Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Dışişleri Bakanı Fidan'dan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Gazze için ateşkes çağrısı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ilk oturumunda yaptığı konuşmada, Gazze'deki vahşetin bir an önce durdurulması gerektiğini vurgulayarak, uluslararası toplumu ve G20'yi ateşkes ve iki devletli çözüm için daha etkin rol oynamaya çağırdı. Uluslararası toplumun küresel eşitsizlik ve adaletsizlik, ekonomik kırılganlıklar, çevresel sorunlar ve yapay zeka gibi çığır açan teknolojilerin getirdiği birçok sınamayla da karşı karşıya olduğunu belirten Fidan, küresel diplomasi ve G20'nin tüm kriz alanlarında ortak inisiyatif geliştirmesinin önemine dikkati çekti.


Venezuela'da İliç benzeri kaza: Yasa dışı altın madeni çöktü, 30 kişi hayatını kaybetti, 100'ü aşkın kişi toprak altında

Venezuela'nın Bolivar eyaletindeki yasa dışı altın madeninin çökmesi sonucu ilk belirlemelere göre 30 kişi öldü, 100'den fazla kişi toprak altında kaldı. Yetkililer, eyalete bağlı Angostura kasabasında, yasa dışı işletilen altın madeninde çökme meydana geldiğini bildirdi. Olayda şimdiye kadar 30 kişinin hayatını kaybettiğini belirten yetkililer, 100'den fazla kişinin de mahsur kaldığını ifade etti. Bolivar eyaleti Vatandaş Güvenliği Sekreteri Edgar Colina Reyes, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bağımsız bir komisyonunun bölgeye hareket ettiğini ve olaya ilişkin kapsamlı soruşturma başlatıldığını duyurdu. Helikopterle kasabaya arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Venezuela basınında çıkan haberlerde çökmenin heyelandan kaynaklandığı ve toprak altında tam olarak kaç kişinin kaldığının bilinmediği ifade edildi. Brezilya sınırındaki Bolivar eyaleti altın, elmas, demir, boksit ve koltan rezervlerinin zengin olmasıyla tanınıyor.


İsrail Parlamentosu'nda Al Jazeera Tasarısı: Televizyonun İsrail'den yayın yapmasının engellenmesine karar verildi

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, hükümetin Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun İsrail'den yayın yapmasını engellemek için gerekli prosedürlerin tamamlandığını belirtti. İsrail parlamentosundan yapılan açıklamaya göre Karhi, Ulusal Güvenlik Komitesinin, "İsrail'in güvenliğine zarar vermesi halinde herhangi bir yabancı basın kuruluşunun yayınını yasaklamayı öngören" yasa tasarısını görüştüğü oturuma katıldı. Daha önce yapılan yasal düzenlemelerle Al Mayadeen TV'nin yayınlarını engellediklerine işaret eden Karhi, Al Jazeera'nın kapatılması için de gerekli prosedürleri devreye aldıklarını söyledi. İsrailli bakanlar, medyada "Al Jazeera Tasarısı" olarak bilinen yasa tasarısını 12 Şubat'ta onaylamış ve parlamento da aynı gün yapılan ilk okumada yasaya ilk onayı vermişti.


Fatma Sevim Baltacı'nın hayatını kaybettiği kazada sürücüye 6 yıla kadar hapis istemi

AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Fatma Sevim Baltacı'nın hayatını kaybettiği trafik kazasının ardından tutuklanan sürücü Muratcan Türkyılmaz hakkında, "taksirle ölüme neden olma" suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İstanbul 41. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame kapsamında sanık Türkyılmaz'ın yargılanmasına 20 Mart'ta başlanacak.


Galata Kulesi bir ay ziyarete kapalı olacak

Galata Kulesi, depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları sebebiyle 23 Şubat'tan itibaren bir ay süreyle ziyarete kapalı olacak. Tespit edilen detaylar doğrultusunda kulenin dış cephe onarımı da yapılacak. Restorasyon çalışmaları sırasında kulenin beden duvarlarında bulunan 400'e yakın göçmen kuş yuvasına zarar verilmeyecek. Tüm uygulamalar, kuş yuvaları ve ebabil kuşlarının göç mevsimi gözetilerek gerçekleştirilecek.


Emekli ikramiyesi komisyondan geçti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Ordu mitinginde yaptığı konuşmada, emeklilerin bayram ikramiyesine yüzde 50'lik bir artış yapılarak 3 bin lira ödeneceğini açıklamıştı. Son olarak bayram ikramiyesinin 3 bin TL'ye yükseltilmesini öngören madde Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.


MHP'li Yönter'den İliç nedeniyle Murat Kurum'u eleştirenlere sert ifadeler: Utanmazlar, edepsizler...

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter; Çöpler Altın Madeninde yaşanan heyelanla ilgili Murat Kurum'a yöneltilen eleştirilere "Utanmazlar, edepsizler" sözleriyle tepki gösterdi. Partisinin Tuzla ilçe başkanlığında konuşan Yönter şunları söyledi:

Gittiği pazarda birdenbire Erzincan İliç Çöpler köyündeki altın madeninde meydana gelen heyelanın faturasını İBB Başkan adayımız Murat Kurum'a kesmek istediler. Acı var ortada, milyonlarca metreküp toprak istiflendiği yerden tıpkı sel gibi vadiye kaymış, 9 canımız kalmış orada. 'ÇED raporu, kapasiteyi kim artırdı, siyanür yer altı sularına karışarak Fırat Nehri'ni kirletti, kirletecek.' bunları işittik. Gündem İliç'ten, altın madeninden İstanbul'a geldi. İBB'nin kampanyasına İliç'i alet ettiler, utanmazlar, edepsizler. Bunların hayatları, işleri güçleri istismar. 'Tam yol ileri.' diyor ya İmamoğlu, o tam yol ilerinin sonunda uçurum ve afet var. CHP'yi bekleyen afet var.

Son 5 yılda İstanbul'da yalandan başka bir şey yapılmadığını öne süren Yönter, "Sadece yalan, riya, aldatma. İBB Başkanı, İstanbul'u sukutuhayale uğrattı. Şehremini, şehri emanet edeceğimiz kişi demek. Bu adam emin değil. Emin olmayan birisine biz İstanbul'da ikinci 5 yılı nasıl verebiliriz?" ifadelerini kullandı.


Google'dan yeni yapay zeka modeli: Gemma 

Google, geliştiricilerin yapay zekayı sorumlu bir şekilde oluşturmalarına yardımcı olmak amacıyla, yeni nesil açık kaynak modeli Gemma'yı tanıttı. Google'dan yapılan açıklamada, Gemma model ailesinin, yapay zeka sohbet robotu Gemini ile aynı araştırma ve teknolojiyle oluşturulduğu ve son teknoloji açık kaynak modeline sahip olduğu bildirildi. DeepMind ve Google'daki diğer ekiplerce geliştirilen yeni modelin Gemini'den ilham aldığı ifade edilen açıklamada, geliştirici inovasyonunu destekleyecek, işbirliğini teşvik edecek ve Gemma modellerinin sorumlu kullanımına rehberlik edecek araçların da yayınlandığı bildirildi. Açıklamada, Gemma'nın bugünden itibaren dünya çapında kullanıma sunulduğu belirtilerek, model hakkında bilgi verildi.


AA: MİT, PKK'lı Fatma Sakana'yı Suriye'de etkisiz hale getirdi

Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre; Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK/PAJK'ın sözde sorumlularından "Sorhin Rojhilat" kod adlı Fatma Sakana'yı, Suriye'nin Kamışlı şehrinde düzenlediği nokta operasyonuyla etkisiz hale getirdi.  PKK'nın 2 Eylül 2012'de Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde 10 askeri şehit ettiği saldırının faillerinden olan Sakana, daha sonra Suriye ve Irak'ta örgütün sözde sorumluları arasında yer aldı. Sakana'nın, Irak'ta bulunduğu dönemde terör örgütü PKK yöneticilerinden Duran Kalkan ile faaliyet yürüttüğü belirlendi.


Bakan Şimşek: Fiyat istikrarını merkeze alan, bütçe disiplinini ve sürdürülebilir cari açığı hedefleyen programımızı kararlılıkla uyguluyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kayseri'de reel sektör ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirterek, "Türkiye Yüzyılı'nda ekonomimiz, yerelde başlayan kalkınmayla değer üretmeye devam edecek." ifadesini kullandı. Şimşek, sosyal medya hesabı X'ten, Kayseri'de gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin paylaşımda bulundu. Fiyat istikrarını merkeze alan, bütçe disiplinini ve sürdürülebilir cari açığı hedefleyen programlarını kararlılıkla uyguladıklarını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

Toplumun geniş kesimleri tarafından sahiplenilmesi, programımızın başarısını pekiştirecektir. Bu çerçevede, her fırsatta ülkemizin dört bir yanında ekonomi politikalarımızın hedeflerini ve sonuçlarını anlatıyoruz. Manisa, Bartın ve Kocaeli'den sonra bugün de Kayseri'de reel sektör ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldik. Türkiye Yüzyılı'nda ekonomimiz yerelde başlayan kalkınmayla değer üretmeye devam edecek.


Mardin'deki PKK/KCK davasında 15 sanığa hapis cezası

Mardin'de PKK/KCK yapılanmasında yer aldıkları iddiasıyla aralarında eski HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ın da bulunduğu 15 sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay ile 7 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan Gülser Yıldırım, Sedat Dağ, Mesut Amak, Abdulkadir Aktaş, Erdal Irmak ve Genco Akman'a 6'şar yıl 3'er ay, Musa Alkan ve İsa Durç'a 6'şar yıl 10 ay 15'er gün, Lokman Ekenek, Davut Şahin, Nazım Kök, Ziver Gümüş, Davut Bozan, İpek Güneş ve Ayşe Bozan'a ise 7'şer yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. Heyet, sanıklar hakkında uygulanan yurt dışına çıkış yasağı tedbirinin devamına hükmetti.


Belediyelere üç ayda bir karne vereceklerini söyleyen Özgür Özel, Antalya'da konuştu: Antalya Büyükşehir Belediyesinden memnuniyetsizlik bekliyordum ama anketler öyle göstermedi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partilerinden seçilecek belediye başkanlarına 3 ayda bir "karne" vereceklerini söyledi. Antalya'daki Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde partisinin belediye başkan adayları tanıtım törenine katılan Özel; aday belirleme süreçlerinin her zaman zorlu olduğunu vurgularak, sürecin kırgınlık yaşanmadan tamamlanmasının imkansız olduğunu belirtti. Özel, gelecek 5 yılda bunu engellemenin yollarını arayacaklarını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

Sürekli ölçme ve değerlendirmeyle, mevcut belediye başkanlarımıza, halk memnuniyet anketlerini tek bir merkezden ortak, doğru örneklem ve yöntem konusunda herkesin mutabık olduğu bir ölçüde değerlendirme sistemiyle, milletimizin görevlendirdiği, partimizin üyesi olan belediye başkanlarına sürekli 3 ayda bir karne vereceğiz. Gelecek 5 yılın sonuna gelindiğinde, önlerine konulan anketler bir sürpriz, üzülecek ya da sevinilecek bir şey olmayacak. 5 yıl yönettikleri, kötüye giden bir şey varsa, tedbir aldıkları, güçlü kaslarını kuvvetlendirdikleri, zayıf yanlarını telafi edecekleri bir sürecin son belgesi olacak. Bunu sağlayana kadar aday belirleme süreçleri tüm partilerde hep sancılı oldu. Bu kriterler olmazsa da öyle olmaya devam edecek.

Özgür Özel, tekrar aday göstermedikleri belediye başkanlarının vatanseverliğinden, dürüst yöneticiliklerinden ve çalışkanlarından hiç şüphe duymadıklarını söyledi. Antalya'nın nüfusunun 2 milyon 600 bin olduğunu ancak her yıl 16 milyonu yabancı, 9 milyonu yerli 25 milyon insanın kente geldiğini kaydeden Özel, İller Bankası ya da diğer kamu kurumlarının desteğinin ise 2 milyon 600 binlik nüfusa göre olduğunu belirterek şöyle devam etti:

Anketlerde Antalya Büyükşehir Belediyesinden bir memnuniyetsizlik bekliyordum. Ama anketler öyle göstermedi. 15 gün arayla iki anket yaptık. Sunumu izleyince, 5 yılda ne emek verilmiş anladım. Muhittin Böcek, ikinci 5 yılı hak ediyor. Antalya da Muhittin Böcek'i hak ediyor.


WSJ: İsrail, Gazze'yi kuzey ve güney olarak ikiye ayıran bir yol inşa ediyor

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İsrail'in askeri hareketliliği kolaylaştırmak için Gazze'yi kuzey ve güney olarak ikiye bölen bir yol inşa ettiğini öne sürdü. WSJ'nin İsrail ordusundan yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail'in yapımı devam eden yaklaşık 8 kilometre uzunluğundaki çakıl taşlı yolun, İsrail sınırından Akdeniz kıyısına uzanarak Gazze kentini ikiye böldüğü kaydedildi. WSJ'nin ulaştığı uydu görüntülerine göre, Gazze kentini doğu-batı ekseninde kesen eski yolun kuzeyine inşası süren yeni yol, tarlalar ve az nüfuslu yerleşim bölgelerinden geçiyor. İsrail'in Kanal 14 televizyonunda 17 Şubat'ta yayınlanan görüntüler kanıt gösterilerek, İsrailli mühendislerin tasarladıkları güzergah üzerindeki yapıları yıkmayı planladığı ve askeri koridoru genişletmek için yola çakıl dökmeye başladığı bildirildi.


Koç grubundan "İmamoğlu" açıklaması: Siyasetin bir parçası değiliz

Koç grubu, grubun Ekrem İmamoğlu’nu gelecekte Cumhurbaşkanı yapacağı iddialarına ilişkin olarak açıklama yaptı. Gazeteci Enver Aysever, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'nun Koç grubuyla anlaştığını ve onların desteğiyle Cumhurbaşkanı olacağını öne sürmüştü. Konuya ilişkin Koç grubundan açıklama geldi.  Koç Holding internet sitesinden yayınlanan açıklama şu ifadeler kullanıldı:

Dijital bir yayında dile getirilen “Koç Grubu’nun Ekrem İmamoğlu’nu gelecekte Cumhurbaşkanı yapacağı” iddiası vesilesiyle açıklama yapma gereği duyulmuştur. Hiçbir somut delil gösterilmeden, ilgisiz olayları neden sonuç ilişkisi barındırmaksızın birbirine bağlayan bu iddialar tümüyle gerçek dışıdır. Ülkemizin ekonomik ve toplumsal kalkınması için 100 yıla yakın süredir var gücüyle çalışmakta olan Topluluğumuz, siyasetin bir parçası değildir. Son dönemde Koç Topluluğu’nu ve Koç Ailesi'ni hedef alan asılsız iddiaların kamuoyunda kasıtlı bir şekilde yanlış algıya yol açmak için gündeme getirildiğini dikkatle gözlemliyoruz. Gerçek dışı iddialarla Topluluğumuzun hedef alınmasına asla izin vermeyeceğiz. Bu vesileyle, gazetecilik etiği ile bağdaşmayacak şekilde mesnetsiz bilgi yayan ve Topluluğumuzu zan altında bırakma sorumsuzluğunu sergileyen kişilere yönelik hukuki haklarımızı kullanacağımızı belirtmek isteriz. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.


İsrail, Mescid-i Aksa İmam Hatibi Sabri'yi "teröre teşvik" suçlamasıyla yargılama kararı aldı

İsrail'in, "teröre teşvik" suçlamasıyla Mescid-i Aksa İmam Hatibi ve eski Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh İkrime Sabri hakkında iddianame hazırlama kararı aldığı bildirildi. Şeyh Sabri'nin "teröre teşvik" suçlamasıyla mahkemeye çağrılacağına işaret edilen açıklamada, Şeyh Sabri hakkındaki yargılama kararının hükümete bağlı hukuk müsteşarı ve devletin başsavcısının onayıyla alındığı ifade edildi. Açıklamada, Şeyh Sabri'nin İsrail güçlerinin öldürdüğü Filistinlilerin ailelerine taziyede bulunduğu aktarıldı.


THY uçaklarında TRT'nin dijital platformu "tabii" erişime açıldı

Türk Hava Yolları (THY), TRT'nin dijital platformu "tabii" içeriklerinin uçak içi eğlence sisteminde yolcuların erişimine açıldığını duyurdu. THY'nin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, TRT'nin dizi, film ve diğer içeriklerinin yayınlandığı dijital platformunun yolcuların erişimine açıldığı belirtilerek, "Gökyüzünde eğlenceye bağlanın. En yeni @tabiiresmi dizileri uçak içi eğlence platformumuz Planet'te sizi bekliyor." ifadesi kullanıldı.


İBB adayı Beştaş: DEM Parti olarak çok dilli belediyeciliği İstanbul’a da getireceğiz

DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Meral Danış Beştaş sosyal medyadan yaptığı açıklamada "DEM Parti olarak çok dilli belediyeciliği İstanbul’a da getireceğiz" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "varolan 100 kreşe ek 100 yeni kreş açacağı vaadini hatırlatan Beştaş "İstanbul’da milyonlarca Kürt yaşıyor fakat bu kreşlerin hiçbiri Kürtçe hizmet vermiyor. Biz bu kreşlerde Kürtçe de hizmet vereceğiz" ifadesini kullandı.


Süper Kupa finalinin tarihi belli oldu

Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki 2023 Turkcell Süper Kupa müsabakası, 7 Nisan Pazar günü Şanlıurfa'daki 11 Nisan Stadı'nda oynanacak


Filistin'e Destek" yürüyüşünden dönen kişiyi darbeden Ege Akersoy beraat etti

İstanbul’da düzenlediği Filistin’e destek eylemi sonrası Tevhid bayrağı taşıyan İsmail Aydemir’e yumruk atan üniversite öğrencisi Ege Akersoy, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan beraat etti.

Akarsoy “kasten yaralama” suçundan ise 2 bin TL adli para cezasına çarptırıldı.


TİP Kadıköy Belediyesi için Doğan Ergün'ü aday gösterdi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Kadıköy Belediye Başkanlığına TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün’ü aday gösterdiklerini duyurdu.

TİP, 10'u büyükşehir belediyesi olmak üzere 14 ilde belediye başkan adayı gösterdi ve 68 il, 711 ilçede seçime girdi. 


Kılıçdaroğlu: Aklınızdakini kursağınızda bırakırız

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Köhne Bizans'ın Yıldız burcunda ikamet eden baykuş özentilerine ve kalıntılarına söylüyorum; Türkiye’nin yönetim şekli ile ilgili tartışmalar 29 Ekim 1923'de ebediyen son bulmuştur! Aklınızdakini kursağınızda bırakırız" ifadelerini kullandı.


DEM Parti İstanbul'da aday gösterdiği ilçeleri açıkladı

DEM Parti'den yapılan açıklamada İstanbul'da aday gösterilen ilçeler açıklandı.

 


CHP'li Özgür Karabat: Erdoğan, Türkiye’yi Putin, Sisi ve Aliyev gibi yönetmek için düğmeye basacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “2024’ün ikinci yarısından itibaren baz etkisiyle enflasyon artış hızının yavaşlaması bekleniyor. Yılmaz ve Şimşek bunu başarı olarak aktarıyorlar.” dedi.

Karabat; ekonomik istatistikleri manipüle eden Yunanistan ve Arjantin örneklerini vererek; “İstatistikleri manipüle ederek çok derin ekonomik krize girdiler. Arjantin halen yüksek faiz ve yüksek enflasyon sarmalından çıkabilmiş değil. Şimşek ise sadece parasal sıkılaşma ile hedefe ulaşacağını sanıyor.” dedi.

Ekonomik ve siyasi krizlerin aşılamadığı toplumların otoriter yönetimlere mahkum olduğunu hatırlatan Karabat, Türkiye’de de benzer bir oyunun sahneye konulduğunu kaydetti. 

 "Kronik hale gelmiş enflasyon, umutsuz bir halk, sürekli dış tehdit algısı ile daha sağcı ve baskıcı bir yönetimin zemini hazırlanıyor. Anayasa’nın rafa kaldırıldığını, hukukun uygulanmadığını ve Saray’ın emrindeki yargıçlar ile muhalefete baskı kurulduğunu artık herkes kabul etmiş durumda.” diyen Karabat; “AKP, ekonomiyi toparlayamayacağını çok iyi biliyor. Erdoğan hayalindeki gibi Türkiye’yi Putin, Sisi ve Aliyev gibi yönetmek için düğmeye basacak. Bu nedenle yerel seçimlerden sonra Anayasa ve kurumlar arası krizi tırmandıracak" dedi.


Reuters: AB, Rusya'ya yönelik 13. yaptırım paketini onayladı

Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya yönelik 13. yaptırım paketini onayladı.

AB kaynaklarının Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, yeni yaptırım paketi kapsamında yaklaşık 200 kuruluş ve kişiye yaptırım getirilecek ancak yeni sektörel önlemler alınmayacak.

AB'nin dışişlerinden sorumlu en üst düzeydeki yetkilisi Josep Borrell 19 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin geçen hafta cuma günü cezaevinde hayatını kaybetmesi nedeniyle AB ülkelerinin Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar getirmeyi planladığını belirtmişti.


Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye'ye 347 milyon TL para cezası verdi

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye'nin, distribütörlerinin yeniden satış fiyatlarını belirlemek ve distribütörlerine bölge ve müşteri kısıtlaması getirmek suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'unu ihlal ettiğine karar vererek şirkete 347 milyon lira idari para cezası verdi.

RK'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolunun açık olduğu ifade edildi.


Manisa Saruhanlı'da CHP'nin aday listesi, geç verilmesi gerekçesiyle kabul edilmedi

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde mevcut belediye başkanı ve CHP'nin belediye başkanı adayı Zeki Bilgin ile meclis üyeleri aday listesi, süresi içinde teslim edilmediği gerekçesiyle ilçe seçim kurulu tarafından kabul edilmedi.

Saruhanlı İlçe Seçim Kurulu, bazı siyasi parti temsilcilerinin, "CHP'nin belediye başkanı ve meclis üyesi adayları listesinin süresinde teslim edilmemesi nedeniyle reddedilmesi" talebiyle toplandı.

Toplantıda yapılan oylama sonucu CHP'nin aday listesinin süresi içinde teslim edilmediği gerekçesiyle kabul edilmemesine karar verildi.

Mevcut belediye başkanı ve CHP'nin belediye başkanı adayı olan Zeki Bilgin ile meclis üyesi adaylarının yer aldığı listenin dün saat 17.00'a kadar teslim edilmesi gerekirken saat 17.08'de teslim tutanağına geçirildiği öğrenildi. Kararla ilgili İl Seçim Kuruluna itiraz edilebileceği belirtildi.


Gezi Davası'nda İstanbul 13. ACM, Yargıtay kararına uydu

Gezi davasında Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Mücella Yapıcı'nın, Yargıtay’ın 18 yıllık cezalarını bozmasının ardından yeniden yargılanmalarına bugün başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından bozulan karara uyarak Altınay, Ekmekçi ve Yapıcı hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerini kaldırdı.


İsrail'den Suriye'ye füze saldırısı: Şam'da yüksek güvenlikli bölge vuruldu

Suriye devlet medyası, İsrail'e ait birden fazla füzenin Suriye'nin başkenti Şam'daki Kafr Sousa bölgesinde bir konutu vurduğunu bildirdi.

Konutlar, okullar ve İran kültür merkezleri merkezlerinin bulunduğu bölge güvenlik kurumları tarafından kullanılan yüksek korumaya sahip büyük bir kompleksin yanında yer alıyor. Bölge, Şubat 2023'te de İsrail tarafından düzenlenen bir saldırıda hedef alınmış, saldırıda İranlı askeri uzmanlar öldürülmüştü.

Suriye devlet haber ajansı SANA'da yer alan haberde "İsrail saldırısının" bir konutu hedef aldığı belirtildi ancak ölü ya da yaralılara ilişkin bir bilgi verilmedi.

SANA, çok katlı binanın hasar gören tarafının görüldüğü bir görüntü de yayınladı.


Yargıtay 10. Ceza Dairesi başkanlığına Yüksel Kocamış seçildi

Yargıtay Başkanlığından yapılan açıklamada, "Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 21 Şubat'ta yapılan seçim sonucunda 10. Ceza Dairesi Başkanlığına aynı Daire Üyesi Sayın Yüksel Kocamış seçilmiştir." ifadelerine yer verildi.


İran: Doğalgaz boru hatlarına yapılan saldırı İsrail tarafından düzenlendi

İran devlet televizyonunun haberine göre, Petrol Bakanı Cevad Ovci, başkent Tahran'da düzenlenen kabine toplantısı sonrası basına yaptığı açıklamada, "Ülkenin gaz boru hatlarının patlatılması bir İsrail komplosuydu, eşsiz bir eylemle boşa çıkarılmıştır" dedi. Saldırıdan sonra ülkenin hiçbir yerinde doğalgaz kesintisi yaşamadıklarını belirten Ovci, çoğunluğu dağlık ve ulaşılması zor bölgelerde bulunan doğalgaz boru hatlarının kısa sürede onarılarak yeniden faal hale getirildiğini aktardı.

İran'ın Çeharmahal-Bahtiyari ve Fars eyaletlerinde doğalgaz ana dağıtım boru hatlarındaki iki noktada 14 Şubat'ta sabaha karşı şiddetli patlamalar meydana gelmişti. Petrol Bakanı Cevad Ovci, patlamanın sabotaj saldırısı olduğunu belirterek, "Düşmanın planı, kışın ülkemizdeki birçok büyük şehir ve vilayete gaz akışını tamamen kesmekti" ifadelerini kullanmıştı.


Siyasi partiler yerel seçim aday listelerindeki eksiklikleri yarına kadar tamamlayabilecek

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin hazırlanan seçim takvimine göre, siyasi partilerin aday listelerini vermesi için gereken süre, dün saat 17.00 itibarıyla tamamlandı. Seçim kurulları, siyasi partilerin verdikleri aday listelerinde saptanacak eksiklikler ile herhangi bir sebeple eksik aday göstermiş siyasi partilerin ilçe başkanlıklarından, bu eksikliğin tamamlanmasını bugün isteyecek.

Siyasi partiler aday listesindeki eksiklikleri, yarına kadar tamamlayabilecek. Bağımsız adaylar dahil geçici aday listeleri 23 Şubat'ta ilan edilecek, aynı gün listelere itiraz süresi başlayacak. Kesin aday listeleri 3 Mart'ta açıklanacak.


Reuters: ABD’ye ait İHA, Yemen yakınlarında düşürüldü

Reuters’a konuşan ABD'li iki yetkili, ABD ordusuna ait bir MQ-9 insansız hava aracının (İHA) Yemen yakınlarında İran destekli Husiler tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Son aylarda Huisler ile ABD güçleri arasında neredeyse her gün yaşanan kısasa kısas eylemler sırasında bu tür bir saldırı ikinci kez gerçekleşti.

Yaklaşık on yıldır Yemen'in büyük bir bölümünü kontrol eden Husiler, Kasım ayından bu yana Kızıldeniz ve Babülmendep Boğazı'nda ticari ve askeri gemilere karşı defalarca İHA ve füze saldırıları düzenledi.

ABD ve İngiliz kuvvetleri Husi tesislerine çok sayıda saldırı düzenleyerek karşılık verdi ancak şu ana kadar saldırıları durdurmayı başaramadı. Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkililerden biri dün gece saatlerinde yaptığı açıklamada, ilk bilgilerin General Atomics tarafından üretilen ABD İHA'sının pazartesi günü Hudeyde yakınlarında vurulduğunu gösterdiğini söyledi. Yetkili, bilgilerin değişebileceğini belirtirken, İHA'nın uluslararası hava sahasında olup olmadığını söylemedi. İkinci yetkili ise İHA'nın Hudeyde yakınlarından ateşlenen ve Husiler'e ait bir karadan havaya füze tarafından düşürüldüğünü belirtti. Kasım ayında Husiler tarafından bir diğer Mq-9, 2019 yılında da iki İHA düşürülmüştü.


ABD, Navalni'nin ölümü nedeniyle Rusya'ya karşı "büyük bir yaptırım" paketi açıklayacak

ABD Başkanı Joe Biden, Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin ölümü ve iki yıldır devam eden Ukrayna savaşı nedeniyle cuma günü Rusya'ya karşı büyük bir yaptırım paketi açıklayacaklarını belirtti.

Kaliforniya gezisine çıkmadan önce dün gazetecilere konuşan Biden, ayrıntı vermedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Rusya'ya yönelik yaptırımların sanayi ve savunma üslerinin yanı sıra ekonomik gelir kaynakları da dahil olmak üzere birçok sektörü hedef alacağını dün akşam açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby de, "Rusya'nın Navalni'nin başına gelenlerden ve Ukrayna'daki savaş boyunca yaptıklarından sorumlu tutulacağını" söyledi. Telekonferans üzerinden gazetecilere açıklamalarda bulunan Kirby, Navalni'nin geçen hafta cuma günü cezaevinde nasıl öldüğü konusunda ABD'nin Rusya'ya "tamamen şeffaf" olması konusunda baskı yaptığını belirtti. Kirby, "Rus hükümeti dünyaya hangi hikayeyi anlatmaya karar verirse versin, Putin ve hükümetinin, Navalni'nin ölümünden sorumlu olduğu açık" dedi.


FETÖ'ye yönelik Kıskaç-7 operasyonları: 67 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde FETÖ'ye yönelik gerçekleştirilen Kıskaç-7 operasyonlarında 67 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "FETÖ'cülere göz açtırmayacaklarını, milletin duası ve desteğiyle tüm terör örgütleri ve işbirlikçilerinin nefesini keseceklerini" belirtti.  Ayrıca Yerlikaya’nın göreve geldiği dönemde düzenlenen 4 bin 22 operasyonda 6 bin 45 şüpheli yakalandı.


Kırmızı bültenle aranan uyuşturucu kaçakçısı İzmir'de yakalandı

İzmir'de, uyuşturucu madde ticareti suçundan Interpol'de kırmızı bültenle arama kaydı bulunan şüpheli tutuklandı. Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmada, Almanya'da uyuşturucu madde ticareti suçuna karışan C.A'nın yasa dışı yollarla İzmir'e geldiği tespit edildi.

Interpol'de kırmızı bültenle arama kaydı bulunan ve İzmir'de de çeşitli suçlara karışan C.A, düzenlenen operasyonla yakalandı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen C.A, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.


Gazze'de olası ateşkes  bile ölümlere engel olamayacak: 11 bini aşkın kişi hastalıklardan ölecek

 İngiltere ve ABD üniversitelerinde yapılan araştırmaya göre Gazze'de, ateşkes ilan edilse dahi ağustosa kadar 11 bin 580 kişi salgınlar, hastalıklar ve yaralanmalar gibi nedenlerle ölecek. Londra Üniversitesi, Hijyen ve Tropikal İlaçlar Okuluna bağlı İnsani Krizlerde Sağlık Merkezi ile ABD'nin Johns Hopkins Üniversitesi İnsani Sağlık Merkezi, Gazze'deki durumun 3 farklı senaryoda nasıl değişeceğini ortaya koyan raporunu yayımladı.  Raporda, Gazze'de ateşkes ilan edildiği bir ortamda savaşın etkileri, bulaşıcı ya da bulaşıcı olmayan hastalıklar ile anne ve yeni doğan sağlığını etkileyen sebepler nedeniyle 6 bin 550 kişinin öleceği tahmini yapılırken, mevcut durumun devam etmesi halinde ölü sayısının 58 bin 260'a, saldırıların şiddetinin artması halinde ise ölenlerin sayısının 74 bin 290'a çıkacağı öngörüldü. Bu duruma salgın hastalıkların da etkilemesiyle ateşkes ortamında gelecek 6 ayda (Ağustos'a kadar) Gazze'de 11 bin 580 kişinin öleceği belirtilen raporda, mevcut durumun devamı halinde ölü sayısının 66 bin 720'ye, şiddetin artması halinde ise 85 bin 750'ye ulaşacağı tahmin edildi. Raporda, salgınlarda ise en fazla ölümün kolera, çocuk felci, kızamık ve meningokokal menenjitten kaynaklanacağı öngörüldü.


Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıkladı: Eros'u öldüren saldırgan yeniden yargılanacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Başakşehir’de Eros isimli kedinin canice öldürülmesi nedeniyle açılan kamu davasında sanık hakkında verilen hapis cezası hükmünün açıklanmasının geriye bırakılması kararına karşı Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan itiraz Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilerek kararın kaldırıldığını açıkaldı. Tunç, "Dava mahkemesince yeniden görülecektir. Her canlının yaşam hakkı kutsaldır. Can dostlarımıza yönelik her türlü kötü davranışın karşısında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


Anketlerde 2 puan önde olduğunu öne süren Murat Kurum: CHP-DEM arasındaki 'kent uzlaşısı' Kandil'in talimatı

Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Kanal 24 ve Radyo 24 ortak yayınında, CHP ve DEM Parti arasındaki ‘Kent Uzlaşısı’ iletişimine "Kandil" yorumu yaptı. Kurum şunları söyledi:

Nereden talimat aldıklarını; milletimiz de çok iyi biliyor, biz de biliyoruz. Burada Kandil’in talimatlarıyla hareket ediyorlar. Bir bakıyorsunuz bir aday çıkıyor; ondan sonra gelen bir talimatla adayı hemen değiştiriyorlar. Ama onların hangi ittifakta olduğu bizi ilgilendirmiyor. Biz işimize bakacağız. Kent Uzlaşısı’nı daha önceki seçimlerde de farklı isimlerle, ‘Şehir Uzlaşısı’ adı altında yaptılar biliyorsunuz. Kapı arkasındaki yapılan pazarlıklar günbegün ortada. Bunları saklamalarına gerek yok, adına başka bir isim de koymalarına gerek yok. Aleni gidin deyin ki 'biz ittifak yapıyoruz'.

Murat Kurum, yapılan son anket sonuçlarını açıklayarak, "Muhalefet 8-10 puan öndeyiz tezviratları yapıyordu! Biz sahaya indik projelerimizi açıkladık, şu anda 1,5-2 puan öndeyiz" iddiasında bulundu.


Katar açıkladı: Hamas, İsrailli esirlere ilaç dağıtmaya başladı

Katar, Hamas'ın teslim aldığı ilaçların Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlere dağıtımına başlandığını teyit ettiğini açıkladı. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, konuya ilişkin X hesabında yazılı açıklamada bulundu. Ensari, açıklamasında Fransa ve Katar'ın arabuluculuğuyla varılan anlaşma gereği Hamas'a daha önce teslim edilen ilaçların Gazze Şeridi'nde bulunan İsrailli esirlere teslim edilmeye başlandığını teyit ettiğini belirtti. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ensari ayrıca, ülkesinin özellikle esir takası ve Gazze'ye saldırıların durdurulması konusunda bölgesel ve uluslararası güçlerle arabuluculuğa devam ettiğini ifade etti.


TİP Hatay adayı Gökhan Zan'dan CHP adayı Savaş'a yanıt: Onlar rant için aday oldu, ben halk için aday oldum

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Hatay Milletvekili adayı Gökhan Zan, CHP'den yeniden Hatay adayı olarak gösterilen Lütfü Savaş'ın kendisini hedef alan "Güven parayla olmuyor, şöhretle olmuyor, şarkı söylemekle de olmuyor, top oynamakla da olmuyor" ifadelerine yanıt verdi.

Zan şunları söyledi:

Aday olduğum ilk günden beri çağrıda bulundum, gelin deprem suçlarına bulaşanlara kadim şehrimizi emanet etmeyelim dedim. Başından beri "fedakarlığa hazırım" dedim. Onlar hazır değilmiş.

Taş üstünde taş kalmamış bir kentin makam koltuğuna oturmak için bu hırs ve açgözlülüklerini görünce ne kadar doğru bir karar verdiğimizi anladım. Onlar rant için aday oldu, ben halk için aday oldum. Depremzedeler 31 Mart'ta AKP adayı ile AKP zihniyetindeki aday arasında seçim yapmaya mecbur kalmayacağı için mutluyum. Enkazdan kimlerin elini tutarak çıktıysak, Hatay'ı onlarla birlikte ayağa kaldıracağız. Son söz Hatay'ın. Haydi başlıyoruz!

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU