Rus muhalif lider Navalni cezaevinde nasıl uyandırıldığını anlattı

Navalni yaşananları "gerçeküstü" diye tanımladı

Navalni yargılandığı duruşmalara video konferans yoluyla katılıyordu (AFP)

Tutuklu Rus muhalif lider Aleksey Navalni, cezaevinde her sabah saat 5.00'te Putin yanlısı bir pop şarkıyla uyandırıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazartesi günü bir açıklama yapan Rus siyasetçi, sabah saatlerinde önce Rusya ulusal marşının çalındığını, sonrasındaysa Şaman isimli Putin yanlısı şarkıcının "I am Russian" (Ben Rusum) şarkısının dinletildiğini aktardı.

Gerçek ismi Yaroslav Dronov olan Şaman, savaş döneminde popülerleşen ve devlet televizyonunda sık sık sahne alan bir isim.

Navalni'nin bahsettiği I am Russian şarkısıysa, Rusların nasıl yenilmez olduğunu ve atalarının kanını taşıdığını anlatan milliyetçi sözlere sahip.

32 yaşındaki şarkıcı son olarak geçen kasımda devlet televizyonunda canlı yayınlanan bir konserine sahte bir nükleer çantayla çıkmış ve kırmızı butona basıp nükleer saldırı canlandırması yaptığı anlar tartışma konusu olmuştu.


Dün konuyla ilgili bir paylaşım yapan Navalni, Kuzey Kutbu'na yakın bir bölgede yer alan cezaevindeki sabah rutinini "gerçeküstü" olarak tanımladı.

Rus siyasetçi, "Tabii ki, bu şarkıyı merak ediyordum ama cezaevinde dinleyememiştim. Sonra beni Yamal'a getirdiler. Burada her sabah 5'te 'Uyan' komutunu duyuyoruz. Ardından Rus milli marşı çalıyor. Hemen sonrasındaysa, ülkenin en önemli ikinci şarkısı I am Russian başlıyor" ifadelerini kullandı.

Navalni, devlet propagandasının bir dönem kendisini Rus milliyetçileriyle yıllık yürüyüşlere katıldığını vurguladığını hatırlatırken, yıllar sonra yine aynı devlet tarafından ultra milliyetçi şarkılar dinletilmesini ironik bulduğunu söyledi.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU