İPA'dan kentsel dönüşüm raporu: İstanbul'un en riskli 8 ilçesinde acil dönüşüme ihtiyaç var

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) kentin rezerve ve riskli alanlar raporunda acil dönüşüm gerektiren 8 ilçeyi açıkladı

Ekran alıntısı: İPA

Raporda bu ilçelerin  Büyükçekmece, Güngören, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Tuzla ve Zeytinburnu olduğu vurgulandı. Beş ilçde ilan edilenin beş katı, Tuzla'da ise bakanlığın ilan ettiğinin 38 katı dönüşüme ihtiyaç duyulduğu belirtilen raporda şu vurgular yer aldı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul il genelinde 142 Afet Öncelikli Müdahale Alanı belirlenmiştir. Bu alanlarda yer alan 207 bin yapının risk altında olduğu paylaşılmıştır. Buna ek olarak riskli binaların %40’ının Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece’de yer aldığı belirtilmiştir. 8 ilçede İBB’nin öncelikli müdahale alanı olarak değerlendirdiği 20 milyon m2’den fazla alan bulunurken, bu ilçelerde 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli ilan edilmiş herhangi bir alan bulunmamaktadır. Büyüklüklerine göre bu alanlar sırası ile Beylikdüzü, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy ve Esenyurt gibi İstanbul’un Avrupa yakasında bütünleşik deprem riskinin yoğun olarak gözlemlendiği ve yer bilimcilerin sıklıkla zemin özellikleri konusunda uyarılarda bulunduğu ilçeler ile Anadolu Yakasında Maltepe, Sultanbeyli ve Sancaktepe ilçeleri olarak ortaya konulmuştur. Hem 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli ilan edilen, hem de İBB’nin çalışmaları doğrultusunda öncelikli müdahale alanlarının tespit edildiği ilçeler ise Büyükçekmece, Güngören, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Tuzla ve Zeytinburnu olarak öne çıkmaktadır. Bununla birlikte bu ilçeler detaylı değerlendirildiğinde ilan edilenden çok daha fazla alanda dönüşüm ihtiyacı öne çıkıyor. Kümülatif olarak değerlendirildiğinde bu ilçelerde ilan edilenin 5 katı daha fazla  alanda müdahale ihtiyacı bulunmaktadır. İlçeler tekil olarak değerlendirildiğinde ise durum daha da çarpıcı hale gelmektedir: örneğin Tuzla ilçesinde Bakanlığın ilan ettiğinin 38 katı büyüklükte bir alanda kentsel dönüşüm ihtiyacı mevcuttur. 


Raporda rezerv alanlarının ranta açıldığı belirtilerek "Rezerv alan konusuyla ilgili öne çıkan en önemli ve en tehlikeli alanların başında Kanal İstanbul güzergahı geliyor. Kanal İstanbul güzergahındaki rezerv alanlarda merkezi yönetim tarafından yapılan açıklamalara göre 500 bin, İPA’nın analizine göre 2 milyon yeni nüfus artışı öngörülüyor" denildi. Açıklama şu ifadelerle sürdü: 

6306 sayılı Kanun kapsamında ilan edilen 8 rezerv alanda donatı alanlarının imara açıldığı, ilan edilen 4 riskli alanda ise yine donatı alanının imara açılması ve emsal artışı, fonksiyon değişiklikleri ile rant yaratıldığı ortaya çıkmaktadır. Bu alanların bir kısmı Çekmeköy ve Dikimevi gibi eski Askeri Alanlar olurken, bir kısmı da Fikirtepe, Zeytinburnu Nakliyeciler sitesi gibi şehir merkezinde yer alan alanlardır. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU