Unutulmaz aksiyonun meşhur sahnesi yerden yere vuruldu

Keanu Reeves'i gerçek bir aksiyon kahramına dönüştüren film, Sandra Bullock'ı da meşhur etmişti

İki Oscarlı aksiyon, dünya çapında 350 milyon doların üzerinde hasılat elde etmişti (20th Century Studios)

Keanu Reeves'i dünyaya tanıtan 1994 yapımı aksyion Hız Tuzağı'ndaki (Speed) bomba imha tekniği, gerçek hayattaki bir patlayıcı uzmanı tarafından şiddetle eleştirildi. 

Reeves'in canlandırdığı Los Angeles Polis Departmanı (LAPD) bomba imha görevlisi Jack Traven'ın hikayesini anlatan aksiyon filmi, adını patlayıcılarla donatılmış ve hızı saatte 80 kilometrenin altına düştüğünde patlamaya hazır hale gelen bir belediye otobüsünden alıyor.

Reeves'i gerçek bir aksiyon kahramanına dönüştürdü

1991'de Kırılma Noktası'ndaki (Point Break) başrolünün ardından Hız Tuzağı, Reeves'in yükselen bir aksiyon kahramanı olarak konumunu sağlamlaştırmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak filmin popülaritesi ve gişedeki hatırı sayılır başarısına rağmen Reeves, 1997 yapımı devam filmi Hız Tuzağı 2 (Speed 2: Cruise Control) için geri dönmeyi reddetmişti.

Patlayıcı imha teknisyeni Jay Ly, Insider için hazırladığı videoda, Hız Tuzağı'nda Reeves'in canlandırdığı karakterin, hareket halindeki otobüsün altına bağlanmış bombayı incelemek üzere yine hareket hareket halindeki bir yük arabasına bindiği sahneyi değerlendirdi.

Otobüsün içindeyken cihazı incelemenin "muhtemelen onlarca başka yolu" olduğunu öne süren uzman, elektronik ayarlı bir cihazın yanındayken iletişim kurmak için telsiz kullanma kararını da eleştirdi. 

Reeves'in canlandırdığı polise eleştiri

Tecrübeli bomba imha uzmanı ayrıca, Reeves'in karakterinin cihazın nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olması ve bombacıya güvenmemesi gerektiğini belirtti.

Büyük tekerleklere dikkat çeken bomba teknisyeni, "Bu şey görünüşe göre yük arabalarının Cadillac'ı" diyerek ekledi:

Bunun eğlenceli olmayacağını söyleyemem çünkü olabilir ama bildiğim bir şey var ki, bu cihaza otobüsün içinden hamle yapmanın muhtemelen bir düzine başka yolu var.

"Gerçekçi değil"

Jay Ly, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Bu bombanın hemen yanında telsiz veya telefonla konuşuyor. Bunun, elektronik ayarlı bu cihazın patlamasına neden olup olmayacağını bilmiyorlar. Yani bütün bunlar gerçekçi değil.

İki ya da daha fazla fünyenin olduğu ve biri kesildiğinde diğerinin ateşlendiği devrelerin gerçekte de var olduğunu söyleyen bomba teknisyeni, bu gibi düzeneklerle fazla karşılaşılmadığının da altını çizdi.

"Kesinlikle sıfır alır"

Filmdeki patlayıcıya kesinlikle müdahale edilmesi gerektiğini anlatan tecrübeli bomba imha uzmanı, sadece düzeneği kuran adamın peşine düşmenin yeterli olmayacağını vurguladı:

LAPD'de bomba imha görevlisi olan birinin bu parçaları tanıması, bu cihazın nasıl çalıştığını tespit edebilmesi ya da en azından bu konuda iyi bir fikri olması gerekirdi. Bu sahne kesinlikle sıfır alır çünkü yol yoldam bilmesi ve harekete geçmesi gerekirdi.

Yönetmen koltuğunda ilk kez kamera arkasına geçen Jan de Bont'un oturduğu meşhur aksiyonda Reeves'e Dennis Hopper, Sandra Bulloc, Joe Morton ve Jeff Daniels eşlik etmişti.


Independent Türkçe, Insider, IMDb, ScreenRant

DAHA FAZLA HABER OKU