Avustralya'da kömür madeni açmak için yerli halklara ait toprakların yasal statüsü değiştiriliyor

Topluluk liderleri: Kendi topraklarımızda işgalci ilan edildik

Avustralya'da maden şirketi Adani'ye yönelik protestolara yerli halkın yanı sıra beyazlar da yoğun katılım gösterdi (Reuters) 

Avustralya'nın yerlilerine ait geleneksel toprakların büyük bir kısmının yasal statüsü değiştirildi ve bu alanlar madencilik faaliyetlerine açık hale getirildi.

Queensland eyaletinde Wangan ve Jagalingou halklarına ait bin 385 hektardan daha büyük bir alanın yasal olarak tanınan "yerli" statüsü feshedildi. Bu kararla eyaletin Galilee Havzası'nda kömür madenleri kurulabilecek.

Geleneksel törenler için kullanılan alanları da içeren arazinin mülkiyeti Hindistan merkezli çok uluslu bir holding olan ve madencilik faaliyetleri de yürüten Adani Group'a verildi.

The Guardian'ın haberine göre, eyalet hükümetinin duyuru yapmadan gerçekleştirdiği değişikliğin ardından endüstrileşmeyle mücadele eden göstericiler, kendi topraklarına girmeleri durumunda mülke izinsiz girme suçundan gözaltına alınabilecek.

Eyalet yetkilileriyle yaptığı toplantı sırasında değişikliği öğrenen Wangan ve Jagalingou Konseyi lideri Adrian Burragubba şöyle konuştu:

Kendi topraklarımızda işgalci ilan edildik. Adani yıkıcı süreci başlattığından beri topraklarımız için yas tuttuğumuz kendi tören alanlarımız artık milyarder maden (şirketi) Adani'nin kontrolünde.

2011'de sunulan ilk tasarıyla başlayan projenin bütününün gelişimi, ilk günden bu yana çok tartışmalı.

Proje sadece yerli halk tarafından değil, yeni fosil yakıt işletmelerine izin verilmemesi gerektiğini söyleyen çevre aktivistlerince ve su kaynaklarının kirlenebileceğinden endişelenen diğer Queensland sakinlerince de tepkiyle karşılanıyor.

Eyaletin başkenti Brisbane'de projeye karşı pek çok kitlesel protesto gösterisi düzenleniyor.

 

 

Avustralya’da "yerli" statüsüne sahip arazilerde madencilik faaliyeti gerçekleştirmek isteyen şirketler Yerli Toprakları Kullanım Anlaşması'na ihtiyaç duyuyor. Bu anlaşma aslında eyalete "yerli" statüsünü kaldırma hakkı tanıyor.

Her ne kadar yerli 12 hak sahibinin 7'si madenlerin kurulmasını kabul etmiş olsa da 5'i karşı çıkmaya devam ediyor. Ancak bunlar da yasal mücadelelerini peş peşe kaybetmiş durumdalar.

Buna rağmen Burragubba yeni gelişmelerin halkını topraklarını savunmaktan alıkoyamayacağını söylüyor:

Bu kararların (uygulanmasına) asla izin vermeyeceğiz ve toprağımızı savunmaya devam edeceğiz. Topraklarımıza ve sularımıza sahip çıkmak için memleketimizde bulunacağız, törenler düzenleyecek ve geleneğimizi sürdüreceğiz, ülkenin kanunlarına bağlı kalarak.

Adani şirketiyse yaptığı açıklamada 2011'den bu yana maden sahası olarak planan yerlerde “yerli halkın geleneklerine ve taleplerine saygı göstermek ve desteklemek” üzere yerli halkla birlikte çalıştıklarını söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU