Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu’ndan yeni adım

Kurum, Veri ve Yapay Zeka Radarı’nı hayata geçirerek uluslararası alandaki en güncel teknolojileri inceleyecek

Veri ve Yapay Zeka Radarı, teknolojiyi güvenilir bilgi kaynaklarına dayalı sistematik bir çerçevede sunuyor / Fotoğraf: SDAIA

Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu (SDAIA), ileri teknolojilerin önemi, gelişmişlik düzeyleri ve kullanım durumları hakkında farkındalık yaratmak amacıyla, bir dizi eğitim girişimi kapsamında interaktif Veri ve Yapay Zeka Radarı’nı dün başlattı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Veri ve Yapay Zeka Radarı, SDAIA’nın Suudi Arabistan'daki organizasyon, geliştirme ve kullanımlarıyla ilgili her konuda veri ve yapay zeka için ulusal bir referans olma amacıyla hayata geçirildi. Bunun yanı sıra en son teknolojileri gelişmişlik ve istenen faydaya göre sınıflandırılmış bir şekilde kapsaması açısından bu alanda dünyadaki nitelikli girişimlerden biri olarak kabul ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu adım, özellikle ekonomik büyüme için büyük fırsatlar yaratan ve insanlığın yenilikçi ve yaratıcı görevlerde rekabet edebilmesi için yeni ufuklar açan üretken yapay zeka devriminden sonra, içinde bulunduğumuz çağda hayatın çeşitli yönlerine giren bu teknolojilerin hızlı gelişmeleri ve yaygınlaşması ile kullanımlarının çeşitliliği ışığında atıldı.

Radar, en son teknolojileri takip etmeyi ve bunları güvenilir bilgi kaynaklarına dayanan sistematik bir çerçevede sunmayı, yeterlilik düzeylerini ve yaygın kullanımlarını dört gösterge düzeyinde gösterecek şekilde sınırlandırmayı, kullanım, deneme, değerlendirme ve izlemeyi amaçlıyor.  Bu teknoloji üç ana kritere göre sınıflandırıldı: Gelişmişlik, benimseme ve kullanışlılık. Sınıflandırmada gelişmişlik kriterine daha fazla ağırlık verilecek.

Radar, her bir teknolojinin kısa bir tanımını, en önemli kullanım örneklerinin bir açıklamasını ve teknik çözüm sağlayıcıların örneklerini de içeriyor. Bir teknolojiyi benimserken stratejik kararları desteklemek ve değerlendirmek için de kullanılabiliyor. Arapça dilinde teknik kavramların zenginleştirilmesinde aktif bir rol oynayacağı düşünülüyor.

Radar iki bölümden ve dört seviyeden oluşuyor. İki bölüm, veri ve yapay zeka olarak sıralanıyor. Dört seviyenin birincisi kullanım. İlk seviye, gelişmiş olan ve yakın ve orta vadede yaygın olarak kullanılması beklenen teknolojilerle ilgili. İkincisi deneme, orta ve uzun vadede yaygın olarak kullanılması beklenen teknolojileri konu alıyor. Üçüncüsü, değer, olgunlaşmamış teknolojilerle ilgili ve orta ve uzun vadede yaygın olarak kullanılması bekleniyor. Dördüncü seviye ise halen araştırma ve geliştirme aşamasında olan ve zun vadede büyük ölçekte kullanılması beklenen teknolojilerle ilgili olarak ön plana çıkıyor.

Halihazırda dünyanın dört bir yanından 50'den fazla ileri teknoloji şirketi tarafından geliştirilen 61 teknoloji ve 200'den fazla kullanım senaryosunu içeren radarın dijital hizmetlerine ‘SDAIA’ internet tesi üzerinden ulaşılabilecek. Böylece erişim ve faydalanma büyük ölçüde kolaylaşacak ve periyodik olarak güncellenmeye devam edecek.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU