Tarihteki en ünlü Viking aslında kadınmış

Bugünün bluetooth teknolojisine adını veren Harald Bluetooth en ünlü Viking değil miydi?

Kraliçe Thyra'nın adı, yazıtlarda herkesten fazla geçiyor. Bu yazıtlar kraliçeyi onurlandırmak için hazırlanmış (Wikimedia Commons)

Bugünün bluetooth teknolojisine adını veren Harald Bluetooth, Vikinglerin en ünlü ve yazıtlarda en çok adı geçen liderlerinden. MS 958'den 985'e kadar süren hükümdarlığı sırasında Danimarka halkını birleştirdiği biliniyor.

Ancak görünen o ki kendisinden önce daha çok övgü toplamış bir hükümdar daha var: Annesi Thyra.

Yeni bir araştırmada Danimarka'nın bilinen ilk kraliçesi olan Thyra'dan bahseden daha fazla taş yazıt olduğu ortaya çıktı.

Vikinglerden kalma runik taşları analiz eden bilim insanları, Thyra'nın bir zamanlar Bluetooth'tan veya adı yalnızca tek bir taş üzerinde yer alan kocası "Yaşlı Gorm'dan" daha çok sevilmiş olabileceğini keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli bilimsel dergi Antiquity'de yayımlanan araştırmada o zamanın bilginlerinin, Germen işgalini durdurmayı başaran Danevirke surlarını genişletmesi nedeniyle Thyra'ya itibar ettiği ortaya kondu.

Öte yandan Thyra'nın diğer aile üyelerinin kim olduğu, nereden geldikleri ya da hükümdarlığına dair öteki ayrıntılar bilinmiyor.

Yine de Danimarka Ulusal Müzesi, İsveç Ulusal Miras Kurulu ve Batı İsveç İlçe Yönetim Kurulu'ndan araştırmacılar, "en az dört runik taşta Thyra'dan söz edildiğini" belirtti.

Araştırma ekibi bu durumu, "Viking Çağı Danimarkasında eşi benzeri görülmemiş bir şey" diye niteliyor.

Mevcut analizler ve runik taşların coğrafi dağılımı, Danimarka krallığının bir araya getirilmesinde Thyra'nın kilit figürlerden biri, hatta anahtar figür olduğunu gösteriyor.

Önceki araştırmalar, Viking monarşisinin kraliyet merkezi olan Jelling'deki bir grup anıtta Thyra'nın, "Danimarka'nın gücü/kurtuluşu" diye tanımlandığını ortaya çıkarmıştı.

Ayrıca Jelling yakınlarındaki Ravnunge-Tue Taşları diye bilinen başka bir anıt grubu da Thyra adında bir kişiden bahsediyor ve ondan "hanımefendi" veya "kraliçe" anlamına gelebilecek kelimelerle söz ediyor.

Bahsi geçen iki Thyra'nın aslında aynı kraliçe olup olmadığı tartışmalıydı. Yeni araştırma bu iki kraliçenin aynı kişi olduğunu ortaya çıkardı.

Ekibin üç boyutlu taramaları ve taşların ayrıntılı analizi, bunların, zamanın ünlü oymacısı Ravnunge-Tue tarafından yapıldığını gösterdi.

Danimarka geleneğinde runik taşlar parlak renklere boyanıyor ve tepeler, kavşaklar veya gemilere benzeyecek şekilde tasarlanmış mezar alanlarına dikiliyordu.

Ekip, "Runik taşlarının statü, soy ve gücün belirtileri olduğunu kabul edersek, Thyra'nın gerçekten de kraliyet ailesinden, Jutland kökenli biri olduğunu öne sürebiliriz" diye yazdı.

Jutland, Danimarka'nın da dahil olduğu Kuzeybatı Avrupa'da yer alan, tarihsel açıdan önemli bir yarımada.

Araştırma makalesinde ayrıca şu ifadelere yer verildi:

Bu onurlandırma, kendi başına statü, toprak ve otoriteye sahip olmuş güçlü bir kadına işaret ediyor.

 

Indepdnent Türkçe, Science Alert, History

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU