Büyük güne 24 saat kala skandal patladı: Oscar adayı filme şok suçlama

En İyi Film dahil 5 dalda Akademi Ödülü'ne aday gösterildi

13 milyon dolarlık bütçeyle çekilen Geride Kalanlar huysuz öğretmen, yas tutan aşçı ve sorunlu öğrencinin tatil serüvenini anlatıyor (Focus Features)

Alexander Payne'in ödül yarışındaki filmi Geride Kalanlar (The Holdovers), David Hemingson imzalı hikayesinin En İyi Özgün Senaryo dalında aday gösterildiği Oscar gecesi öncesinde tartışmalarla karşı karşıya.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filmde Paul Giamatti, Noel tatili boyunca yatılı bir okulda Dominic Sessa'nın oynadığı öğrenciye bakmak zorunda kalan alaycı bir öğretmeni canlandırıyor. 

Luca ve Paddington 2'nin yazarı Simon Stephenson'a göre senaryo, kendisini birkaç gün boyunca genç bir hastaya bakarken bulan alaycı bir çocuk doktorunu konu alan ve henüz gösterime girmemiş Frisco'nun senaryosuyla çarpıcı benzerlikler taşıyor. 

Stephenson her iki senaryodaki sahneleri ve genel yapıları karşılaştıran belgeler hazırladı. Bunlardan birini cumartesi günü kamuoyuna açıklayan Variety, Stephenson'ın belgeleri yardım istemek için ocakta Amerika Yazarlar Birliği'ne gönderdiğini bildirdi. 

"Satır satır intihal"

Stephenson, Amerika Yazarlar Birliği'nin krediler direktörü Lesley Mackey'yle filmlerin benzerlikleri hakkında konuştuktan sonra gönderdiği e-postada, "Geride Kalanlar'ın senaryosunun Frisco'dan satır satır intihal edildiğine dair kanıtlar gerçekten çok fazla. En kısa örneğe bile bakan herkes hemen hemen her zaman 'küstah' kelimesini kullanıyor" diye yazdı.

Bir belgeye göre, Payne'e 2013 ve 2019'da senaryo taslakları gönderilerek projeye katılması sağlanmış.

Belgede, "Geride Kalanlar'ın senaryosunun anlamlı bütünlüğü Frisco senaryosundan aktarma yoluyla kopyalanmıştır" deniyor. 

Buna Frisco'nun senaryosunun tüm hikayesi, yapısı, sıralaması, sahneleri, sahneler içindeki sıralı alt vuruşlar, satır satır aksiyon ve diyalog içeriği, karakterler, arklar, ilişkiler, tema ve ton dahil. Bunların büyük bir kısmı satır satır yapılmış ve Frisco'da yaratılan çok sayıda benzersiz ve son derece spesifik unsur, Geride Kalanlar'da kolaylıkla ve kesin olarak tanımlanabilir.

Geride Kalanlar'ın senaryosu, oylama süreci geçen ayın sonunda biten Oscar Ödülleri'nde En İyi Özgün Senaryo dalında Maestro, Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomy of a Fall) Bir Skandalın Peşinde (May December) ve Başka Bir Hayatta'yla (Past Lives) yarışacak. 
 

Independent Türkçe, Variety, Hollywood Reporter, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU