Avrupa'daki göç rotaları adsız mezarlarla doldu

"Buzdağının sadece görünen kısmı"

Yunan köyü Sidiro'daki adsız mezarlar (Daphne Tolis / Investigative Journalism for Europe)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Avrupa'da aralarında kadınların ve çocukların da yer aldığı en az 1015 göçmenin kimliklerinin tespit edilemeden gömüldüğünü yazdı. 

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden (ICRC) adli tıp bilimcilerinin katıldığı araştırmada, Guardian'ın yanı sıra köklü Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung ve Border Grave Investigation adlı projede çalışan gazeteciler de yer aldı. 

Habere göre son 10 yılda en az 1015 göçmen, İspanya, İtalya, Yunanistan, Polonya, Litvanya, Fransa, Polonya, Malta ve Hırvatistan'daki 65 mezarlıkta kimlikleri tespit edilemeden gömüldü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian'ın haberinde Yunanistan'da Meriç nehri kıyısındaki Sofulu'da yer alan Sidiro köyünde isimsiz mezarlıkların beyaz kayalarla işaretlendiği aktarıldı. İtalya'nın Lampedusa Adası'ndakilerde tahta haçlar, Fransa'dakilerde "Sayın X" yazılı taşlar, Polonya ve Hırvatistan'dakilerdeyse "adı bilinmiyor" anlamındaki "NN" harflerini taşıyan levhalar var. 

İspanya'ya ait Kanarya Adaları'ndaki Las Palmas ilinde yer alan Büyük Kanarya adasındaki bir mezardaysa sadece "4 numaralı göçmen teknesi: 25/09/2022" ifadeleri yer alıyor. 

Avrupa Parlamentosu, göç rotaları üzerinde ölen mültecilerin kimliklerinin tespit edilerek ortak bir veritabanında toplanmasını öngören tasarıyı 2021'de kabul etmişti. Ancak haberde, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin konuyla ilgili henüz somut bir adım atmadığına dikkat çekildi. 
 

midilli.jpg
Türkiye üzerinden Yunan adası Midilli'ye geçerken hayatını kaybeden göçmenlerin adsız mezarları sopalarla işaretleniyor (Tina Xu / Investigative Journalism for Europe)


Araştırmada, son 10 yılda yaşamını kaybeden ve kimlikleri tespit edilemeyen toplam göçmen sayısının 2 bin 162 olduğu bilgisi de paylaşıldı. Söz konusu rakamın ilk kez belirlendiğine dikkat çekilirken, "Bu buzdağının sadece görünen kısmı. Söz konusu dönemde Avrupa'ya göç rotalarında en az 29 bin kişi öldü. Bunların büyük kısmıysa halen kayıp" dendi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatoviç, AB ülkelerinin uluslararası insan haklarını ihlal ettiğini savunarak, "Kullanılacak araçlar hazır. Kurumlarımız ve adli tıp uzmanlarımız var. Fakat bunların hükümetler tarafından devreye sokulması lazım" dedi. 

Mijatoviç, Avrupa'da radikal sağın yükselişinin "kayıp göçmen trajedisine yönelik gerekli adımların atılmasını sekteye uğrattığı" değerlendirmesini de yaptı.

ICRC, Avrupa'ya göç rotalarında yakınlarını kaybeden ailelerden kimlik tespiti için 2013'ten bu yana toplamda 16 bin 500 talep aldıklarını bildirdi. Kurum en fazla talebin Afganistan, Irak, Somali, Gine, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Eritre ve Suriye yurttaşlarından geldiğini aktardı. ICRC, kendi çalışmalarıyla şimdiye dek sadece 285 kayıp göçmenin kimliğinin tespit edebildiğini belirtti.


Independent Türkçe, Guardian, Investigative Journalism for Europe

DAHA FAZLA HABER OKU