Güneş paneli dünya rekoru "mucize malzemeyle" kırıldı

Perovskit pil, standart güneş pilinin teorik verimlilik sınırını geçti

Oxford PV tarafından geliştirilen bir perovskit-silikon tandem pil (Oxford PV) 

Araştırmacılar, güneş panellerinin verimliliğini artırmak için "mucize malzeme" denen bir maddeyi kullanarak bir atılım gerçekleştirdi.

Çinli güneş teknolojisi firması Longi'den bir ekip, silikon-perovskit tandem güneş pili için yüzde 33,9'luk yeni bir dünya rekoru kırarak, Suudi Arabistan'daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin (KAUST) bu yılın mayıs ayında kırdığı bir önceki rekoru egale etti.

Yeni verimlilik rekoru, ticari güneş panellerinde bulunan standart tek eklemli pillerin teorik sınırı olan yüzde 33,7'yi de ilk kez kırdı.

Şirket yaptığı açıklamada, "Bu rekor, kristal silikon-perovskit tandem güneş pillerinin verimlilik açısından kristal silikon tek eklemli güneş pillerine göre avantajını göstermek için anlamlı deneysel veriler sağlıyor" dedi.

Kristal silikon-perovskit tandem teknolojisinin ortaya çıkışı, yeni nesil yüksek verimli güneş pili teknolojisinin geliştirilmesi için yeni bir yol açtı. Bu, aynı ışığı emen aynı alanın daha fazla elektrik yayabileceği anlamına geliyor.

Silikon-perovskit tandem güneş pillerinin teorik verimlilik sınırı yüzde 43 ancak bu seviyenin ticari ölçekte gerçekleştirilmesi pek olası değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nanjing Üniversitesi'nden araştırmacıların bu yılın başlarında bir tasarım atılımının seri üretimi mümkün kıldığını açıklamasıyla, ultra verimli perovskit güneş panellerinin ilk üretimi Çin'de başlayabilir.

Araştırmacılara göre yeni nesil paneller, geleneksel silikon pillerden yüzde 50 daha ucuz ve yüzde 50 daha verimli olacak ancak verimlilik oranları yine de laboratuvarda ulaşılan seviyelerin çok uzağında olacak.
 


Oxford Üniversitesi tarafından kurulan İngiliz girişimi Oxford PV, bu yıl içinde bir Alman tesisinde büyük çaplı üretime başlama umuduyla teknolojiyi ticarileştirme sürecine girmiş durumda.

Oxford PV'nin baş teknoloji sorumlusu Chris Case ağustos ayında The Independent'a verdiği demeçte, "Mevcut silikon güneş panelleri fiziksel sınırlarına ulaştı. Perovskitle, bu güneş pillerinin verimliliğini dönüştürmenin bir yolunu bulduk" dedi.

"Şimdiye kadarki en büyük zorluk dayanıklılık ve güvenilirlik. Halihazırda büyük bir verimliliğe sahibiz (mevcut silikon pillerden çok daha fazla) bu nedenle araştırma ve geliştirmemizin çoğu verimliliği değil güvenilirliği arttırmak için harcanıyor."

Yüksek hızlı telekomünikasyondan yenilenebilir enerji teknolojilerine kadar her alanda devrim yaratma potansiyeli nedeniyle "mucize malzeme" denen perovskit övgü topluyor. 
 

perovskit
Perovskit, gezegende en çok bulunan mineraldir ve Dünya kütlesinin yüzde 38'ini oluşturur (Creative commons)


Perovskitin güneş panelleri için potansiyeli, geleneksel silikon pillere kıyasla verimlilik kazanımlarıyla sınırlı değil, aynı zamanda bunları kullanmanın yeni yollarını da içeriyor.

Son zamanlarda yapılan atılımlar arasında, verimliliğini onlarca ila yüzlerce yıl koruyabilen kendi kendini iyileştiren güneş panellerinin yanı sıra her iki taraftaki güneş enerjisinden elektrik üretebilen çift taraflı güneş panelleri de yer alıyor.

Malzeme, binaya entegre güneş panellerinden uzay tabanlı elektrik üretimine kadar çeşitli uygulamalarda da kullanılabiliyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU