Ejderhaya benzeyen yeni bir canlı türü keşfedildi

Şimdiye kadar sadece iki tanesi görüldü

Bu yeni türün sahip olduğu uzun kuyruk ve pullar, onu diğer kertenkelelerden ayırıyor (Zoological Research)

Güneydoğu Asya ülkesi Laos'ta, ejderhaya benzeyen yeni bir kertenkele türü keşfedildi.

Laos Ulusal Üniversitesi ve Çin Zooloji Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar, türün ilk keşfedildiği Ağustos 2022'den bu yana kertenkele üzerinde araştırmalarını sürdürüyorlardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli bilimsel dergi Zoological Research'de yayımlanan araştırmaya göre, Khammouane Eyaleti'ndeki karstik arazisinde (kaya tuzu, kireç taşı gibi kolayca suda çözünebilen taşlar içeren bölge) bu tür, ilk kez kuş gözlem gezisine çıkan bir bilim insanı tarafından görüldü. İkinci defa da turistleri bölgede geziye çıkaran rehber tarafından görüldükten sonra araştırmacılar tarafından yakalandı.
 

WhatsApp Image 2023-10-20 at 17.59.19.jpeg
"Laodracon carticola" veya  "Khammouane karst ejderhasının farklı açılardan görünümü (Zoological Research)


İncelemelerinin ardından yeni bir tür olduğu anlaşılan kertenkelelere "Laodracon carticola", bir diğer adıyla "Khammouane karst ejderhası" denmeye karar verildi.

Üçgen bir kafaya sahip bu yeni türün uzunluğu yaklaşık 101 milimetre, ince ve uzun uzuvlara, mavi, siyah, gri renkli pullara sahip. 

Bilim insanları, kireçtaşı karstların üstünde görülen bu küçük ejderhaların çevresindeki ışık ve gölgelerle karışarak adeta görünmez hale geldiğini söylüyor. Bu da onları hareket edene kadar fark edilmemesine olanak sağlıyor.

Bölge halkı da bu türün en çok sabah 9-11, akşamüstüyse 3-5 saatlerinde görüldüğünü aktarıyor. 

Araştırmacılar yüksek kamufle yeteneğine sahip bu kertenkelelerin tek popülasyonun sadece bu bölgede olabileceğini öne sürüyor. 


Independent Türkçe, Miami Herald, IFL Science

DAHA FAZLA HABER OKU