Ukrayna First Lady'si Zelenska: Rusya kaçırdığı 19 bin çocuğumuzu geri göndersin

Devlet Başkanı Zelenski de Moskova'nın çocukları kaçırarak soykırım yaptığını savundu

Eşi Zelenski'nin Ukrayna Devlet Başkanı seçilmesiyle 20 Mayıs 2019'da Ukrayna'nın First Lady'si olan Zelenska, 45 yaşında (Reuters)

Ukrayna First Lady'si Olena Zelenska, savaşta Rusya tarafından kaçırıldığını savunduğu çocukların ülkeye geri gönderilmesini istedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında konuşan Zelenska, Rusya'nın geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan savaşta şimdiye dek en az 19 bin çocuğu kaçırdığını öne sürdü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin eşi, çocukların ülkelerine geri gönderilmesini talep ederek, şunları söyledi: 

Bu çocuklara ailelerinin onlara ihtiyacı olmadığı, ülkelerinin onlara ihtiyacı olmadığı, kimsenin onları beklemediği söylendi. Kaçırılan çocuklara artık Ukraynalı olmadıkları, Rus oldukları söylendi.

Ukrayna'daki resmi rakamlara göre söz konusu çocuklardan yalnızca 386'sı ülkeye geri döndü.

Zelenski ise eşinden önce yaptığı konuşmada, Kremlin'i "soykırımla" suçlayarak, "Rusya'daki bu çocuklara Ukrayna'dan nefret etmeleri öğretiliyor ve aileleriyle tüm bağları koparılıyor. Bu açıkça bir soykırımdır" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ukraynalı çocukları kaçırarak savaş suçu işledikleri gerekçesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ülkenin Çocuk Hakları Komiseri Mariya Alekseyevna Lvova-Belova hakkında martta yakalama kararı çıkarmıştı. 

Rusya'nın en üst soruşturma organı Devlet Soruşturma Komitesi de buna tepki göstererek UCM savcısı ve hakimlerine karşı dava açmıştı. 

Kiev, savaşın başından bu yana en az 19 bin çocuğun Rusya'ya veya Moskova'nın ilhak ettiği Donetsk, Luhansk ve Zaporijya şehirlerine hukuksuz şekilde gönderildiğini savunuyor. Kremlin ise iddiaları yalanlayarak, savaş bölgelerinde terk edilen çocukların insani yardım faaliyetleri kapsamında Ukrayna'dan çıkarıldığını iddia ediyor.
 


Öte yandan Ukraynalı çocukların ülkeden zorla götürülmesinde Belarus'un da rol oynadığı öne sürülüyor.  

Belarus'un resmi haber ajansı Belta, dünkü haberinde 50 Ukraynalı çocuğun daha "hayır kurumlarının insani yardım projeleri kapsamında" ülkeye getirildiğini bildirdi.

Haziranda ülkedeki muhalifler, UCM'ye yaptıkları şikayette savaşın başından beri en az 2 bin 100 çocuğun Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun emriyle zorla ülkeye getirildiğini öne sürmüştü. 

Eski Belarus Kültür Bakanı Pavel Latuşka, ABD merkezli haber ajansı AP'ye "Ukraynalı çocukların yasadışı yollardan Belarus'a gönderildiğine dair her geçen gün daha fazla kanıt görüyoruz. Bu durum, uluslararası kuruluşlar tepki gösterip Minsk yönetimini durdurana kadar devam edecek" dedi. Latuşka, UCM'nin Putin'e yaptığı gibi Lukaşenko hakkında da tutuklama kararı çıkarması gerektiğini savundu.


Independent Türkçe, Guardian, AP

DAHA FAZLA HABER OKU