Filistinliler Greenblatt'ın istifasını ABD barış planının başarısızlığının kanıtı olarak görüyor

Filistinli bir yetkili, “Greenblatt'ın istifası ABD barış planının başarısız olduğunu gösteriyor. Bu başarısızlığın nedeni, uluslararası barış süreci referanslarının, iki devletli çözümün ve nihai çözüme ilişkin tüm meselelerin göz ardı edilmesidir” dedi

Greenblatt, Trump'ın damadı ve danışmadı Kushner'in İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı görüşmede / Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Temsilcisi Jason Greenblatt'ın istifasının önemsiz olduğunu düşünen Filistinli yetkililer, kendilerine yönelik saldırının arkasında Trump’ın ve Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner’in olduğu değerlendirmesinde bulundular.

Greenblatt'ın istifası, "Yüzyılın Anlaşması" olarak bilinen ABD barış planının açıklanmasının ardından geldi. Greenblatt, söz konusu anlaşmanın ayın 17'sinde yapılması beklenen İsrail seçimlerinin ardından açıklanacağını söylemişti.

Greenblatt, Kushner ve ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın başında bulunduğu ve barış planı üzerinde iki yıldan fazla bir süredir çalışan ABD ekibinin üçüncü sacayağı olarak kabul ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu barış planını şiddetle reddeden Filistinliler, bu planın ulusal projelerini tasfiye etmeyi ve mültecilerin geri dönüş haklarını ortadan kaldırmayı hedef aldığını söyleyerek, ABD ekibinin Siyonistlere ayrıcalık tanıdığı değerlendirmesinde bulundular.

Independent Arabia’ya konuşan Filistinli bir yetkili, “Greenblatt'ın istifası ABD barış planının başarısız olduğunu gösteriyor. Bu başarısızlığın nedeni, uluslararası barış süreci referanslarının, iki devletli çözümün ve nihai çözüme ilişkin tüm meselelerin göz ardı edilmesidir” ifadelerini kullandı. Ayrıca 1967 yılındaki sınırları dâhilinde ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasının yer almadığı ve mülteci meselesine ilişkin adil bir çözümün bulunmadığı bir barış anlaşmasının başarısız olacağını ifade etti.

Trump yönetimi "yalvarıyor"

ABD yönetiminin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ABD Başkanı Donald Trump arasında görüşmelerin gerçekleşmesi için Filistin liderliğine yalvardığını söyleyen yetkili, “Filistin, Washington iki devletli bir çözüme olan bağlılığını ilan etmediği ve elçiliğini işgal altındaki Kudüs'ten taşımadığı sürece bunu kabul etmeyecek” dedi.

Geçtiğimiz iki yılın, barış planını kabul etme veya reddetme kararının yalnızca Ramallah'taki Filistin liderliğinin elinde bulunduğunu kanıtladığını belirten yetkili, çünkü Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Filistin halkının tek meşru temsilcisi olduğunu vurguladı.

Independent Arabia’ya konuşan FKÖ Yürütme Kurulu Üyesi Hannan Aşravi, ABD barış elçisinin istifasının, talihsiz bir durum olmadığını dile getirdi. Greenblatt’ın İsrail'i savunmak için kendini seferber etiğini belirten Aşravi, onun Filistin halkının meşru haklarını iptal eden aşırılıkçı tutumlar benimsediğini söyledi. Ayrıca Aşravi, Greenblatt’ın Tel Aviv karşısında tamamen bir kör gibi hareket ettiğini ifade etti.

“Değişim yok”

Greenblatt’ın istifasının, ABD yönetimin Filistin meselesine yönelik politikasında esaslı bir değişikliğe yol açmayacağına dikkat çeken Aşravi, bu istifanın Trump yönetimindeki ABD’nin Filistinlilere yönelik saldırısının sona erdiği anlamına gelmediğini söyledi.

Greenblatt'ın istifasının ABD’nin Yüzyılın Anlaşması tabutuna çakılan bir çividen daha fazla bir şey olmadığını belirten Aşravi, bu anlaşmanın uluslararası meşruiyet kapsamında güvence altına alınan Filistin halkının haklarını reddetmesinden ötürü daha baştan başarısızlığa mahkûm olduğunu vurguladı. Bununla birlikte Greenblatt'ın istifasının belki bir faydası olabileceğini söyleyen Aşravi, “Greenblatt'ın istifasının tek bir faydası olabilir. En azından Twitter hesabı üzerinden yaptığı saçma paylaşımlardan kurtulmuş oluruz. Çünkü Greenblatt, Twitter hesabını Siyonist ideolojisine dair tutumlarını ve fikirlerini anlatmak için bir platform olarak kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Daha genç bir elçi

Greenblatt'ın yerine, Jared Kushner'ın önde gelen yardımcılarından olan 31 yaşındaki Avi Berkowitz’in gelmesi bekleniyor. Berkowitz, radikal bir Yahudi evinde büyüdü ve  liseden sonra 2 yıl boyunca radikal bir Yahudi enstitüsünde eğitim gördü.

Siyasi araştırmacı Joe Macaron, Greenblatt'ın istifasının kişisel ve ailevi nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Ayrıca Greenblatt'ın, Trump yönetimine hizmet etmesi beklenen iki yıllık süreyi aştığını söyledi.

Washington'un bir sonraki aşamada Ortadoğu'da barışı sağlama çabalarından ziyade İsrail ile Araplar arasındaki normalleşmeye odaklanacağını dile getiren Macaron, Trump’ın Filistinliler ile İsrailliler arasındaki ilişkilerde herhangi bir atılım imkânı konusunda beklentilerini düşürdüğünü sözlerine ekledi. Barış planının, Kushner ve Trump’a sadık olan kimselerden oluşan küçük bir daire içerisinde kalacağını düşündüğünü belirten Macaron, “Ortadoğu'da Barış İçin Özel Elçi” pozisyonunun değerini kaybettiğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU