ABD: Çin'in desteğiyle Rus savaş sanayisi, Sovyet dönemini geçti

Çin'in Rusya'ya drone'dan jet motoruna kadar birçok parça sattığı öne sürüldü

Rusya, nükleer kapasiteli kıtalararası balistik Yars füzesiyle martta deneme atışı yapmıştı (Reuters)

ABD, Rusya'nın Sovyet döneminden bu yana görülen en büyük askeri genişlemeye gittiğini, Çin'in de buna destek verdiğini iddia etti.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen yetkililer, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e, Rusya'nın askeri sanayisinin Çin'in sağladığı yardımlarla güçlendiğini belirtti.

Yetkililer, Çin ve Rusya'nın ortak drone programı yürüttüğünü savundu. Buna ek olarak Pekin'in Kremlin'e turbojet motoru, mikroelektronik aksam ve üretim için parça gönderdiğini öne sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington'ın verilerine göre Rusya, 2023'ün son çeyreğinde yaklaşık 900 milyon dolarlık makine parçası ithal etti. Bunların en az yüzde 70'inin Çin'den satın alındığı, Kremlin'in bu parçaları balistik füze yapımında kullandığı savunuldu.

ABD'li yetkililer ayrıca Rusya'nın füze, tank ve uçak üretiminde kullandığı mikroelektronik aksamların yüzde 90'ını da Çin'den satın aldığını iddia etti. 

Pekin'in Kremlin'e nitroselüloz sattığı da savunuldu. Rusya'nın bu yanıcı maddeyi havan mermisi üretiminde kullandığı öne sürüldü.

Kaynaklar, Rusya'nın Ukrayna savaşında Çin'den aldığı destekle güçlendiğini savunarak şunları söyledi: 

Rusya, savunma sanayisi alanında Sovyet döneminden bu yana en ciddi genişlemeyi gerçekleştiriyor. Bu, savaşın başında mümkün olduğunu düşündüğümüzden daha hızlı şekilde ilerliyor. Ukrayna'yı desteklemek için şu anda yapabileceğimiz en etkili hamlelerden biri, Çin'i Rusya'nın askeri sanayisini yeniden inşa etmesine destek vermekten vazgeçirmektir.

ABD'nin NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) Orgeneral Christopher Cavoli, perşembe günkü açıklamasında, Rusya'nın savaşta verdiği kayıpları beklenenden daha hızlı telafi ettiğini söylemişti.

Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı'nın (SACEUR) başındaki Orgeneral, Rus ordusunun sadece kayıpları telafi etmekle kalmayıp, gücünü daha da artırdığını belirtmişti.

CNN'in haberinde, "ABD'li yetkililerin açıklamaları, bu hızlı toparlanmanın ardında büyük oranda Çin'in olduğunu gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

Fransız haber ajansı AFP'yse ABD'nin bu bilgileri paylaşarak, Avrupa ülkelerinin Çin'e baskı yapmasını sağlamayı hedeflediğini yazdı

Haberde, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, Çin Başbakanı Li Çiang'ın davetiyle 14-16 Nisan'da Pekin'e gideceği hatırlatıldı.


Independent Türkçe, CNN, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU