Lübnan Kuvvetleri liderinin öldürülmesi, siyasi ve mezhepsel sonuçlara ilişkin uyarıları artırdı

Bir video, öldürülmesi öncesinde kaçırıldığını gösterdi. Caca, yetkililere olaya karışanları ortaya çıkarma çağrısı yaptı

Lübnan Kuvvetleri'nde görevli Elias el-Hasruni'nin sosyal medya aracılığıyla yayınlanmış bir fotoğrafı

Lübnan'ın güneyinde Lübnan Kuvvetleri Partisi'nden bir liderin öldürülmesi, mezheplerin iç içe geçtiği, suikastın işlendiği ve Hizbullah'ın geniş etkisinin bulunduğu bölgedeki hassas koşullar göz önüne alındığında, faillerin kimliğinin ortaya çıkarılması çağrılarını artırdı.

Lübnan Kuvvetleri Partisi Başkanı Samir Caca da faillerin ortaya çıkmaması durumunda bu suçun neden olacağı sonuçlar göz önüne alınarak, faillerin derhal ortaya çıkarılması çağrısı yaptı.

Lübnan Kuvvetleri'nde Merkez Konsey üyesi ve Bint Jbeil bölgesi eski koordinatörü 72 yaşındaki Elias el-Hasruni'nin Lübnan'ın güneyinde İsrail sınırına yakın memleketi Ayn Ebel'de geçirdiği bir araba kazasında öldüğünün ilan edilmesi üzerinden 6 gün geçti.

Aktivistler, sosyal medyada kasabayı çevreleyen iki köye ulaşan ücra bir bölgeye götürülmeden önce Hasruni'nin aracının iki araç tarafından durdurulduğunu gösteren bir video yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mezhepsel ve siyasi çeşitlilik

Ayn Ebel, Lübnan'ın güneyinde İsrail sınırına yakın Bint Jbeil bölgesindeki Hristiyanların yaşadığı dört köyden (Ayn Ebel, Dabel, Kaouzah ve Rmeish) biri.

Etrafı ise Şii çoğunluğun yaşadığı köylerle çevrili. Hizbullah, bu sınır bölgesinde geniş bir etkiye sahip.

Ayn Ebel'den kaynaklar, Şarku'l Avsat'a Hasruni'nin cesedinin başlangıçta cinayet hipotezini ortadan kaldıran şiddet ve kan izleri içermediğini, ancak şüphe uyandıran durumun, "alışılmadık bir şekilde ailesine gideceği yeri bildirmeden o gece evinden aniden ayrılması" olduğunu söyledi.

Hasruni'nin kasabada sevilen ve yardımsever biri olduğuna dikkati çeken kaynaklar, "Videoda görünenler, Hasruni'nin kandırılarak öldürüldüğünü kanıtlıyor. Maruz kaldığı şeyin önceden tasarlanmış bir suikast olduğunu kanıtlıyor" dedi. 

Sosyal medyada dolaşan videoda, iki aracın Hasruni'nin aracını engellediği, ardından gençlerin arabalardan inip onu arabasından çıkardığı ve içlerinden birinin, içinde bulunduğu arabayı bilinmeyen bir yere götürdüğü görülüyor.

Ailesi ise konuyu Lübnan yargısına havale etti.

El-Cedid Kanalı, adli tıp doktorunun raporunun Hasruni'nin boğularak öldürüldüğünü ve kafasına ve göğsüne tabancayla vurulduğunu kanıtladığını söylerken, ayrıca kaburgalarının kırıldığı ve akciğerinin delindiği belirtildi.

Elias el-Hasruni'nin erkek kardeşi, adli tıp raporunun, akciğerlere baskı yapan göğüs kafesindeki kırıklar sonucu öldüğünü doğruladığını, sonuç olarak solunumunun kesildiğini ve kalbinin durduğunu belirtti.

Lübnan güvenlik güçleri, soruşturma dosyasını yeniden yargı denetimine açarken, kentteki kargaşanın ve sosyal medyadaki şiddetli gerilimin ortasında suçun o bölgedeki siyasi ve mezhepsel yansımalarına ilişkin uyarılar üst düzeye çıktı.

Ayrıca suçun, o bölgede bir arada yaşamayı etkileyecek siyasi veya mezhepsel bir nitelik taşımasından korkuluyor. 

Ayn Ebel halkı, yaptıkları açıklamada "Bugün beyaz iplik siyahtan ayrıldı. Pirinç diyarının kahramanlarından olan Elias el-Hasruni'ye kadar uzanan bir ölüm makinesi ve ihanet eli olduğu açık hale geldi. Bu, bir trafik kazası veya kader değil. Hasruni, önceden hazırlanmış ve önceden tasarlanmış bir operasyonla öldü. Katiller, şüpheden uzak yeni bir yöntem icat etmek istedi. Bir trafik kazasının, Lübnan Kuvvetleri yetkilisi Elias el-Hasruni'nin hayatına mal olduğu öne sürüldü" dedi. 

Hasruni'nin kardeşi, El-Cedid kanalına yaptığı açıklamada "Yargıyı takip ediyoruz. Kimseyi suçlamıyoruz. Tüm mezhepler ve partiler arasında uzlaşıyla bölgede birlikte yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Kardeşinin bölgede tanınan, hizmet veren, bütün topluluklar tarafından sevilen biri olduğuna dikkati çeken kaynak, "Suçun siyasi bir niteliği olduğunu düşünmüyorum. Herkesle ilişkileri iyiydi ve kimseyle sorunu olmaması dolayısıyla olay bizi şaşkına çevirdi" ifadelerini kullandı.

Elias el-Hasruni'nin oğlu Danny Hasruni, ön soruşturmaların bir cinayete maruz kaldığını gösterdiğine dair bazı bilgilerin ardından, babasının nasıl öldüğüne dair yeni verilerin var olduğunu söyledi.

"Soruşturmalar tamamlanmadan herhangi bir tarafı peşinen suçlamak istemiyoruz" diyen Danny Hasruni, "Bu veriler sadece iki kişi tarafından biliniyordu. Dün sabaha kadar açıklanmadı, ancak akşam yayıldı. Nedeni, tepki korkusundan kaynaklanıyor gibi görünüyor" şeklinde konuştu. 


Caca: Yoldaşımız Elias'a detaylı bir pusu kuruldu

Ancak bu gecikme, ifşa çağrıları yoğunlaşan suçun siyasi ve mezhepsel yansımalarına ilişkin endişeleri ortadan kaldırmıyor.

Lübnan Kuvvetleri Partisi Başkanı Samir Caca, yaptığı açıklamada "Geçen iki gün içinde Ayn Ebel'de yoldaşımız Elias el-Hasruni'nin ölümünün ön bilgilerde göründüğü gibi bir trafik kazası sonucu olmadığı anlaşıldı. Kaza mahalline yakın evlerde bulunan özel güvenlik kameralarından, yoldaşımız Elias'a en az iki araçtan oluşan detaylı bir pusu kurulduğu ve pusu kuran kişiler tarafından kaçırıldığı ortaya çıktı. Faillerin, öldürdükleri alanda 6 ila 9 kişi oldukları tahmin ediliyor" dedi. 
 


"Bu yeni veriler başta Lübnan Ordusu İstihbarat Müdürlüğü ve İç Güvenlik Güçleri Enformasyon Şubesi olmak üzere güvenlik servislerinin elinde bulunuyor" diyen Caca, sözlerine şöyle devam etti:

Ayn Ebel ve çevre köylerdeki hassas durum ve faillerin ortaya çıkmaması durumunda bu suçun doğurabileceği sonuçlar düşünüldüğünde yapılması gereken, faillerin kimliğinin bir an önce ortaya çıkarılmasıdır. 


Caca, Ayn Ebel belediyesine de Hasruni'nin katillerini mümkün olan en kısa sürede ortaya çıkarması ve bölgenin güvenliğini korumak için onlara en ağır cezaları vermesi çağrısı yaptı. 


"Suikast bizi yıldırmıyor, adaleti halkın vicdanından alıyoruz"

Siyasi açıdan, Hasruni'nin öldürülmesi bir suikast olarak nitelendirildi.

Güçlü Cumhuriyet bloğunun bir üyesi olan Milletvekili Ghayath Yazbeck, X platformu (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı bir açıklamada "Yoldaş Elias el-Hasruni, hiçbir suçlunun tespit edilmediği bölgede suikasta kurban gitmiştir. Biz, bunu sonuncusu Lokman Selim olmayan politikacıların suikastlarından öğrendik. Devletten hakkımızı almak için devleti rahatsız etmeyeceğiz. Şehidimiz, düşmanın bilindiği bir muharebede düşmüştür. Tetiği kimin çektiği önemli değildir. Suikast bizi yıldırmıyor, adaleti halkın vicdanından alıyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Ayrıca, Ketaib Partisi lideri Milletvekili Sami Cemayel, X platformu aracılığıyla "Sevgili memleketi Ayn Ebel'de milislerin düzenlediği operasyonda haince şehit olan kahraman savaşçı Elias el-Hasruni'ye Allah'tan rahmet diliyorum. Kınamayacağız ve gerçeği talep etmeyeceğiz. İyi bilinen bir güvenlik bölgesinde gerçek gayet nettir. Dün Macdal'da, bugün Ayn Ebel'de ve yarın Lübnan'ın herhangi bir yerinde! Vatan kaçırıldı. Lübnanlılar rehin alındı. Biz ise bir sebat ve direniş halindeyiz. Kararlılığımızı baltalamayacaklar" açıklamasında bulundu. 

 

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU