Rus basınında Gazze savaşı: "Ateş, kararlara meydan okuyor"

Gazze savaşının 65'inci gününde Rus basını  gelişmeleri nasıl görüyor?    

Fotoğraf: Reuters

Independent Türkçe için 10 Aralık Pazar günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


TASS:
 

 

Acil Durumlar Bakanlığı'nın özel bir uçuşu, Gazze Şeridi'nden tahliye edilen 100 Rus'u daha Moskova'ya ulaştırdı

Bakanlığa göre, Rusları Filistin-İsrail çatışma bölgesinden tahliye etmeye yönelik insani misyonun başlangıcından bu yana 1.051 kişi Rusya Federasyonu'na teslim edildi

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın basın servisinin TASS'a bildirdiğine göre, Acil Durumlar Bakanlığı'nın özel bir uçuşu, Gazze Şeridi'nden tahliye edilen 100 Rus ve aile üyelerini Domodedovo havaalanına ulaştırdı. 

Bakanlıktan TASS’a yapılan açıklamada, "Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na ait Il-76 uçağı, Gazze Şeridi'nden tahliye edilen bir grup Rus vatandaşı ve aile bireylerinin bulunduğu Domodedovo havaalanına indi. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın bir sonraki özel uçuşuyla 100 uçağımız daha teslim edildi" denildi.
 

 

Yedi günlük ateşkesin ardından çatışmalar yeniden başlıyor

Türkiye'nin Anadolu Ajansı kendi kameramanının Gazze Şeridi'ndeki bombardıman sırasında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Çatışmaların şiddetlenmesinden bu yana Batı Şeria'da 2100 Filistinli gözaltına alındı.
 

 

Hindistan Dışişleri Bakanı Filistin meselesine ilişkin tutumun değişmediğini doğruladı

Subrahmanyam Jaishankar, kendisi ve Filistin Başbakanı Muhammed Shtayyeh'in "iletişimde kalma" konusunda anlaştıklarını da sözlerine ekledi

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, sosyal ağ "X"te yaptığı açıklamada, "Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Ben Hindistan'ın Filistinle ilgili eski pozisyonunu yineledim.Biz temaslarımızı sürdürmeyi kararlaştırdık" dedi.

Jaishankar, gerek Batı Şeria'da ve gerekse Gazze Şeridi'ndeki durumdan derin endişe duyduğunu belirtti.


Kommersant:

Marianna Belenkaya ve Pavel Tarasenko'nun imzasını taşıyan haber, özetle şu şekilde:
 

 

Ateş, kararlara meydan okuyor

ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de insani ateşkes çağrısını engelledi

Gazze Şeridi büyük bir insanlık faciasının eşiğine geldi. Bununla ilgili uyarıyı BM Güvenlik Konseyi'nin geçen cuma günü gerçekleştirilen toplantısının katılımcıları yaptı. Müzakerelerden sonra Güvenlik Konseyi üyeleri Gazze Şeridi'ne insani yardım götürülmesi için bir an önce ateşkes sağlanmasına ilişkin karar tasarısı üzerinde oylamaya geçti. BM Güvenlik Konseyi üyesi 15 ülkenin 13'ü belgenin lehinde oy kullanırken ABD kendi veto hakkını devreye soktu.

Karar tasarısında Güvenlik Konseyi'nin tüm rehineleri bir an önce ve hiçbir önkoşul gütmeden serbest bırakmasının yanı sıra, Gazze Şeridi'ne insani yardımın ulaştırılmasını temin etmek için ateşkese varılması hususu yer alıyordu.

BM Genel Sekreteri mektubunda, "Ben Güvenlik Konseyi'nin tüm üyelerini insani faciayı önlemek için tüm güçlerini sarfetmeye çağırıyorum. Ben insani ateşkes ilanına ilişkin çağrımı yineliyorum. Bunun acil yapılması gerekir. Sivil ahali daha fazla zarar görmekten kurtarılmalıdır" diye yazdı.

İsrail'in en yakın müttefiki ABD'nin mevcut durumda yeni kararlar alınmasının hiçbir işe yaramayacağını açıkladığını hatırlayalım. Onun için belgenin veto edilmesi sürpriz olmadı.

Hafta sonunda ABD'nin baskısı altında İsrail, Gazze Şeridi'ne sevk edilecek yardımların kontrol edilmesi için Nizane'ye ek olarak yeni bir geçiş kapısı açacağını ifade etmişti. Fakat İsrail yöneticileri Kerem Şalom geçiş kapısı olmaksızın da günlük 250 insani yardım aracının Gazze'ye girişini organize edebileceklerini üstüne basa basa söylüyorlar.

Bunun yanı sıra, İsrail'in ithamlarını reddeden uluslararası örgütlerin temsilcileri askeri hareketlerden dolayı normal biçimde çalışamadıklarının altını çiziyorlar. Ve İsrail yöneticilerinin tüm son açıklamalarına baktığımızda bu hareketlerin bir gün ve bir hafta sürmeyeceğini gösteriyor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU