Ukrayna istihbaratı: Rusya, Kırım Köprüsü'nü korumak için feribotları batırıyor

Moskova'nın batık feribotlardan bir bariyer oluşturmak istediği iddia edildi

Kırım Köprüsü, Mayıs 2018'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katıldığı bir törenle açılmıştı (AFP)

Ukrayna askeri istihbarat servisi GUR, Rusya'nın Kırım Köprüsü'nü deniz drone'larından korumak için en az 6 feribot veya benzer boyutta deniz aracını batırmayı planladığını öne sürdü.

GUR'un Telegram hesabından dün yapılan açıklamada, Rus güçleri tarafından batırıldığı öne sürülen ilk deniz aracının koordinatları paylaşıldı.

Açıklamada Rus güçlerinin ikinci feribotu batırmaya hazırlandığı ve bu batık gemileri birbirine bağlayarak bir bariyer oluşturmayı planladığı öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddiaya göre Rusya, batık gemilerden oluşturulan bir bariyerle Ukrayna'nın deniz drone'larıyla köprüye yapabileceği saldırıları engellemeyi planlıyor. Moskova'nın bu hamleyle ayrıca bölgedeki denizaltı ve denizüstü faaliyetleri kontrol altına almak istediği iddia ediliyor.

Kerç Boğazı üzerindeki 19 kilometrelik Kırım Köprüsü'nün, Rus ordusunun askeri lojistik hattında kritik bir öneme sahip olduğu biliniyor.

Ukrayna istihbaratının açıklamasında köprünün bu şekilde korunmasının, "düşmanın kararlarındaki aceleciliği ve askeri-siyasi liderlikteki zihinsel krizi kanıtladığı" iddia edildi.

Ukrayna güçleri savaşın başından bu yana köprünün yapısına ciddi şekilde zarar veren iki başarılı saldırı düzenlemişti.

Bunların ilki ekimde bomba yüklü bir araçla yapılmış, ikincisiyse 17 Temmuz'da "Sea Baby" isimli iki insansız deniz aracıyla gerçekleştirilmişti. Moskova yönetimi bu operasyonları "terör saldırısı" olarak kategorize etse de Ukrayna güçleri, Kırım Köprüsü'nün meşru bir askeri hedef olduğunu savunuyor.


Independent Türkçe, Kyiv Post, El Arabiya

DAHA FAZLA HABER OKU