Yanlış excel dosyası Kuzey İrlandalı polisleri deşifre etti

"Teröristler böyle bir bilgi için ölürlerdi ama biz onu kendimiz verdik"

Kuzey İrlanda polis şefi Simon Byrne, sızıntı nedeniyle yapılan istifa çağrılarına direniyor (AFP)

Kuzey İrlanda'da binlerce polis memurunun isimleri, görev yaptıkları üsler ve üzerinde çalıştıkları görevlerin de bulunduğu listenin yanlışlıkla sızdırılması polis teşkilatında rahatsızlık yarattı.

Bir dönem bağımsızlık IRA militanlarının polisi hedef alan eylemleriyle gündeme gelen ülkedeki barış dönemi yaklaşık 25 yıldır sürse de, dönem dönem polis memurlarına yönelik suikast eylemleri yaşandığı biliniyor.

Geçen salı günü polis teşkilatının Bilgi Edinme Özgürlüğü internet sitesine yanlış Excel dosyasını yüklemesiyle eşi benzeri görülmemiş bir sızıntı meydana gelmiş ve polis memurlarının ailesinden bile sakladığı söylenen detaylar kamuoyuna açılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili Politico'ya konuşan Kuzey İrlandalı polis memurları, üslerine ve siyasetçilere karşı inançlarını kaybettiğini söyledi.

Kıdemli bir polis memuru, "Olanların ne kadar aptalca olduğunu anlatamıyorum. Yaşananlar kendimizi ve ailemizi korumamız için bize ilk günden bu yana anlatılanlara aykırı" diye konuştu.

Polis memuru baba tarafından ailesinin kendisini yıllardır tarım bakanlığında çalışan bir memur olarak bildiklerini söyledi.

Bir başka polis memuru ise, "Salı gecesi birbirini tanımayan üç meslektaşım birden WhatsApp'tan dosyayı gönderdi. Hiçbirimiz gördüğümüze inanamadık. Teröristler böyle bir bilgi için ölmeyi göze alırlardı. Biz onu kendimiz verdik" ifadelerini kullandı.


Çok kolay tanımlanabilecek bir soyada sahip olduğunu belirten bir başka polis memuru ise, "Amcalarımın hepsi cumhuriyetçi ve asla polisle konuşmazlar. Şimdi yıllardır evlerinde bir polis olduğunu anlayacaklar. Babamın köyünde artık hoş karşılanacağımdan şüpheliyim" dedi.

İki çocuğunun Katolik okullarına gittiğini ve yerel bir Galli futbol kulübünde oynadıklarını belirten polis memuru, onlar için endişeli olduğunu ve sürecin Protestanların ağırlıklı olarak yaşadığı ülkenin doğusuna taşınmalarıyla sonuçlanabileceğini belirtti.

Kuzey İrlanda'da görevli polislerin listesinin olduğunu dosyada Birleşik Krallık iç istihbarat servisi MI5'ın Belfast'taki merkezinde çalışan 35 terörle mücadele polisinin de yer aldığına dikkat çekildi.

Polis sendikasından yapılan açıklamada, neredeyse 2 bin polis memurunun yaşanan sızıntıyla ilgili yasal yollara başvurmaya hazırlandığı belirtildi.


Independent Türkçe, Politico, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU