Eski Ukrayna liderleri Yanukoviç ve Azarov vatana ihanetten yargılanacak

Kırım'a müdahalenin önünü açmakla suçlanıyorlar

Rusya lideri Vladimir Putin, yakın ilişkide olduğu Yanukoviç'in Ukrayna'dan kaçmasına yardım ettiğini kabul etmişti (Reuters)

2010-2014'te görev yapan eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve eski başbakan Mikolo Azarov hakkında vatana ihanet suçlamasıyla dava açılmasına karar verildi.

İki eski Ukrayna lideri, Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun Kırım'daki Sivastopol donanma limanını kullanım süresini uzatarak, Moskova yönetiminin Kırım'a daha fazla askeri güç konuşlandırmasına izin vermekle suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yanukoviç ve Azarov hakkında Devlet Soruşturma Bürosu'nun yürüttüğü yargı öncesi soruşturma süreci tamamlanarak, konuyla ilgili iddianame cuma günü mahkemeye gönderildi. 

İddianamede yer alan detaylara göre iki Ukraynalı siyasetçiye de vatana ihanet ve Ukrayna'ya yönelik yıkıcı faaliyetlerinde Rusya'ya yardım etme suçlamaları yöneltildi.

Soruşturma sonucunda, Kremlin'in 2010'da Karadeniz Filosu'nun Kırım'da kalma süresini uzatması için Yanukoviç'e talimat verdiği iddia edildi.

Karadeniz Filosu'nun Kırım'a konuşlanmasını öngören Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşma 1997'de imzalanmıştı. 2017'de sona ermesi kararlaştırılan anlaşmayı uzatmak isteyen Moskova yönetimi Yanukoviç liderliğindeki Ukrayna'yı ülkeye enerji akışını kesmekle tehdit etmişti.

Bunun üzerine 2010'da Rusya'yla Azarov başkanlığındaki bir Ukrayna heyeti arasında Harkiv Anlaşmaları imzalanmış ve Karadeniz Filosu'nun Kırım yarımadasında kalış süresi uzatılmıştı.


Yanukoviç ve Azarov hakkında yürütülen soruşturmada, imzalanan bu anlaşmaların Rus ordusunun Kırım'a yönelik personel ve teçhizat sevkiyatını hızlandırdığına dikkat çekilirken, Kremlin'in daha sonra bu güçleri Kırım'ın ilhakı için kullandığı ifade edildi.

Viktor Yanukoviç'in liderlik ettiği Ukrayna hükümeti, Maidan olayları ya da Onur Devrimi olarak bilinen sürecin ardından devrilmişti. Olaylarda 18'i polis olmak üzere 130 kişi hayatını kaybetmişti.

Mahkemeye gönderilen belgelerde Yanukoviç hükümetinin Harkiv Anlaşmaları'nı imzalamasının Ukrayna'da yaklaşık 127 milyar dolar maddi zarara yol açtığı öne sürüldü.

Ülke yönetimini kaybetmelerinin ardından Rusya'ya kaçan Yanukoviç ve Azarov, halen Putin'in konuğu olarak bu ülkede sürgünde yaşıyor.


Independent Türkçe, Kyiv Post, RBC Ukraine

DAHA FAZLA HABER OKU