ABD yönetimi, Çin merkezli 25 şirket ve kişiye fentanil yapımında kullanılan kimyasalların üretimini yaptıkları iddiasıyla yaptırım uygulama kararı aldı.
Soruşturmayı yürüten Başsavcı Merrick Garland, fentanil konusunda tedarik zincirinin genellikle Çin'deki kimya şirketlerinden başladığını öne sürdü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yaptırım kararına tepki gösteren Pekin yönetiminden yapılan açıklamadaysa, fentanil krizinin kökenlerinin ABD'nin içinde olduğu vurgulandı.
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan AFP'ye yapılan açıklamada, "ABD'nin Çinli kurum ve kişilere yönelik yaptırımlara, bu kurumların haklarının ve çıkarlarının ciddi şekilde ihlal edilmesine karşıyız. Çin hükümeti uyuşturucu suçlarıyla katı şekilde mücadele etmektedir ve öncül kimyasallar üzerinde sert bir kontrol uygulamaktadır. Baskı ve yaptırım uygulamak ABD'nin problemlerini çözmez" ifadelerine yer verildi.
Fentanil yapımında kullanılan kimyasalların tedariğinde duraklardan birinin Çin olduğu iddiaları nisanda Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador'un Pekin'den yardım istemesiyle de gündeme gelmiş, Çin Dışişleri Sözcüsü yaptığı açıklamayla bu iddiaları reddetmişti.
"Amerikalıları kimin zehirlediğini biliyoruz"
ABD Hazine Bakanlığı tarafından alınan yaptırım kararında, Çin merkezli bir ağın fentanil üretimi ve dağıtımından sorumlu olduğu iddia edildi.
Açıklamada yaptırıma konu olan şirketlerin yanlış adresler kullandığı ve tespit edilmemek için dağıtımını yaptıkları ürünleri yanlış etiketledikleri belirtildi.
Yaptırımlar Çin merkezli 12 şirket ve 13 kişinin yanı sıra, Kanada merkezli iki kurum ve bir kişiyi de kapsıyor.
Yaptırım kapsamına alınan şirketlerin ABD'deki mal varlıkları dondurulurken, Amerikan vatandaşlarının da bu şirketlerle iş yapması yasaklandı.
ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım kararı, Başsavcı Garland'ın uyuşturucuyla mücadele için atılacak adımları değerlendirmek üzere Meksika'ya düzenleyeceği ziyaretten kısa bir süre önce geldi.
Garland gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Amerikan halkını fentanille zehirleyenin kim olduğunu biliyoruz. Bu şebeke, kartel liderlerini ve onların uyuşturucu kaçakçılarını, kara para aklayıcılarını, gizli laboratuvar teknisyenlerini, güvenlik güçlerini, silah tedarikçilerini ve kimyasal tedarikçilerini kapsıyor. Ve Amerikalıların ölümüyle biten bu küresel fentanil tedarik zincirinin genellikle Çin'deki kimya şirketleriyle başladığını biliyoruz"
Meksika üzerindeki baskı artıyor
Ağrı kesici ve yatıştırıcı olarak da kullanılan etkili bir ilaç olan fentanil, ABD'de son yıllara damga vuran uyuşturucu krizinde büyük rol oynuyor.
Doktorlar tarafından yasal şekilde reçetelendirilebilen fentanile yönelik bağımlılığın artması, yasa dışı üretim ve aşırı doz vakalarının dramatik bir şekilde sıklaşmasına neden olmuştu.
2022'de fentanil bağlantılı ölümler 109 bin 680'e ulaşarak rekor kırmıştı.
ABD'li yetkililer ülke genelindeki fentanil salgınından Meksikalı uyuşturucu çetelerini sorumlu tutuyor.
Washington, uyuşturucu kartelleriyle mücadele için Meksika yönetimi üzerindeki baskıyı artırırken, askeri müdahale isteyen Cumhuriyetçilerin sayısıysa artıyor.
Meksika son olarak uyuşturucu baronu El Chapo Guzman'ın oğlu Ovidio Guzman'ı ABD'ye iade etmişti. Guzman, fentanil ticareti şebekesi kurmak ve yönetmekle suçlanıyor.
Gelecek hafta fentanille mücadele seçeneklerini değerlendirmek için Meksika'ya yapılacak ziyarete Başsavcı Garland'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas'ın da katılması bekleniyor.
Independent Türkçe, BBC, Financial Times