edilmeden, geçmişin değerlendirmesi ile ihtiyaç analizi yapılmadan, bilimsel tespitler ve pilot uygulama olmadan böyle bir değişiklik yapılamayacağını aktardı. Eyleme destek veren Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil de "coğrafya, tarih, biyoloji, fizik, kimya, Türkçe, inkılap tarihi, Atatürk devrimleri toplandığında din kültürü kadar yer tutmayan bir müfredata müfredat denilemeyeceğini" ifade etti.


DSÖ: İsrail'in, Refah'a yönelik artan saldırılarından son derece endişeliyiz

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in, Gazze halkının büyük bölümünün güvenlik için kaçıp sığındığı Refah kentine yönelik artan saldırılarından son derece endişeli olduklarını bildirdi. Ghebreyesus, DSÖ'nün haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. "İsrail'in, Gazze halkının büyük bölümünün güvenlik için kaçıp sığındığı Refah'a yönelik artan saldırılarından son derece endişeliyiz." ifadesini kullanan Ghebreyesus, İsrail'in kara saldırısı sonrası tahminen 30 ila 40 bin kişinin Han Yunus ve Deyr El Balah'a gitmek için Gazze'nin güneyinde bulunan Refah'tan ayrıldığını kaydetti. Ghebreyesus, Refah'ta 600 bini çocuk 1,4 milyon kişinin risk altında bulunduğunu söyledi.


Bloomberg: Gelire göre doğal gaz ve elektrik tarifesi geliyor

Bloomberg'e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bir süredir bu plan üzerinde çalıştığını söyledi.  Bloomberg'in haberine  göre, gelir grupları için farklı doğalgaz ve elektrik tarifeleri belirleme planı üzerinde çalışılıyor. Yetkili, hükümetin düşük gelirli haneleri daha düşük faturalarla desteklemeyi amaçladığını ve uygulamanın, gelir veya tüketim arttıkça enerji tarifelerinin kademeli olarak artabileceği anlamına geleceğini belirtti. Hükümet geçen yıl seçimler öncesinde desteğini artırmak amacıyla yaklaşık 20 milyon haneye bir yıl süreyle ayda 25 metreküpe kadar doğalgazı ücretsiz vermeyi taahhüt etmişti.


Bakan Şimşek: Fiyat istikrarı olmadan gelir dağılımında adalet ve kalıcı refah artışı mümkün değil

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından enflasyon, alım gücü vergide adalet konularına ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Şimşek, gelir dağılımında enflasyonun oranlarının etkisine değinerek, “Enflasyonu tek haneye düşürmeyi programımızın temel hedefi olarak belirledik. Çünkü fiyat istikrarı olmadan gelir dağılımında adalet ve kalıcı refah artışı mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu. Vergide adaleti güçlendirmek için önemli düzenlemeler yaptıklarına değinen Şimşek, “Asgari ücreti vergi dışı bıraktık, gelir vergisi tarifesinde en alt dilimdeki vergi oranını düşürdük, en üst dilimdeki vergi oranını yükselttik, kurumlar vergisi oranını artırdık, banka ve finans kurumları için daha yüksek oran belirledik. Vatandaşlarımızın alım gücünü artırmak için her alanda çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Şimşek, programın şeffaf, öngörülebilir ve kural bazlı politikalara dayalı olup Türkiye’nin kendi programı olduğunu ve başarı ile uygulandığını da sözlerine ekledi.


AK Parti’den CHP’ye geçen Tuzla Belediyesi’nin borcu açıklandı

31 Mart Yerel seçimlerinde AK Parti’den CHP’ye geçen Tuzla Belediyesi’nin Şadi Yazıcı döneminden kalan borcu açıklandı.

CHP’li Eren Ali Bingöl yönetimindeki Tuzla Belediyesi’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre; belediyenin bankalara 138 milyon 984 bin 687 TL kredi borcu, 227 milyon 242 bin 164 TL kamu kurumlarına ve 584 milyon 283 bin 293 lira da müteahhitlere olmak üzere toplam 950 milyon 510 bin 145 lira borcu bulunuyor.


Adıyaman'da kaçak salep soğanı toplayan 5 kişiye 1 milyon 935 bin 705 lira ceza

Adıyaman' Jandarma Komutanlığı ekipleri, ilçe kırsalında, koruma altında bulunan salep soğanı toplayan 5 kişiyi suçüstü yakaladı.

Ekipler, 150 kilogram salep soğanı topladığı tespit edilen 5 kişiye "biyolojik çeşitliliği tahrip etme" suçundan toplam 1 milyon 935 bin 705 lira para cezası kesti.


İsrail ordusunun baskın yaptığı Şifa Hastanesinde bulunan üçüncü toplu mezardan 49 ceset çıkarıldı

İsrail ordusunun baskın yaptığı Gazze kentindeki Şifa Hastanesinde bulunan üçüncü toplu mezardan 49 Filistinlinin cesedinin çıkarıldığı duyuruldu. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, Şifa Hastanesinde sürdürülen çalışmalara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, "Sağlık ekipleri, Şifa Hastanesi yerleşkesinde şu ana kadar 3. toplu mezarı tespit etti ve buradan şu ana kadar 49 Filistinlinin cesedi çıkarıldı, çalışmalar sürdürülüyor" ifadesi kullanıldı. İsrail askerleri tarafından çok sayıda Filistinlinin alıkonulduğuna ve kaybedildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Çalışmalar bitmedi ve yeni onlarca cesedin çıkarılmasını bekliyoruz" ifadesine yer verildi.


İsrail'in 215 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 34 bin 844'e çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 215 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 7 katliam gerçekleştirdiği, saldırılarda 55 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 200 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 844'e çıktığı aktarılan açıklamada, yaralı sayısının 78 bin 404'e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hala enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.


Evinde uyuşturucu ele geçirilen şarkıcı Kalben Sağdıç gözaltına alındı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yürütülen bir soruşturma kapsamında şarkıcı Kalben Sağdıç'ın Beyoğlu'ndaki evine operasyon düzenledi. Adreste yapılan aramada 3 parça halinde 15 gram skunk, 2 bin avro, 730 dolar ve 1500 lira para ele geçirildi.

Şüpheli Kalben Sağdıç, "uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç etme" suçundan gözaltına alındı.


CHP'li Öztürkmen: Torpilin adı mülakat oldu

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, son günlerde mülakat uygulamasının kamuoyunda tartışıldığını söyledi. Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı ile Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan görevde yükselme sınavında "yaşananları ortaya koyduklarını" belirten Öztürkmen, yazılı sınavda yüksek puan alan kişilerin mülakatta düşük puan verilerek elendiğini öne sürdü. Öztürkmen, "Torpilin adı mülakat oldu" dedi.

Mülakatsız 60-80 bin öğretmenin atanmasına ilişkin kamuoyunda beklenti olduğunu ifade eden Öztürkmen, bu beklentinin karşılanmadığını; rakamın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından 20 bin olarak açıklandığını kaydetti. Mülakatın da uygulanacağının açıklandığını söyleyen Öztürkmen, iktidarın mülakatın kaldırılacağı yönünde seçim öncesi verdiği sözleri tutmadığını belirtti. Öztürkmen, memur ve memur emeklisi maaşlarının gelen zamlarla eridiğini, "iktidarın enflasyonun faturasını işçinin, emeklinin, memurun omuzuna yüklemekten çekinmediğini" ifade etti. Memur emeklilerinin, maaş artış ve zamlardan çalışanlara verilen oranda faydalandırılmadığını dile getiren Öztürkmen, "Çalışan memurlarla emekli memur arasındaki maaş makası gittikçe açılmakta, yıllarını devlete hizmet etmeye ayırmış milyonlarca memur emeklisi haksızlığa uğramakta." diye konuştu.


Türk Eğitim-Sen okul müdürü Oktugan'ın öldürülmesini protesto edecek

Türk Eğitim-Sen üyesi eğitimciler, İstanbul'da özel bir lisenin okul müdürü İbrahim Oktugan'ın, okuldan atılmasından sorumlu tuttuğu yabancı uyruklu bir öğrencisinin silahlı saldırısıyla öldürülmesini protesto etmek için yarın ilk derse girmeyecek, hafta sonuna kadar diğer derslere girerken siyah kokart veya kurdele takacak. Açıklamada, sendikanın 2019'da eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti önleyici tedbirlerin alınması ve failler hakkında caydırıcı müeyyideler getirilmesi amacıyla hazırladığı ve milletvekilleri aracılığıyla TBMM'ye ilettiği düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtildi. Sendika Genel Başkanı Talip Geylan da açıklamada konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Perşembe günü ilk derse girmiyor, tüm okullarımızda basın açıklamalarımızla ses yükseltiyor ve 'Yeter artık.' diyoruz. Meslektaşlarımıza yönelik şiddeti önleyecek etkili tedbirleri getirecek yasal düzenlemelerin yapılması için daha kaç canımızı yitireceğiz? Tüm meslektaşlarımızı sesimize destek olmaya ve hafta sonuna kadar siyah kokart/kurdele ile derslere girmeye davet ediyorum.

Türkiye Kamu-Sen: Cuma günü iş bırakacak

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, İstanbul'da özel bir lisenin okul müdürü İbrahim Oktugan'ın, öğrencisinin silahlı saldırısıyla öldürülmesini protesto etmek için Türk Eğitim-Sen öncülüğünde, 10 Mayıs Cuma günü okullarda iş bırakma eylemi yapılacağını bildirdi. Kahveci, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hayatımızı emanet ettiğimiz sağlık çalışanlarımız, geleceğimizi emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz, postacılarımız, zabıtalarımız, güvenlik görevlilerimiz sokak ortasında, kurumlarında, iş yerlerinde, görevleri başında darp ediliyor, hayatları ellerinden alınıyor. Böyle bir vandallığa izin veremeyiz" değerlendirmesinde bulundu. Kahveci, şunları kaydetti:

Türk Eğitim-Sen'in aldığı karar gereğince 9 Mayıs Perşembe günü kamu çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etmek amacıyla öğretmenlerimiz ilk derslere girmeyecek, cuma günü ise iş bırakma eylemi yapılacaktır. Sendikamızın aldığı bu kararı destekliyor, imkanı olan tüm kamu çalışanlarımızın da bu haklı protestoya destek vermesini bekliyoruz.

Toplumumuzda kamu görevlilerimizin hak ettiği değeri ve saygıyı görmesi için yetkililerimizi gerekli tedbirleri almaya, eylem ve söylemlerinde daha hassas davranmaya davet ediyoruz.


ABD basını: ABD, İsrail'in Refah'a kara saldırısı kararının ardından bomba sevkiyatını durdurdu

ABD basınında yer alan haberlere göre, gizlilik endişesi nedeniyle ismini vermek istemeyen üst düzey bir yetkili, İsrail'e bomba sevkiyatına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yetkili, İsrail'e sevkiyatın 900 kilogramlık 1800 ve 225 kilogramlık 1700 bombadan oluştuğunu iddia ederek, bu bombaların yoğun yerleşim bölgelerinde nasıl kullanılacağından endişeli olduklarını ileri sürdü. İsrail'in Refah'a karadan saldırmaya karar vermesinin ardından ABD'nin geçen hafta sevkiyatı durdurma kararı aldığını öne süren yetkili, sevkiyatın daha sonra yapılıp yapılmaması konusunun belirsiz olduğunu ifade etti.

İsrail ordusu, dün sabah Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Gazze'nin Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu. The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi de dün ABD'de Joe Biden yönetiminin, İsrail'in Gazze'de kullandığı belirtilen yaklaşık 6 bin 500 Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM) satışını ertelediğini öne sürmüştü.


İstanbul Havalimanı'nda arızalanan kargo uçağı gövde üzerine iniş yaptı

İstanbul Havalimanı'nda, yabancı bir kargo şirketine ait kargo uçağı, iniş takımlarının arızalanması üzerine gövde üzerine iniş yaptı. Uçak gövde üzerine sorunsuz olarak inişini gerçekleştirirken kabin ekibi yaralanmadan uçağı terk etti. Kazayla ilgili incelemeler sürüyor.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


İsrail, Kerem Şalom sınır kapısını yeniden açıyor

İsrail, Gazze Şeridi sınırındaki Kerem Şalom sınır kapısını tekrar açıyor. İsrail'in Kerem Şalom sınır kapısından sorumlu kurumdan yapılan açıklamada, Mısır'dan gelen yardım kamyonlarının güvenlik denetiminden geçtiği ifade edildi. Hamas'ın Kerem Şalom sınır kapısına düzenlediği saldırıda dört İsrail askerinin ölmesinin ardından İsrail Kerem Şalom sınır kapısını Pazar günü kapatmıştı.


DEM Parti binasına silahlı saldırı

Şanlıurfa’da DEM Parti’nin Birecik İlçe Başkanlığı’na silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda büronun camlarına 14 adet mermi isabet ettiği öğrenildi. Şanlıurfa Valiliği Birecik ilçesinde DEM Parti’nin bürosuna yönelik yapılan silahlı saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, faillerin yakalanması için çalışmaların yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Birecik ilçemizde 08.07.2024 tarihinde gece 03.00 sıralarında Meydan Mahallesi Dr. Abdulkadir Erdil caddesi üzerinde bulunan Birecik DEM Parti ilçe binasına kurşun isabet ettiği belirlenmiş olup failin tespit edilmesine ve yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Gerekli tahkikata başlanılmış olup konu Valiliğimiz tarafından yakından takip edilmektedir. Gelişmelerden kamuoyuna bilgi verilecektir.

GNCRuk4W0AAhNn6.jpeg
Fotoğraf: X / @DEMurfail

Mısır medyası: Heyetler arasında "Gazze'de ateşkes" müzakereleri bugün tamamlanacak

Mısır'da yayın yapan "El-Kahire el-İhbariye" televizyonunun üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberde, Gazze'de ateşkes ve esir takasına ilişkin açıklamaya yer verildi. Habere göre, ismi açıklanmayan yetkili, taraflar arasında Kahire'de yürütülen müzakerelerin bugün tamamlanacağını söyledi. İsrail'e Refah'ta gerilimi tırmandırmanın tehlikeli olduğunu bildirdiklerini dile getiren kaynak, Mısır'ın her türlü senaryoya hazır olduğunu belirtti.

Mısır'da yayın yapan "El-Kahire el-İhbariye" televizyonunun dün üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Hamas, Katar ve ABD'li heyetlerin Kahire'deki müzakerelere katıldığı aktarılmıştı. Katar ve ABD'li heyetlerin Mısır güvenlik heyeti ve Hamas heyetiyle görüşmelerini sürdürdüğü kaydedilen haberde, Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması için Mısır'ın çabalarını sürdürdüğü ifade edilmişti.


Dünya genelinde geçen ay "en sıcak nisan" olarak kayıtlara geçti

Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sisteminden yapılan açıklamada, geçen ayın ortalama yüzey hava sıcaklığının 15,03 derece ölçüldüğü belirtildi. Açıklamada, bu ölçümün ocak için 1991-2020 ortalamasının 0,67 derece üzerinde olduğu aktarıldı.

Geçen ayın şimdiye kadar küresel olarak kaydedilen "en sıcak nisan" olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, ayrıca son 12 ayın üst üste kaydedilen en sıcak aylar olduğu kaydedildi. Açıklamada, son 12 aydaki (Mayıs 2023-Nisan 2024) küresel ortalama sıcaklığın 1991-2020 ortalamasının 0,73 santigrat derece üzerinde ölçüldüğü bildirildi. Ayrıca sıcaklıkların en çok Doğu Avrupa bölgesinde ortalamanın üzerinde görüldüğü ifade edildi.

Avrupa dışındaki durum

Dünya genelindeki duruma da yer verilen açıklamada Avrupa dışında, sıcaklıkların Kuzey Amerika'nın kuzey ve kuzeydoğusunda, Grönland'da, Doğu Asya'da, Orta Doğu'nun kuzeybatısında, Güney Amerika'nın bazı kısımlarında ve Afrika'nın büyük bölümünde ortalamanın üzerinde seyrettiği kaydedildi.


Endonezya: Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine yönelik her türlü girişim insanlık suçudur

Endonezya Dışişleri Bakanlığından, İsrail'in, Gazze'nin Refah kentine yönelik kara saldırılarına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, "Refah da dahil olmak üzere Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesine yönelik her türlü girişim, insanlığa karşı işlenmiş bir suç anlamına geldiği için kabul edilemez." ifadeleri kullanıldı. Bakanlık insani yardımların ulaştırılmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini yineleyerek, "ivedi ve kalıcı bir ateşkes" çağrısında bulundu. Açıklamada ayrıca, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumun İsrail'in zalim vahşetini durdurması gerektiği" belirtildi.


Amsterdam Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterileri sürüyor

Hollanda'da Gazze ile dayanışmalarını göstermek amacıyla Amsterdam Üniversitesi (UvA) kampüsünde başlayan gösteriler, polis müdahalesine rağmen devam ediyor. Öğrenciler, dün başlayan ve bugün sabaha karşı polis müdahalesiyle dağıtılan eylemlerini yeniden sürdürüyor. Grup daha sonra şehir merkezine doğru yürüyüşe geçerek üniversiteye ait Oudemanhuispoort binasının içinde ve önünde kamp kurmaya başladı. Göstericiler eylemleri sırasında binanın etrafında barikat kurdu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU