Brezilya'da ormanlık arazilerin yakılmasına getirilen yasağın ilk 48 saatinde 4 bin yeni yangın başladı

"Dünyanın ciğerleri"ndeki rekor tahribat hızla devam ediyor

Amazon'daki yangınların Sao Paulo’da ciddi hava kirliliğine neden olduğu belirtiliyor (Reuters) 

Brezilya hükümetinin Amazon ormanlarında kasıtlı yangın çıkarılmasını yasaklamasını takip eden iki gün içerisinde yaklaşık 4 bin yeni yangının başladığı açıklandı.

Ağaçların yakılmasına dair 60 günlük yasak ilanını takip eden 48 saat içinde ülkenin Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü (INPE) 3 bin 859 yangın kaydetti.

Bu alevlerden iki bin kadarı Amazon yağmur ormanlarında başladı.

Rakamlar, dünya genelinde paniğe neden olan ve Fransa'da geçen günlerde yapılan G7 zirvesinin gündemine oturan çevresel krizin son darbesiyle aynı zamanda çıktı.

Brezilya'da ocakla ağustos arasında 72 binden fazla yangın başladığı tespit edildi: Bu 2013'den beri tutulan kayıtlarda şimdiye kadar görülen en yüksek oran ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 daha fazla.

Yer yüzündeki en büyük yağmur ormanı olduğu için, genellikle "dünyanın ciğerleri" olarak adlandırılan Amazon’un kaderi, iklim değişikliği uzmanlarının gözünde gezegenin geleceği için kilit öneme sahip.

Dünyadaki oksijenin neredeyse yüzde 20'sini karşılayan Amazon ormanları, aynı zamanda küresel ısınmayı yavaşlatan hayati bir karbon deposu. Yıkımı, kasıtlı ya da değil, doğanın atmosferden karbon emme yeteneğini azaltıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Brezilya'nın yağmur ormanlarından geniş alanlar temizleyip bölgeyi kalkınmaya açma sözüyle göreve gelen aşırı-sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, geçen haftaya kadar duruma kayıtsız kalmıştı.

Bolsonaro, toprağı otlak alanlarına dönüştürmek isteyen çiftçilere manevi destek sunarken, yağmur ormanlarını korumak için tasarlanmış kurumları da sistematik olarak zayıflatmıştı.

Şimdilerde yangın kullanımına 60 günlük bir yasak getirmiş ve devam eden alevlere karşı savaşmak için bölgeye 44 bin asker konuşlandırmış olmasına rağmen, durumu eleştirenler bunun çok geç kalınmış bir hamle olmasından endişe ediyor.

Ormansızlaştırmayı izleme ağı Mapbiomas'ın yöneticisi Tasso Azevedo, mevzuatta yangınlara dair odağın, alan açmak isteyen kalkınmacıların ağaçları yasal olarak kesmeye devam edeceği ve ardından yasaklama süresi sona erdikten sonra onları yakacağı anlamına geldiğini söyledi.

O Globo gazetesinde kaleme aldığı yazısında Azevedo, yangın kullanımına getirilen yasağın kasımda kurak sezon sona erene kadar uzatılması çağrısında bulundu.

Azevedo “Yaşadıklarımız gerçek bir kriz ve derhal durdurulmazsa mevcut yangınlardan çok daha büyüklerinin görülebileceği bir trajediye dönüşebilir” demişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU