Scorsese, başyapıtındaki meşhur sahnenin perde arkasını anlattı

"Bu senaryoda yoktu, ondan geldi"

Cannes'da Altın Palmiye'yi kazanan filmin senaryosunu Paul Schrader kaleme almıştı (Columbia Pictures)

Martin Scorsese, başyapıt kabul edilen filmi Taksi Şoförü'nde (Taxi Driver) Robert De Niro'nun ünlü "Bana mı dedin? (You talkin' to me?) repliğini doğaçlama yaptığını söyledi.

Yapımcılar çok kızmış

Filmde De Niro'nun canlandırdığı Travis Bickle karakteri, aynada kendisine bakarken bir yüzleşme hayal ediyor ve soruyor: 

Bana mı dedin? Bana mı dedin? O zaman kime dedin? Bana mı dedin? Burada bir tek ben varım. Sen kiminle konuştuğunu sanıyorsun?

Scorsese, Perşembe günü konuk olduğu The Late Show with Stephen Colbert'ta filmin en meşhur anı olan bu replikten bahsetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Colbert, De Niro olmasaydı o sahnenin var olmayabileceği yönündeki söylentilerin doğru olup olmadığını sordu.

81 yaşındaki yönetmen, "Bu senaryoda yoktu, ondan geldi" dedi.

Son filmi Dolunay Katilleri'yle (The Killers of a Flower Moon) 10. kez Oscar'a aday gösterilen yönetmen, çekimlerin o sırada "programın gerisinde" olduğunu ve "başının büyük belaya girdiğini" söyledi.

En çok Oscar adaylığına sahip yaşayan yönetmen unvanını kazanan Scorsese, yapımcılarının "kızgın" olduğunu ve onlara "Bana 5 ya da iki dakika daha verin. Bir çekim daha, bir çekim daha" dediğini de ekledi.

"'Tekrar yap, tekrar yap' diyordum"

Scorsese meşhur sahnenin çekimleriyle ilgili anısını anlatırken şöyle dedi: 

De Niro'nun ayaklarının dibindeydim çünkü o zamanlar video asistanı yoktu. 'Tekrar yap, tekrar yap!' diyordum. O da hareketleri ve silahıyla aynı şeyi yapıyordu.

1976'da gösterime giren Taksi Şoförü, o sezon En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Film Müziği dahil 4 dalda Oscar'a aday gösterilmişti.

2005'te Amerikan Film Enstitüsü "Bana mı dedin?" repliğini en iyi film replikleri listesinde 10. sıraya yerleştirdi.


Independent Türkçe, Hollywood Reporter, The Wrap

DAHA FAZLA HABER OKU